Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΗΕ: Ανησυχία για τις επιθέσεις κατά μεταναστών στην Ελλάδα

Σχετικές δηλώσεις 
έκανε η Υπατη Αρμοστής 
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

                      ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ





Ανησυχία για τις βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις κατά μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα εξέφρασε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Εξίσου ανήσυχη δήλωσε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για «αναφορές ότι η αστυνομία δεν φαίνεται ικανή να αντιδράσει αποτελεσματικά για να προστατεύσει τα θύματα ξενοφοβικών εγκλημάτων».

Η Ναβί Πιλάι μίλησε στη Γενεύη για τα μεγαλύτερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, επικρίνοντας τη Συρία και το Μπαχρέιν, και εν συνεχεία έκανε αναφορά στα προβλήματα που εντοπίζεται σε χώρες της Δύσης «ξεχωρίζοντας» την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η Υπατη Αρμοστής δήλωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα είναι μέρος μιας ευρείας τάσης σε όλο τον κόσμο που συνδέεται με την οικονομική κρίση.

«Αναγνωρίζω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, όμως υπογραμμίζω ότι οι μετανάστες, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» επισήμανε.

«Είναι ανησυχητικές οι βίαιες ξενοφοβικές επιθέσεις κατά μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο τους τελευταίους μήνες [...] Με ανησυχούν εξίσου αναφορές ότι η αστυνομία δεν φαίνεται ικανή να αντιδράσει αποτελεσματικά για να προστατεύσει τα θύματα ξενοφοβικών εγκλημάτων» δήλωσε η κ. Πιλάι.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το πρόσφατο κλείσιμο καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία.