Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στρατιά ανέργων στην Θράκη που θα πάει... ΔΕΘ


Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα το Σάββατο εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης

ΠΩΣ διαμορφώνεται η κατάσταση σε Εβρο, Ροδόπη και Ξάνθη;




Ανεργία στα ύψη, μερική απασχόληση και μαύρη εργασία είναι τα χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χειρότερες καταστάσεις και τους συνδικαλιστές να μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

Οι ανατροπές σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κλαδικές συμβάσεις προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων.


Τραγική η κατάσταση σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας

Στο 25% αναμένεται να φτάσει το ποσοστό της ανεργίας έως το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη με τα θύματα να είναι κυρίως νέοι και γυναίκες.

Οργιάζει στη Χαλκιδική η μαύρη εργασία, καθώς ένας στους δυο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, όπως προκύπτει από ελέγχους που πραγματοποίησαν μέσα σε τρεις μέρες μικτά κλιμάκια από την Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο. Για σκλαβοπάζαρο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας, ο οποίος σημείωσε ότι ενώ παλαιότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούνταν 12.500 άτομα, τώρα είναι μόλις 6.500.

Στο νομό Καβάλας τα τελευταία δυο χρόνια η πλήρης απασχόληση μετατράπηκε σε μερική σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, Παναγιώτης Τιάγκας.

Τους 15.000 αγγίζουν οι άνεργοι στην Κοζάνη και όπως εκτιμούν τα εργατικά συνδικάτα έως το τέλος του χρόνου το ποσοστό της ανεργίας στο νομό θα ξεπεράσει το 30%, ενώ δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται μόνο μια ή δύο μέρες της εβδομάδα. Σημαντικό ρόλο γι ΄αυτή την κατάσταση έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα όλα τα συναφή επαγγέλματα να αιμορραγούν, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Άρης Κουρκούτας.

Βασιλεύει η μαύρη εργασία και στην Καστοριά, καθώς ένας στους δυο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας.

Στους 7.000 είναι οι άνεργοι στο νομό Φλώρινας, ενώ από τις αρχές του χρόνου περίπου 250 μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο επιχειρήσεις που δεν ήταν μόνο οικογενειακές, αλλά απασχολούσαν και επιπλέον προσωπικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΦ, Στέφανο Μπύρο.

Άνεργος είναι ένας στους τρεις κατοίκους στο νομό Δράμας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στη Βουλγαρία. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις Σέρρες, όπου δεκάδες επιχειρήσεις μετακόμισαν στη γειτονική χώρα, ενώ στο 50% των επιχειρήσεων έχει μετατραπεί η πλήρης απασχόληση σε μερική ή εκ περιτροπής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΣ Άλκη Απιδόπουλο.

Στο νομό Έβρου τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 16%, ωστόσο τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι ξεπερνά το 20%. Μόνο τα δυο τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τα καταστήματά τους 275 επιχειρηματίες σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Γκιγκούδης Απόστολος.

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Κομοτηνής, αφού το 2002 λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και το 2010 λειτουργούν μόλις πέντε, ενώ άλλα 10 υπολειτουργούν. Περίπου 17.000 εργαζόμενοι εργάζονταν στη βιομηχανική περιοχή το 2000 και σήμερα μόλις 1.500 όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Παντελής Μαγαλιός.


Σε θέση μάχης τα συνδικάτα εν όψει ΔΕΘ

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, στην ανεργία, στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια και στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων απευθύνουν η ΓΣΕΕ και όλα τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι την κάλεσαν «να μην πάρει άλλα μέτρα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο». Σύμφωνα, δε, με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. «Έχουμε προτείνει ως λύση την ανάπτυξη, να ενεργοποιηθεί ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και οι τράπεζες να βάλλουν το χέρι στη τσέπη και να δώσουν χρήματα στην αγορά», σημείωσε.

«Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει δεχθεί απανωτά χαστούκια, δεν φτάνει να αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι τα μέτρα είναι σκληρά και άδικα», υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος γνωστοποίησε και την επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία στην κυβέρνηση και στα κόμματα για το «Μνημόνιο νο2».

Αναφορικά με το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, ο κ. Μουτάφης τόνισε ότι πλέον τίθεται θέμα δημοκρατίας σε περίπτωση που καταργηθούν, σημειώνοντας παράλληλα και ότι «έμμεσα ή άμεσα αμφισβητείται και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση»

Την ίδια ώρα, πάντως, πανευρωπαϊκή δράση για τα εργασιακά ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα για της 29 Σεπτεμβρίου. Ήδη η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει να στείλει εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος δράσης.

 
Πηγή:  http://www.voria.gr/