Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε η νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ

Παρουσία των προέδρων της Ελλάδος και της Βουλγαρίας

Οι αναμνήσεις Παπούλια και οι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ









Τη νέα συνοριακή δίοδο Κυπρίνου - Ιβαΐλοβγκραντ εγκαινίασαν οι πρόεδροι Ελλάδος και Βουλγαρίας, Κάρολος Παπούλιας και Γκιόργκι Παρβάνοφ.

«Είμαι, πράγματι, ευτυχής, που εγκαινιάζω τη νέα διάβαση, με το φίλο, πρόεδρο Γκιόργκι Παρβάνοφ», ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι το 1988, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Ελλάδας, είχε λάβει μέρος στα πρώτα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Ορμένιο-Σβίλεγκραντ και το 1995 υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για τη διάνοιξη και των υπόλοιπων συνοριακών σταθμών.

Αφού υπογράμμισε τη σημασία της νέας διόδου, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού, όπως υπογράμμισε, θα αποτελέσει σημαντικό νέο βήμα στην ανοδική πορεία της διμερούς συνεργασίας.

«Όταν, με το φίλο, Έλληνα ομόλογό μου, Κάρολο Παπούλια, εγκαινιάζαμε, πρόσφατα τη δίοδο Ιλιντεν-Εξοχή, είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι εμείς οι δύο δεν πρόκειται να κουραστούμε, εγκαινιάζοντας νέες διόδους», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, και ευχαρίστησε θερμά τον Κάρολο Παπούλια για την προσωπική δέσμευσή του και τη συνεχή του δράση υπέρ της προσέγγισης των Ελλήνων και των Βουλγάρων, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η νέα δίοδος είναι και νέο σύμβολο της βελτιωμένης ποιότητας των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων ως φίλων και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη σημασία της νέας διόδου για την ανάδειξη της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς των δύο χωρών υπογράμμισε στην ομιλία του ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, αναφερόμενος στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, που αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, εκατέρωθεν των συνόρων.

«Ο δήμος του Ιβαΐλοβγκραντ απέκτησε τον ευρωπαϊκό δρόμο του. Ένα πολύχρονο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αυτός ο δρόμος θα είναι δρόμος φιλίας και καλής γειτονίας», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης, Στέφαν Τάνεφ, ενώ ο δήμαρχος του Κυπρίνου, Μιχάλης Στραντζέλης, ανήγγειλε ότι σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος δρόμος μέχρι το συνοριακό σταθμό, από την ελληνική πλευρά των συνόρων, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ενώ στα εγκαίνια παρέστη και ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε ότι στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια της διόδου Ζλάτογκραντ- Θέρμες, από τους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, έχουν διέλθει συνολικά 280.000 άτομα.