Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Πρεμιέρα σήμερα της κυνηγετικής περιόδου


Σχεδόν 6.000 κυνηγοί εξορμούν στην ύπαιθρο της Ροδόπης. Ο νομός φημίζεται για το πλούτο των θηρεύσιμων ειδών και κυρίως για τον αγριόχοιρο. Όλες οι λεπτομέρειες...


Ξεκινά σήμερα η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 και περίπου 6.000 κυνηγοί αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο του νομού Ροδόπης. Η αρχή γίνεται με τα αγριοκούνελα και τα πουλιά –ορτύκια, τρυγόνια κλπ- ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου. Το πλαίσιο και οι περιορισμοί που ισχύουν στην Ελλάδα για την κυνηγετική δραστηριότητα βασίζονται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμπεράσματα σχετικών μελετών και -σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος- στη δράση θηροφύλαξης των κυνηγετικών οργανώσεων.


Δέλεαρ για επισκέπτες κυνηγούς ο αγριόχοιρος

Στο νομό Ροδόπης αναμένεται να εξορμήσουν για κυνήγι περίπου 6.000 άτομα, καθώς μόνο ο κυνηγετικός σύλλογος Κομοτηνής εξέδωσε 3.200 άδειες θήρας, 1.500 ο κυνηγετικός σύλλογος Σαπών, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες κυνηγοί που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, όπως, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, για να κυνηγήσουν κατά κύριο λόγο θηράματα που μεταναστεύουν αλλά και αγριόχοιρο που ζει στη περιοχή. Ο νομός όμως φημίζεται για το πλούτο των θηρεύσιμων ειδών, όπως είπε μιλώντας στο «Χ» ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής, Κυριάκος Ταξιλδάρης, «στη δική μας περιοχή μπορεί να μην υπάρχει αγριοκούνελο, όπως στα νησιά, υπάρχουν όμως τα φτερωτά, όπως το ορτύκι και μάλιστα ντόπιο στο ξεκίνημα της περιόδου. Από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε τα ορτύκια που μεταναστεύουν από βορρά προς νότο και καλύπτουν μια την περίοδο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Επίσης υπάρχει το τρυγόνι και άλλα περιστεροειδή τα οποία επίσης ακολουθούν μια ανάλογη πορεία. Υπάρχουν βέβαια και αυτά τα οποία έχουν αφιχθεί στην αρχή της άνοιξης και έχουν γεννήσει στην δική μας περιοχή. Αυτά είναι τα θηράματα που απασχολούν τον κυνηγό αυτή την εποχή, τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου και κάποια από την 1 Οκτώβριου. Κάθε θήραμα έχει την περίοδο του, τον αριθμό των εξόδων, τον αριθμό θηραμάτων που επιτρέπεται να θηρευτούν. Όλα αυτά ελέγχονται από τους θηροφύλακες και τους δασοφύλακες». Να σημειωθεί ότι το κυνήγι αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι 4 ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο.


Απελευθερώθηκαν 2.000 φασιανοί από εκτροφείο της Αιγείρου

Βασική αρχή του κυνηγού είναι να μην μειωθεί ο αριθμός των θηρεύσιμων ειδών, καθώς αυτό θα σημάνει ότι οι κυνηγοί δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, εξηγεί ο κ. Ταξιλδάρης, θέλοντας ίσως να προλάβει αντιδράσεις στις δραστηριότητες των κυνηγών τοπικών και πανελλαδικά. Βέβαια οι κυνηγοί της Ροδόπης δεν έμειναν μόνο στα λόγια, αλλά αντίθετα προχώρησαν στη δημιουργία ενός εκτροφείου φασιανών, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν απελευθερωθεί στο νομό περίπου 2.000 φασιανοί. Όπως εξήγησε σχετικά ο πρόεδρος των κυνηγών, «στο εκτροφείο θηραμάτων στην Αίγειρο μέχρι στιγμής δεν είχαμε παραγωγή δικών μας θηραμάτων, αλλά την αγορά νεογνών και την προσαρμογή τους εκεί για κάποιους μήνες και στην συνέχεια την απελευθέρωση τους. Αυτό αφορούσε κατά κύριο λόγο τα τελευταία χρόνια την ορεινή πέρδικα και τον φασιανό. Με τον φασιανό ειδικά είχαμε πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 10 χρόνια δεν υπήρχε στον νομό μας ελεύθερος φασιανός, αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2-3 χιλιάδες πουλιά και 800 από αυτά ζουν στην πανεπιστημιούπολη». Ο σύλλογος προσανατολίζεται, αν τα οικονομικά του το επιτρέψουν, να προσλάβει ένα ειδικό στην εκτροφή θηραμάτων, ο οποίος σε συνεργασία με τον επιστημονικό υπεύθυνο της κυνηγετικής ομοσπονδίας που δραστηριοποιείται στην Θράκη, θα βελτιώσει τη λειτουργία του εκτροφείου στην Αίγειρο.


Έκκληση για ομαλή και ασφαλή κυνηγετική περίοδο

Η ασφάλεια κυνηγών και πολιτών είναι φυσικά ζητούμενο και την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Έτσι κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί, σύμφωνα με τις οδηγίες, υποχρεούνται να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων. Έκκληση για εκατέρωθεν σεβασμό σε κυνηγούς και πολίτες, απεύθυνε ο κ. Ταξιλδάρης, «ζητάμε από τα μέλη μας να σεβαστούν τους ανθρώπους οι οποίοι είτε εργάζονται στην ύπαιθρο, να σεβαστούν τις καλλιέργειες και τα αγροκτήματα. Αυτοί άλλωστε είναι και οι κανόνες που ισχύουν για την έκδοση της άδειας θήρας. Από την άλλη ζητάμε και από τους συνανθρώπους μας να σεβαστούν τους κυνηγούς στην εκτέλεση αυτού του χόμπι, καθώς ο αριθμός αυτών που ασχολούνται τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Περισσότερα από 250.000 άτομα βγαίνουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με αυτό το χόμπι». Για τη τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, ο σύλλογος της Κομοτηνής απασχολεί δύο θηροφύλακες, ενώ συνδράμουν και δύο θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/