Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τον Οκτώβριο τα νεότερα για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη



Θα συζητηθεί το οικονομικό μοντέλο του σχεδίου, καθώς και οι οικολογικές και λοιπές παράμετροι της υλοποίησης του αγωγού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...




Τον Οκτώβριο στο Άμστερνταμ θα γίνει η συνέλευση των μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας «Trans-Balkan Pipeline BV», διαχειρίστριας του σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής «ΤρανσΝιέφτ», Βλαντίμιρ Κουσναριόφ, έπειτα από τις διαβουλεύσεις, που είχε από χθες με βουλγαρική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουσναριόφ, κατά τη συνέλευση των μετόχων θα συζητηθεί το οικονομικό μοντέλο του σχεδίου, καθώς και οι οικολογικές και λοιπές παράμετροι της υλοποίησης του αγωγού.
Η ρωσική πλευρά παρουσίασε στη βουλγαρική το συνολικό σχέδιο του αγωγού, όπως έχει έως σήμερα διαμορφωθεί και κατά τον κ. Κουσναριόφ «ως αποτέλεσμα της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν καταρχήν ότι κινούμαστε εποικοδομητικά, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του μοντέλου χρηματοδότησης του σχεδίου με συνυπολογισμό των συμφερόντων της αγοράς και των περιοχών σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα και τα ζητήματα της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας κατά την υλοποίηση του έργου».
Με τη σειρά του ο επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Ρουμέν Παραντζάνοφ διαπίστωσε ότι η Trans-Balkan Pipeline θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά ζητήματα της υλοποίησης του σχεδίου, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν τα οικονομικά οφέλη της κάθε πλευράς.
Ενεργειακές πηγές κοντά στους διαπραγματευτές έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για «σαφείς δυσκολίες» στην πορεία των ρωσο-βουλγαρικών διαβουλεύσεων και «χαμηλό επίπεδο» των αντιπροσωπειών, «γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ακόμη χρειάζεται να διανυθεί μεγάλος δρόμος για την κάμψη των βουλγαρικών και ίσως όχι μόνο βουλγαρικών αντιρρήσεων».


Πηγή:  http://www.voria.gr/