Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα (απέλπιδα;) προσπάθεια για την ΣΕΚΑΠ

Η θρακιώτικη καπνοβιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι ορατό το φάσμα της πτώχευσης
ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 
ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ; 


Απέλπιδα χαρακτηρίζεται η νέα προσπάθεια για πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ, την οποία εκκινεί ο ειδικός εκκαθαριστής της τράπεζας, με την καπνοβιομηχανία να αντιμετωπίζει τεράστια χρηματοοικονομικά προβλήματα και με ορατό το φάσμα της πτώχευσης.
Ο διαγωνισμός, που επιχείρησε η ΑΤΕ για να πωλήσει το 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, απέτυχε και στη συνέχεια η τράπεζα κατήγγειλε όλες τις δανειακές συμβάσεις της καπνοβιομηχανίας.
Η τελευταία μόνο την τελευταία διετία «έγραψε» ζημιές πάνω από 33 εκατ. ευρώ, ενώ με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 80 εκατ. ευρώ περίπου και 252 υπαλλήλους.
Τώρα ο εκκαθαριστής θα επιχειρήσει να την πωλήσει και για το σκοπό αυτό έχουν σταλεί επιστολές προς τους επενδυτές, που είχαν εκδηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον για την απόκτηση της καπνοβιομηχανίας. Αυτοί θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, να εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον για να εισέλθουν στον διαγωνισμό πώλησης, όπου σύμβουλος έχει οριστεί η Deloitte. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες δεν έκλεισε η συμφωνία πώλησης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ στην ινδική, «Bommidala Enterprises».
Αδυναμία συμφωνίας 
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ινδού στρατηγικού επενδυτή και μετόχων της ΣΕΚΑΠ «τορπίλισε» την κυοφορούμενη συμφωνία, ακυρώνοντας επί της ουσίας μία επένδυση, συνολικού ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ. Η τελευταία θα προέκυπτε, καθώς η Bommidala θα κατέβαλε 25,4 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ για το 50,36% της καπνοβιομηχανίας, θα έβαζε 30 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, ενώ είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει και επενδύσεις στην ελληνική εταιρεία της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.
«Δυστυχώς, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε γιατί, χωρίς καμία υπαιτιότητα της ΑΤΕbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στη γενική συνέλευση της 6.3.2012 (αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά τον νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου ΣΕΚΕ Α.Ε.), σε συνδυασμό με τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και ΣΕΚΕ» απάντησε πριν από λίγους μήνες η ΑΤΕ, αιτιολογώντας το «ναυάγιο» της συμφωνίας.
Στην πρώτη φάση αυτού του διαγωνισμού είχαν ενδιαφερθεί επίσης και οι όμιλοι Adris Grupa D.D. (Κροατία), British American Tobacco (BAT), Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε., Imperial Tobacco Group Plc (Μ. Βρετανία), KT & G Corporation (Ν. Κορέα) και Seba Group (Τουρκία).