Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η κάθοδος Σιμπέλ επηρεάζει και τις περιφερειακές εκλογές

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμμα για τον Γιαννακίδη, που δεν την διαγράφει. Καθυστερεί  και το ΠΑΣΟΚ!
Είχαν κάνει πρόβα οι μειονοτικοί στον Δήμο Κομοτηνής - και μάλιστα με "θύμα" την Μουσταφάογλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ...



ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, η επανάληψη του τελευταίου ερωτήματος από τα χθεσινά μας κουίζ στην στήλη: Για ποιο σημαίνον πολιτικό και αυτοδιοικητικό στέλεχος της περιοχής, που βρέθηκε πέρυσι και σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο, ενδέχεται να ηχήσει καμπάνα... διαγραφής από το κόμμα εξουσίας στο οποίο ανήκει, εφόσον πράγματι τεθεί ως επικεφαλής και προχωρήσει σε σχηματισμό ανεξάρτητου ψηφοδελτίου – που προφανώς θα είναι αντάρτικο στο επίσημο κομματικό, για κορυφαίο δήμο της Θράκης;


* * * * *

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ φαντάζομαι ότι ήδη την ξέρατε την ώρα που διαβάζατε αυτό το ερώτημα, αφού τελικά οι εξελίξεις είχαν προχωρήσει με καταιγιστικό ρυθμό και η ανακοίνωση είχε γίνει την ώρα που είχε τυπωθεί η εφημερίδα. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, λοιπόν. Επί χρόνια αντινομάρχης Ροδόπης, στενή συνεργάτης του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη (και άρα κορυφαίο αυτοδιοικητικό στέλεχος της περιοχής). Από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ΠαΣοΚ στον χώρο της μειονότητας (και άρα σημαίνον πολιτικό στέλεχος). Και για όσους απορούν, ναι, βρέθηκε πέρυσι σε βουλευτικό ψηφοδέλτιο, του ΠαΣοΚ, και για την ακρίβεια το... ευρω-βουλευτικό. Σε μη εκλόγιμη αλλά άκρως συμβολική και σημαντική θέση, που έδειχνε αν μη τι άλλο και την εμπιστοσύνη που έτρεφε στο πρόσωπό της ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος τώρα είναι εκτεθειμένος και μαζί φυσικά και όσα τοπικά στελέχη του την είχαν τότε προτείνει για αυτήν την θέση, τα οποία στελέχη δεν είναι δα και ιδιαίτερα δύσκολο να υποπτευθούμε ποια είναι και σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται αυτήν την στιγμή και αυτά απέναντι στον πρωθυπουργό.

* * * * *

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ανησυχούν, η Σιμπέλ δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τον δήμο και να γίνει δήμαρχος Κομοτηνής. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και αυτό το υπογράφει φαρδιά – πλατιά το «φλιτζάνι» με όσες μαντικές ικανότητες διαθέτει. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα. Το μείζον ζήτημα είναι οι διαχωρισμοί, η επιστροφή στην καχυποψία και το μακρινό παρελθόν που κοίταγαν με μισό μάτι οι μουσουλμάνοι τον μουσουλμάνο που έλεγε «καλημέρα» σε χριστιανό και οι χριστιανοί τον χριστιανό που έλεγε «μέρχαμπα» σε μουσουλμάνο. Αυτές ήταν εποχές που νομίζαμε ότι τις είχαμε αφήσει πίσω, καθώς εδώ και χρόνια το επίσημο κράτος – που και η ίδια η Σιμπέλ έχει υπηρετήσει από καίριες θέσεις – διακηρύσσει την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Κάτι που πλέον φαίνεται να αμφισβητεί ευθέως, από την στιγμή που βάφτισε τον συνδυασμό στον οποίο τέθηκε ως επικεφαλής ως «Πρώτο βήμα για την ισότητα», μια ισότητα που προφανώς φαίνεται η ίδια να πιστεύει ότι δεν υπάρχει.

* * * * *

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ακόμα να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την εκλογική δύναμη που μπορεί να έχει ο ανεξάρτητος συνδυασμός. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο τους υποψηφίους που θα τον στελεχώσουν. Αυτό που μπορεί με βεβαιότητα να ειπωθεί πάντως είναι ότι ανακατεύεται για τα καλά η τράπουλα και κάθε προγνωστικό είναι πλέον παρακινδυνευμένο – αφού ουδείς μπορεί να προδικάσει από ποιον από τους δύο βασικούς αντίπαλους συνδυασμούς (του Γιώργου Πετρίδη του ΠαΣοΚ ή του Δημήτρη Κοτσάκη της ΝΔ) θα κόψει περισσότερες ψήφους. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς εφόσον καταφέρει και συσπειρώσει αρκετό κόσμο γύρω της η Σιμπέλ, τότε ενδεχομένως θα την δούμε να επιτυγχάνει ένα υψηλό ποσοστό, υπό προϋποθέσεις ικανό να της δώσει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Αυτός είναι προφανέστατα και ο κρυφός πόθος αυτής της κίνησης, η οποία είχε προαναγγελθεί από καιρό και μάλιστα αυτοί που επεξεργάζονταν το σενάριο είχαν πραγματοποιήσει και σχετικές πρόβες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

* * * * *

Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ περίπτωση που οι ακραίοι κύκλοι της μειονότητας δοκίμασαν τις (εκλογικές) δυνάμεις τους έγινε μάλιστα σε βάρος της Μουσταφάογλου, στις περσινές ευρωεκλογές. Τότε, αν θυμάστε, η Συμβουλευτική Επιτροπή είχε βγει και είχε δώσει γραμμή στους μουσουλμάνους της Θράκης να ψηφίσουν λευκό. Είχαμε μάλιστα και το ευτράπελο κάποιοι αρκετοί να μπερδευτούν και να ρίξουν στην κάλπη το κόμμα με την επωνυμία «Λευκό» που είχε κατεβάσει τότε ψηφοδέλτιο. Τότε, βέβαια, εκείνοι που έσπευδαν να ακολουθήσουν την προξενική γραμμή των ακραίων ουσιαστικά καταψήφιζαν την ίδια την Σιμπέλ, που τότε ήταν υποψήφια με το ΠαΣοΚ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την τελευταία να συνταχθεί μαζί τους στην παρούσα φάση.

* * * * *

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ οι πιθανότητες να καταφέρει η Μουσταφάογλου να περάσει στον δεύτερο γύρο; Μικρές αλλά υπαρκτές. Μια σύντομη αναζήτηση στα εκλογικά αποτελέσματα εκείνων των ευρωεκλογών του 2009 μας δείχνει ότι μέσα στον Δήμο Κομοτηνής υπήρξαν συνολικά 1.297 άτομα που έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο και άλλα 637 που μπερδεύτηκαν και ψήφισαν το κόμμα «Λευκό». Αυτό σημαίνει κοντά 2.000 άτομα και στο σύνολο των ψηφοφόρων που είχαν συμμετάσχει σε εκείνη την διαδικασία αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό κατάτι μικρότερο από 9%. Δεν είναι και μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από αυτό το νούμερο φαίνεται να ξεκινά η Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Αυτό δηλαδή αποτελεί την βάση πάνω στην οποία θα προσπαθήσει πλέον να χτίσει εκμεταλλευόμενη την προσωπική της επιρροή αλλά και εκείνην των υποψηφίων που θα συμπεριλάβει στο ανεξάρτητο μειονοτικό ψηφοδέλτιο που κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Κομοτηνή.

* * * * *

ΜΕΧΡΙ ΟΜΩΣ ΝΑ μας έρθουν οι εκλογές και να μάθουμε πως θα πάει σε αυτές ο μειονοτικός συνδυασμός, οφείλουν πρώτα να γίνουν κάποιες άλλες ενέργειες που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν ήδη από... χθες. Η Σιμπέλ παρουσιάζοντας ανεξάρτητη δική της υποψηφιότητα για δήμαρχος Κομοτηνής, ουσιαστικά κατεβαίνει ως «αντάρτισσα» απέναντι στον επίσημο υποψήφιο που στηρίζει το ΠαΣοΚ και ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Πετρίδη. Συνήθως, αντάρτικη υποψηφιότητα σημαίνει και διαγραφή από το κόμμα, κάτι που ζήσαμε άλλωστε πολύ πρόσφατα με τις περιπτώσεις του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου, που ανακοίνωσαν υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, κάποιοι προσπαθούσαν να παίξουν με τις λέξεις και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας ότι στις Περιφέρειες υπάρχει επισήμως χρίσμα, ενώ στην περίπτωση της Κομοτηνής (και γενικά των δήμων) απλά στήριξη προς τον Γιώργο Πετρίδη. Προφάσεις και πασοκικά τερτίπια που απλά καθυστερούν ένα προδιαγεγραμμένο όχι μόνο νομικά (βάσει καταστατικού) αλλά και ηθικά αποτέλεσμα. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο πιο μεγάλη ζημιά γίνεται στο κυβερνών κόμμα.

* * * * *

ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ αναζητήσεις που έκανε χθες η στήλη, ουδείς δήλωνε αρμόδιος να απαντήσει και όλοι παρέπεμπαν στον νέο γραμματέα του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη και τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Γιώργο Ανωμερίτη, όπου και προφανώς θα σταλεί η υπόθεση. Την ίδια ώρα καμία κίνηση για να αποκαθηλώσει την στενή συνεργάτιδά του δεν είχε κάνει μέχρι την ώρα που έκλεινε ύλη η στήλη ούτε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, που τυγχάνει και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ. Αυτή η κωλυσιεργία σχολιάζονταν αρνητικά ακόμα και από πασοκικά στελέχη σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Έβρο και φυσικά στην ίδια την Ροδόπη. Ο φόβος είναι τώρα μήπως αυτή η δυσαρέσκεια οδηγήσει σε διαρροή (χριστιανικών) ψήφων προς τον Γιώργο Παυλίδη, ιδίως στην Ανατολική Μακεδονία και τον Έβρο. Αλλά τι να κάνει και ο Γιαννακίδης, που αν καθαιρέσει από αντινομάρχη την Σιμπέλ θα χάσει αυτομάτως μια μεγάλη μερίδα της μειονότητας στην Ροδόπη; Το δίλημμά του περιπλέκεται, καθώς προχθές έμαθε ότι στο αντίπαλο γαλάζιο ψηφοδέλτιο έκλεισε ως υποψήφιος ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Μουσταφά Κατραντζή, που δεδομένης της θέσης του, όλο και κάποιους σταυρούς θα φέρει στους γαλάζιους; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

* * * * *

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ η ουσία. Το παιχνίδι των εκλογών έγινε απρόβλεπτο τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Και όλα αυτά με μια κίνηση που πρέπει να προβληματίσει, αφού δείχνει ότι αυτοί που τελικά (ξέρουν να) κινούν τα νήματα στην Θράκη ίσως και να βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Έβρου...

 
Πηγή:  http://www.flitzani.gr/