Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Πλημμύρισε χθες η Σισμάνογλου στην Κομοτηνή

Έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης πλημμυρίζοντας το δρόμο, προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση της περιοχής  και εκνευρισμό στους διερχόμενους οδηγούς

                        ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Εδώ και μερικές βδομάδες πραγματοποιούνται, ανά την πόλη, εργασίες για την αναβάθμιση του δικτύου ΟΤΕ (τοποθέτηση οπτικών ινών) που θα εκτοξεύσουν τις ταχύτητες του Internet σε δυσθεώρητα για την Ελλάδα ύψη.

Όμως χθες το πρωί, γύρω στις 10, το μόνο που εκτοξεύθηκε, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήταν ένα πίδακας νερού αφού έσπασε κεντρικός αγωγός ύδρευσης επί της οδού Σισμάνογλου, πλημμυρίζοντας το δρόμο, προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση της περιοχής για αρκετές ώρες και εκνευρισμό στους διερχόμενους.

Το βάθος στο οποίο τοποθετούνται τα δίκτυα ύδρευσης είναι προκαθορισμένο και η σχετική οδηγία λέει ότι πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 90 εκατοστά μέσα στη γη.

Ο εν λόγω αγωγός όμως βρισκόταν σχεδόν στην επιφάνεια, μόλις 10 εκατοστά σε βάθος, γιατί όταν ανακατασκευάστηκε εντοπίστηκαν «εμπόδια» που δεν μπορούσαν να υπερκεραστούν…

Στο σημείο βρέθηκε, εκτός των συνεργείων που «πάλευαν» με τα νερά και το κυκλοφοριακό, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Χρίστος Μέτιος για να επιβλέψει τις εργασίες επιδιόρθωσης.

«Στο συγκεκριμένο σημείο ο αγωγός ο οποίος δημιούργησε το πρόβλημα, δηλαδή έσπασε σήμερα, κατασκευάστηκα το 1998, και ανακατασκευάστηκε το 2003-2004 διότι στο συγκεκριμένο σημείο έπρεπε να κατασκευαστούν φρεάτια ομβρίων και ακαθάρτων, όπως και οι αντίστοιχοι νέοι αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων, καθώς και νέοιαγωγοί ύδρευσης, τροφοδοτικοί» εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος και πρόσθεσε «κατασκευάστηκαν όμως σε βάθος χαμηλό, σε βάθος 10 πόντων κάτω από την άσφαλτο, και ο λόγος ήταν ότι υπήρχαν εμπόδια στο συγκεκριμένο σημείο.
Τα εμπόδια αυτά ήταν παλιές βάσεις τσιμεντένιων διαβάσεων, παλιοί αγωγοί ομβρίων που λόγω γειτνίασης με αγωγούς ύδρευσης δεν μπορούσαν να ανακατασκευαστούν, και να αποξηλωθούν, υπήρχαν και δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με τα φρεάτιά τους στο συγκεκριμένο σημείο καθώς και καλώδια του οδοφωτισμού του Δήμου. Για τους λόγους αυτούς, δεν μπορούσε ο αγωγός να κατασκευαστεί σε μεγαλύτερο βάθος».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, λέγοντας πως δεν ζήτησε τα σχέδια από τη ΔΕΥΑΚ πριν ξεκινήσει το σκάψιμο.

«Όφειλε κατά τη γνώμη μου η εταιρία που κατασκευάζει το έργο, να ζητήσει από τη ΔΕΥΑΚ τα σχέδια από τα οποία θα περάσουν οι αγωγοί οι δικοί τους, για να τους ενημερώσουμε για πιθανόν τέτοια προβλήματα, που λόγω όπως σας είπα εμποδίων του παρελθόντος, δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν σε χαμηλότερο βάθος. Αυτό δεν έγινε, και γι’ αυτό το λόγο όπως είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι θα ζητήσουμε αποζημίωση για την ζημιά που προκλήθηκε από την εταιρία»
Άγνωστο ακόμα παραμένει γιατί ο ΟΤΕ ξεκίνησε τις εργασίες χωρίς να ενημερώσει τις υπηρεσίες του Δήμου για το «δρομολόγιο» των εργασιών, όπως υποστηρίζει ο κ. Μέτιος, αλλά αξιοπερίεργο είναι και γιατί ο Δήμος, που πολυδιαφήμισε το εν λόγω έργο (μέχρι και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης επισκέφθηκε το Δήμαρχο Κομοτηνής) δεν πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει είτε με τον ΟΤΕ είτε με τον εργολάβο για να αποφευχθούν οι ζημιές και η ταλαιπωρία των δημοτών. Η βλάβη αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα.
 
 
Πηγή: http://www.eleftherovima.gr/