Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Άγαλμα στην Τσεχία από Εβρίτη γλύπτη



Το άλογο που βλέπετε βρίσκεται στον χώρο της Μάχης του Αούστερλιτς και φέρει την υπογραφή του γνωστού στην Τσεχία γλύπτη Νίκου Αρμουτίδη. Διαβάστε λεπτομέρειες...



Την υπογραφή του γνωστού στην Τσεχία γλύπτη ελληνικής καταγωγής, Νίκου Αρμουτίδη, φέρει το μνημείο στο παλαιό ταχυδρομείο του χωριού Κοβάλοβιτσε Μοραβίας.

To άγαλμα αποτελείται από τις μορφές των αλόγων που σκοτώθηκαν στη γνωστή μάχη του Ναπολέοντα, με τις στρατιές της Ρωσίας και της Αυστροουγγαρίας στο Αούστερλιτς, κοντά στο Μπρνο, συμπρωτεύουσα της Τσεχίας.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έγιναν την Κυριακή 15 Αυγούστου, παρευρέθηκαν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και ο νέος υπουργός Μεταφορών της Τσεχίας Βιτ Μπάρτα, μαζί με τη σύζυγό του, αντιπρόεδρο της τσεχικής βουλής.

Ο ομογενής γλύπτης Νίκος Αρμουτίδης, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από την περιοχή του Έβρου, έχει φιλοτεχνήσει αρκετά έργα με ελληνικά θέματα, όπως η προτομή του Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη, καθώς και η προτομή του κρητικού συγγραφέα στο μνημείο Καζαντζάκη στο Μποζί Νταρ, στα σύνορα Τσεχίας - Γερμανίας όπου διέμενε ο Καζαντζάκης.



Πηγή: alexandroupolisonline.blogspot.com