Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Επιστολή στην Μπατζελή για τα λαχανικά



Την έστειλαν Χατζηοσμάν και Μάντατζη στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τι της γράφουν;






Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, έστειλαν επιστολή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία την ενημέρωσαν για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες μελιτζάνας, ντομάτας, ντοματοπιπεριάς και μποστανιών στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης λόγω του καύσωνα το χρονικό διάστημα από 10 έως και 20 Αυγούστου και ζήτησαν την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

"Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το διάστημα από 10 έως και 20 Αυγούστου οι Νομοί Ροδόπης και Ξάνθης ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς για τα δεδομένα των περιοχών υψηλές θερμοκρασίες.

Ο παρατεταμένος καύσωνας προκάλεσε ηλιοκαψίματα στις καλλιέργειες λαχανικών και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες μελιτζάνας, ντομάτας, ντοματοπιπεριάς και μποστανικών.

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να ελέγξουν το μέγεθος της ζημιάς και να καταγράψουν τις καταστροφές.

Ενώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω του καύσωνα, ωστόσο για τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες ο ΕΛΓΑ της Αθήνας δεν δέχεται τις δηλώσεις των παραγωγών.

Θεωρούμε άδικο να αποκλείονται οι παραγωγοί των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης από την αποζημίωση που δικαιούνται δεδομένου ότι ο καύσωνας συμπεριλαμβάνεται στα ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι οι παραγωγοί στην υπόλοιπη Ελλάδα για το ίδιο αίτιο και το ίδιο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούν, όπως άλλωστε αναφέρεται σε επίσημες ανακοινώσεις του ΕΛΓΑ.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα αίτια του παραπάνω αποκλεισμού. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε τη συνδρομή και παρέμβασή σας προκειμένου ο ΕΛΓΑ να κάνει δεκτές τις δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης και να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό αποζημίωσης των εν λόγω παραγωγών."