Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης: «Ο πολιτισμός ανοίγει την όρεξη»


Με την ευφυή και σκωπτική επιγραφή των Προσκόπων να βάζει τον τίτλο στο φετινό θεσμό, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2012


   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Με την ευφυή και σκωπτική επιγραφή των Προσκόπων να βάζει τον τίτλο στο φετινό θεσμό, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 201 με τη συναυλία των Γ. Χατζόπουλου-Since 10 στην κεντρική σκηνή.

Γιορτές που παρά τη μείωση του κόσμου και τον μειωμένο προϋπολογισμό, είχαν αξιόλογο καλλιτεχικό πρόγραμμα, έδωσαν την ευκαιρία στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις να εκφραστούν με πολλούς τρόπους, προσέλκυσαν αν και σε περίοδο κρίσης πολλούς επισκέπτες από γειτονικές πόλεις και δημιούργησαν για άλλη μια χρονιά το γνωστό προβληματισμό, στον οποίο απαντά σαρκαστικά το μότο του κειμένου «ο πολιτισμός ανοίγει την όρεξη».

Πράγματι η διαμάχη μεταξύ όσων αμφισβητούν το σκέλος της  «σουβλακιάδας» ως κυρίαρχου χαρακτηριστού του θεσμού και όσων θεωρούν ότι τα σουβλάκια των καρναβαλικών συλλόγων είναι απαραίτητα για την επιτυχία του θεσμού και δεν πρέπει να θιγούν συνεχίζεται.

Η θέση της δημοτικής αρχής βρίσκεται κάπου στη μέση, όπως προκύπτει από την περιρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά πρακτικά οι Γιορτές βαδίζουν στο γνωστό μοντέλο που εγγυάται το μίνιμουμ της επιτυχία τους, παράλληλα με τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού σκέλους. Πρόβλήματα και παράπονα υπήρξαν για άλλη μια φορά και θα αποτιμηθούν στη συνέχεια. Οι φετινές γιορτές πάντως ολοκληρώθηκαν με ικανοποίηση.

Παράπονα των κατοίκων της Παλιάς Πόλης

Από την πλευρά των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση και την Προστασία του Παραδοσιακού Οικισμού, Παρθένα Ζουμπουλίδου, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι αυτό το μοντέλο για τους κατοίκους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι εκδηλώσεις φέτος χαρακτηρίζονται «μία από τα ίδια με τάση προς επιδείνωση», και ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των ενεργών πολιτών και όχι της δημοατικής αρχής.

Σημείωσε ότι οι μουσικές εκδηλώσεις και ο θόρυβος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τους κατοίκους επί δέκα μέρες, ζητώντας οι θορυβώδεις εκδηλώσεις να βρεθούν εκτός οικισμού και στην Παλιά Πόλη να υπάρχουν κυρίως ήπιες δραστηριότητες και να δίνεται η δυνατότητα τους επισκέπτες να βλέπουν τον παραδοσιακό οικισμό.