Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ερωτήσεις Χατζηοσμάν για το ΙΚΑ, την ΔΟΥ και το Ειρηνοδικείο Σαπών

Οι καταργήσεις τους, είτε έχουν ανακοινωθεί είτε ακόμα φημολογούνται, υποχρέωσαν τον βουλευτή Ροδόπης να κάνει το αυτονόητο: να ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα. Όχι ότι πρόκειται να λυθεί, αλλά τουλάχιστον είναι και αυτό κάτι...

         ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ




Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε δύο ερωτήσεις σχετικά με την έντονη φημολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Σαπών για μία επικείμενη κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών και συγκεκριμένα, της ΔΟΥ, του Ειρηνοδικείου και του ΙΚΑ Σαπών.

Για τα ίδια ζητήματα ο βουλευτής είχε συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών οι οποίοι του παρέδωσαν επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες τους. Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ. 1584/12.09.2012

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: Σενάρια για κατάργηση του Ειρηνοδικείου και του ΙΚΑ Σαπών

Ανάστατοι οι κάτοικοι των Καλλικρατικών Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, ακούνε τελευταία να αναπαράγονται έντονα τα σενάρια για μία επικείμενη κατάργηση τοπικών υπηρεσιών, ανάμεσα στις οποίες το Ειρηνοδικείο και το ΙΚΑ Σαπών.
Βάσει πληροφοριών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την ενοποίηση του Ειρηνοδικείου Σαπών με αυτό της Κομοτηνής, ενώ το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την μεταφορά του ΙΚΑ Σαπών στο ΙΚΑ Κομοτηνής.
Μία ενδεχόμενη επαλήθευση των παραπάνω σεναρίων, θα αποδυναμώσει διοικητικά την επαρχία Σαπών και θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην συνοχή του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της ευρύτερης περιοχής. Η παρουσία των εν λόγω υπηρεσιών στις Σάπες εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αναγκασμένοι να διανύσουν πραγματικά μεγάλες αποστάσεις για να διεκπεραιώσουν την παραμικρή εργασία.
Επιπλέον, η κατάργηση υπηρεσιών από μία περιοχή που αποτελούσε ανέκαθεν κέντρο αναφοράς θα αποδυναμώσει την τοπική οικονομία σε μία περίοδο όπου πολλοί νέοι αναζητούν διέξοδο στην επαρχία και επιστροφή στον τόπο καταγωγής τους. Σε μία περιοχή μάλιστα που τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, η απομάκρυνση υπηρεσιών θα δημιουργήσει την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
  1. Συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σαπών;
  2. Εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας την κατάργηση του ΙΚΑ Σαπών;
  3. Τι απαντάνε οι Υπουργοί στους κατοίκους των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών οι οποίοι μέσα σε όλες τις δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι και με τα σενάρια κατάργησης των τοπικών υπηρεσιών;

Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ.: 1585/12.09.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ:  Σενάρια για κατάργηση της ΔΟΥ Σαπών

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη φημολογία στην Ροδόπη η οποία συνοδεύεται από δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με μία επικείμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών.
Η Δ.Ο.Υ. Σαπών καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων των Καλλικρατικών Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών και όλων όσων διατηρούν οικονομικές συναλλαγές με την περιοχή. Πρόκειται για μία νευραλγική υπηρεσία και η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη τόσο για ψυχολογικούς -τόνωση της τοπικής οικονομίας, εξυπηρέτηση των τοπικών επαγγελματιών και επιχειρήσεων- όσο και για ουσιαστικούς λόγους.
Με αριθμητικά δεδομένα, η Δ.Ο.Υ. Σαπών εξυπηρετεί σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο 940 επιχειρήσεις, ενώ σε αυτήν κατατίθενται 9.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Τα έσοδά της αγγίζουν τα 10 εκ. ευρώ και ο ετήσιος τζίρος της κυμαίνεται στα 20 εκ. ευρώ. 
Σε περίπτωση κατάργησης της εν λόγω υπηρεσίας, αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της περιοχής και θα αναγκάσει χιλιάδες συμπολίτες μας της επαρχίας Σαπών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αρριανών να διανύουν πραγματικά μεγάλες αποστάσεις για να προσεγγίσουν την πλησιέστερη Δ.Ο.Υ. της Κομοτηνής η οποία επίσης είναι επιφορτισμένη με μεγάλο όγκο εργασιών και μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την διεκπεραίωση των υποθέσεων. Πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και τις ιδιαίτερα αρνητικές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, ας αναλογιστούμε το οικονομικό μποτιλιάρισμα που θα δημιουργηθεί στην Κομοτηνή και θα πολλαπλασιάσει τους ήδη αργούς χρόνους στην διεκπεραίωση των οικονομικών υποθέσεων των συμπολιτών μας.
Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:
  1. Επιβεβαιώνει τα σενάρια για επικείμενη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σαπών;
  2. Εξετάζει το Υπουργείο την κατάργηση Δ.Ο.Υ. ανά την επικράτεια, ανάμεσα στις οποίες και η Δ.Ο.Υ. Σαπών;
  3. Σε περίπτωση που επιβεβαιώνει μία τέτοια πληροφορία, τι λύση προτείνει και τι απαντάει στους χιλιάδες συμπολίτες μας των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών οι οποίοι ζητούν την παραμονή αυτής της υπηρεσίας στην περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ