Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Με το «καλημέρα» κινητοποιήσεις σε σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη και στάση εργασίας οι καθηγητές

    ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ





Σε κλίμα έντασης ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, ενώ σε πολλές Σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ διακόπτεται σήμερα η εξεταστική περίοδος λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι καθηγητές τους.

Αύριο Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ξεκινά με τον αγιασμό η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο τα προβλήματα περιμένουν από την επομένη. Η χρονιά ξεκινά με πολλαπλά οικονομικά προβλήματα, με τις σχολικές επιτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας να αναζητούν ακόμη κονδύλια για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και τους διδάσκοντες να διαμαρτύρονται για τις μειώσεις στους μισθούς τους.

Οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Τετάρτη, ενώ την ίδια μέρα έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας και οι καθηγητές.

Την Τετάρτη 12 του μήνα απεργούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, με αίτημα να μην γίνουν μειώσεις στους μισθούς τους, όπως έγιναν και στους συναδέλφους τους του δημοσίου.

Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΟΛΜΕ αποφάσισε να απευθυνθεί και στους γονείς των μαθητών και με ανοικτή επιστολή της, η ηγεσία της Ομοσπονδίας ζητάει τη συμπαράστασή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κινητοποιήσεις γίνονται για το καλύτερο μέλλον των παιδιών τους».

Σήμερα το μεσημέρι οι ηγεσίες της ΟΛΜΕ (καθηγητές) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι) έχουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο υπουργός Παιδείας έχει διαβεβαιώσει την εκπαιδευτική κοινότητα ότι τα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία και ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των τυχόν εκπαιδευτικών κενών και έχει κατανείμει εφέτος ορθολογικά το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στα πανεπιστήμια

Με κινητοποιήσεις ξεκινάει όμως και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά όμως προχωρούν και οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι Πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει στους συλλόγους τους κινητοποιήσεις από σήμερα Δευτέρα με 24ωρη απεργία που θα επεκταθεί και αύριο όπου συνεδριάζουν τα όργανα της Ομοσπονδίας τους με θέμα τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στα ΤΕΙ έχει ήδη αποφασιστεί πενθήμερη αποχή για ολόκληρη την εβδομάδα των διδασκόντων από τα καθήκοντα τους.

Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα διακοπούν οι εξετάσεις σε όλα τα τμήματα ή τις Σχολές των ανωτάτων Ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου φοιτητές και σπουδαστές που έχουν αυτές τις μέρες την εξεταστική περίοδο θα πρέπει να επικοινωνούν με τις γραμματείες των τμημάτων τους για να διαπιστώσουν εάν οι καθηγητές τους συμμετέχουν στην απεργία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις πανεπιστημιακών συλλόγων έχουν αποφασιστεί τα παρακάτω:

- Στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στην Ιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα γίνει απεργία την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου

- Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει 4ήμερη απεργία από την Δευτέρα ως την Πέμπτη 13 του μήνα

- Στο ΤΕΦAΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει 24ωρη απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στην Πάντειο οι διδάσκοντες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απογευματινή κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα

- Στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποφασίστηκε συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα

- Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφασίστηκε 48ωρη απεργία την Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφασίστηκε 6ήμερη αποχή από τις εξετάσεις από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

- Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποφασίστηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου

- Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφασίστηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου