Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Σήμερα η περίφημη πανξανθιώτικη απεργία, χωρίς όμως... απεργούς!!!

Ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων θα κρατήσουν κανονικά ανοιχτή την αγορά, παρά την ομόφωνη απόφαση των φορέων. Δεν απεργούν ακόμα ούτε το Εργατικό Κέντρο ούτε καν το... ΠΑΜΕ Ξάνθης. Σφοδρή αντίδραση Μωραΐτη για την διάσπαση του αγώνα και αντιδράσεις γιατί ουσιαστικά θα κλείσουν μόνο οι... δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς όμως οι (βολεμένοι) δημόσιοι υπάλληλοι να χάσουν το μεροκάματο ενώ επιπροσθέτως οι μόνοι που τελικά θα ταλαιπωρηθούν είναι οι απλοί πολίτες          ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 




Σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εγάλη πανξιανθιώβτικη απεργία για την μετατροπή της Σχολής Αστυφυλάκων της Ξάνθης σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Ωστόσο τελικά, πέρα από τις δημόσιες υπηρεσίες που θα μείνουν κλειστές με απόφαση Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων, η αγορά θα μείνει ορθάνοιχτη. Υπήρξε δηλαδή πλήρης διγλωσσία και διάσπαση του απεργιακού αγώνα, κάτι που  εκδηλώθηκε τόσο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης όσο και από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Νομού Ξάνθης, ακόμα και από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ Ξάνθης, αφού ναι μεν σήμερα θα κλείσουν Δήμος Ξάνθης, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και Επιμελητήριο , ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτά η αγορά της πόλης!!!! Οπότε έχουμε μια τρύπα στο νερό

Την απόφαση να μην κλείσει η αγορά της Ξάνθης, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της έκτασης σύσκεψης των φορέων της Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης ως μορφή διαμαρτυρίας και κινητοποίησης για το κλείσιμο της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης, πήρε τελικά ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης καθώς είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα μέλη του, αφού εκ των υστέρων αποφασίστηκαν όλα αυτά! Και κάτι ανάλογο συνέβη και με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Νομού Ξάνθης.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, τα μέλη του συλλόγου σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως το γεγονός πως τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά δεν επιτρέπει στην τοπική αγορά να κλείσει, λόγω και της δύσκολης οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει το σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων. Διευκρινίζεται πως εάν υπάρξει μαζικότητα και συλλογικότητα ώστε να κλείσουν ακόμη και τα εμπορικά κέντρα, αλλά και τα καταστήματα εστίασης, τα ολιβεστήρια και τα καφέ μπαρ (σήμερα θα αποφασιστεί τι θα κάνουν), τότε ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης θα ακολουθήσει.

Προς το παρόν ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί από το πρωί της Δευτέρας από τις 9.30 έως τις 11.00 στην Πλατεία Διοικητηρίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης σε έκτακτη συνεδριάση του Δ.Σ. , απεφάσισε να μην κλείσουν τα καταστήματα της πόλης της Ξάνθης , την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 , ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για την μετετροπή της σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών .
Με το σκεπτικό ότι ,
Για μία ακόμη φορά καλούνται οι καταστηματάρχες – έμποροι , του εμπορικού ιστού της πόλης της Ξάνθης να επωμισθούν το βάρος της κινητοποίησης . όντες αντιμέτωποι με την δεδομένη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα εμπορικά κέντρα και τα υπερκαταστήματα ξένων συμφερόντων να παραμένουν ανοικτά και το λαθρεμπόριο να οργιάζει , δεν προτειθέμεθα να συμμετάσχουμε.
Εάν η κινητοποίηση όσον αφορά τον επαγγελματικό κόσμο ,λάβει μαζικό χαρακτήρα δηλ . εμπορικά κέντρα και καταστήματα όλου του νομού , καταστήματα εστίασης, ταχυφαγία, καφέ παραμείνουν κλειστά επί εικοσιτετραώρου , τότε συμφωνούμε και θα συμμετέχουμε . Δεν είναι δυνατόν για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν με το άκουσμα της απόφασης της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» από τις 03/08/2012 , από την τοπική πολιτική ηγεσία , να τρέχει εκ των υστέρων η τοπική κοινωνία και μάλιστα αποσπασματικά.
Το πρόβλημα αφορά όλο τον νομό και όχι μόνον την πόλη της Ξάνθης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Σε επίπεδο νομού.
Η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια καθώς και όλοι οι Δήμοι του νομού , μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο να συντονίσουν και να κατοχυρώσουν τις ενέργειες με αποφάσεις και θα μας βρούνε αρωγούς.
Σήμερα σε σύσκεψη των παραπάνω φορέων αποφασίσθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 και κατά τις ώρες 09-30 – 11.00, στην πλατεία Διοικητηρίου . Σε ατομικό επίπεδο μπορεί να συμμετέχει όποιος από τους συναδέλφους επιθυμεί.


Μετά τον Εμπορικό Σύλλογος Ξάνθης όμως ούτε η ΟΕΒΕ Ξάνθης αποδέχθηκε την απόφαση της έκτακτης σύσκεψης των φορέων της Ξάνθης για κλείσιμο της τοπικής αγοράς τη Δευτέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης, επιλέγοντας να συμμετάσχει απλώς στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας έξω από την Π.Ε. Ξάνθης! Κι εδώ ισχύουν αυτά που αναφέραμε παραπάνω:

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ Ξάνθης αναφέρει:
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Νομού Ξάνθης μετά την απαράδεκτη αντιμετώπιση που επεφύλαξε η ελληνική Κυβέρνηση στο κοινωνικό αίτημα για επαναλειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης (εκμεταλλευόμενη το έλλειμμα περιφερειακής συνείδησης που αποκαλύφθηκε κραυγαλέα κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της Θράκης με τον Υπουργό Επικρατείας την Τρίτη 11.09.2012), και εν όψει της, εκ νέου πολιτικής διαχείρισης του θέματος η οποία επελέγη από τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ξάνθης στη σύσκεψη της Τετάρτης 12.09.2012 ως «ενδεδειγμένη» μέθοδος διεκδίκησης του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:
Το αίτημα επαναλειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής στην Ξάνθη δεν ήταν και εξακολου8θεί να μην είναι διαπραγματεύσιμο για εμάς, όπως άλλωστε εκφράστηκε και κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Ξάνθης. Η ενυπόγραφη αναξιοπιστία Δένδια* και η τραγελαφική αιτιολόγηση Σταμάτη περί …κληρωτίδας στην διαδικασία αλλαγής χρήσης μιας εκ των τριών Αστυνομικών Σχολών της Θράκης, φρονούμε ότι υποδεικνύουν πλέον ως ανεπαρκή από μόνα τους τα πολιτικά μέσα και τις «παραδοσιακές» μεθόδους, στην προσπάθεια δικαίωσής μας από εδώ και στο εξής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Νομού Ξάνθης – σε υλοποίηση απόφασης Δ.Σ. το οποίο συγκλήθηκε την Παρασκευή 14.09.12 – θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 17.09.2012. Επίσης, αποφάσισε να διερευνήσει, πλέον των πολιτικών μέσων, τη σκοπιμότητα προσφυγής κατά των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης περί χρήσης της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης ως κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών.
Εξακολουθεί άλλωστε να ισχύει η πρόταση που διατυπώσαμε στη σύσκεψη των φορέων της Ξάνθης την Τετάρτη 12.09.2012, για χρήση δικονομικών μέτρων από το σύνολο των θεσμικών φορέων της Ξάνθης, απέναντι στην αυθαιρεσία της κεντρικής εξουσίας.


Όλα αυτά, προκάλεσαν την επίθεση του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραϊτη κατά του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης Σωτήρη Τσιακίρογλου, με αφορμή την απόφαση της Ομοσπονδίας να μη συμμετάσχει στην απεργία της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2012.

Η ανακοίνωση του ΕΒΕ Ξάνθης αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω:
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται στην κοινωνία της Ξάνθης ποιος είναι αυτός ο οποίος για καθαρά προσωπικές φιλοδοξίες και μόνο, βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία εκτελώντας το «διαίρει και βασίλευε». Εμείς, όλοι οι φορείς που συμμετείχαμε αποφασίσαμε για το καλό όλου του Νομού ομόψυχα να αντιδράσουμε με το «ισχύς εν τη ενώσει». Η θέση-πρόταση του Επιμελητηρίου Ξάνθης η οποία εκφράστηκε διά του Προέδρου κ. Στυλιανού Μωραΐτη ήταν και παραμένει ίδια, μια και μοναδική: Μαζική αντίδραση όλων των αιρετών και αναπληρωματικών αυτών, καταθέτοντας σε κοινή επιστολή την έγγραφη παραίτησή τους.
Κατανοούμε, αφού είμαστε και εμείς κομμάτι, ότι η εποχή που βιώνει όλη η κοινωνία είναι δύσκολη οικονομικά, κοινωνικά και επαγγελματικά. Διανύουμε την εποχή του «τέταρτου παγκόσμιου πολέμου» που όμως δεν είναι πόλεμος όπλων αλλά οικονομικός. Σε κάθε περίπτωση επειδή είμαστε κομμάτι της κοινωνίας είμαστε αποφασισμένοι να διευκολύνουμε το έργο της Πολιτείας για τους λαθρομετανάστες. Όμως μετά τα τελευταία γεγονότα έχει αποδειχθεί ότι η μόνη που διευκολύνουνε αυτό το έργο είμαστε εμείς και κανείς άλλος, εισπράττοντας βέβαια και το ανάλογο κόστος για την κοινωνία του Νομού μας.
Το «αποφασίζουμε για εσάς χωρίς εσάς» δεν θα περάσει. ΤΕΛΟΣ…
Καλούμε όλους να συμμετέχουν έμπρακτα στην Πανξανθιώτικη κινητοποίηση της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2012 διαφυλάττοντας το Πανξανθιώτικο Μέτωπο ως κόρη οφθαλμού, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες αναμένοντας προσωπικά και πολιτικά οφέλη.
Καλούμε όλους τους αιρετούς να καταθέσουμε την έγγραφη παραίτησή μας συμμετέχοντας δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις, αποφασισμένοι από αυτό τον αγώνα να βγούμε μόνο ΝΙΚΗΤΕΣ.
ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ.
ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.
ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.
Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΕΙ ΑΛΛΗ ΑΔΙΚΙΑ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ


Κατόπιν όλων αυτών, τα μόνα που κλείνουν σήμερα στην Ξάνθη είναι το ΕΒΕ, ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης την Παρασκευή, γνωστοποίησε στο κοινό ότι οι υπηρεσίες του θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Έκτακτης Σύσκεψης Φορέων, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι του νομού Ξάνθης:
«Ο Δήμος Ξάνθης, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην επιλογή της Κυβέρνησης να μην λειτουργήσει φέτος η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης, η οποία παραμένει Κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών, επιλογή η οποία διχάζει τους Θρακιώτες μιας και εξαιρεί την σχολή της Ξάνθης.
Συντάσσεται με την απόφαση των φορέων του νομού μας για κλείσιμο όλων των υπηρεσιών και των καταστημάτων, πρώτη μορφή κινητοποίησης και σε πρώτη φάση, την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, οι Υπηρεσίες του Δήμου της Ξάνθης θα παραμείνουν κλειστές ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ επιφυλάσσεται για περεταίρω κινητοποιήσεις, με στόχο την άρση της κατάφορης αδικίας που επιτελείτε σε βάρος του νομού μας».

Σε ανάλογο μήκος κύμματος και η ανακοίνωση από την Περιφεριακή Ενότητα Ξάνθης, που διαμαρτύρεται για αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων στην Ξάνθη:

«Τη Δευτέρα 17-9-2012 οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, θα παραμείνουν κλειστές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων στην Ξάνθη και στις 9.30’ π.μ. θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο χώρο του Διοικητηρίου Ξάνθης.
Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ξάνθης».


Υπενθυμίζεται για τον ίδιο λόγο ότι σήμερα θα μείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε όλους τους νομούς, δηλαδή και σε Εβρο, Ροδόπη, Δράμα και Καβάλα.