Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ακυρώθηκε και η λειτουργία στην Αίνο της Αν. Θράκης

Λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας με την πρωτοβουλία του Κρις Σπύρου για την Αγια-Σοφιά ματαιώθηκε και η επίσκεψη των μελών του συλλόγου Αινιτών Έβρου στην Οσία Σοφία της Αίνου. ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ







Μπορεί μια λειτουργία να ακυρώσει ή να αναβάλλει μια καθιερωμένη λειτουργία στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στην Αίνο της Α. Θράκης από Εβρίτες στην καταγωγή όμως Αινίτες; Κι όμως αυτό συνέβη χθες όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η πρωτοβουλία, του ελληνοαμερικανού Κρίς Σπύρου να πραγματοποιήσει με άλλους χριστιανούς την τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Έτσι μια άλλη λειτουργία καθιερωμένη και μέσα σε καλό κλίμα συνεννόησης πήγε περίπατο και ακυρώθηκε, αν και οργανωμένη εδώ και καιρό.

Η πρόεδρος του συλλόγου Αινιτών Έβρου Στέλλα Κλαδαρά, μας εξήγησε τι ακριβώς έγινε, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 και σε πρωινό χρόνο.

«Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εμείς ως σύλλογος με τα χρόνια, είχαμε καλλιεργήσει μια πολύ καλή σχέση σαν σύλλογος Ελλήνων μουσείου Αίνου, με τους κατοίκους και τους φορείς και τις αρχές της Αίνου. Ανταλλάσσαμε επισκέψεις, είχαμε επικοινωνία, είχαμε συνεργασία, ότι φωτογραφίες παλιές είχαμε από την Αίνο, τις ανταλλάσσαμε, γιατί και αυτοί σαν κάτοικοι ήθελαν να δουν τις ρίζες της πόλεως τους αλλά και εμείς σαν ξεριζωμένοι κάτοικοι θέλαμε να σώσουμε κάτι από την πατρίδα μας. Υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα και πολύ καλή συνεργασία από το 2006, με τις νόμιμες άδειες καταφέραμε και επισκεφτήκαμε την Αίνο. Το 2007 τελέσαμε πανηγυρική θεία λειτουργία με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Άνθιμο και πλήθος πιστών, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες όπως είναι η άδεια από το πατριαρχείο στον μητροπολίτη για να τελέσει θεία λειτουργία στην περιφέρεια του και την πολιτική άδεια που ζητούσαμε από τον δήμαρχο της Αίνου. Πέρσι επισκεφτήκαμε την Αίνο και με τον δήμαρχό μας, εκεί μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος της Αίνου, έγινε ανταλλαγή δώρων, συζητήσεις και ξεκίνησαν συνεργασίες και φέτος στο ίδιο κλίμα επικοινωνήσαμε και δηλώσαμε την ημερομηνία, ότι στις 18 Σεπτεμβρίου σκοπεύουμε να κάνουμε πάλι το προσκύνημα. Ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης ενθουσιάστηκε, μας περίμενε, είχε ετοιμάσει και τον κόσμο γιατί είναι ένα μικρό χωριουδάκι η Αίνος πλέον, αλλά μας πρόλαβαν τα γεγονότα.


Τελικά απογοητευτήκατε φαντάζομαι;

-Φυσικά και μας απογοήτευσε, το γεγονός, όχι γιατί μας ειδοποίησε ο δήμαρχος, και πολύ καλά έκανε, μια και εκείνος πρέπει να τηρεί τους νόμους και τις διαδικασίες της πατρίδας του αλλά γιατί μας περίμεναν εκεί οι κάτοικοι, θα κάναμε το μνημόσυνο στην μνήμη των προγόνων μας και μετά θα βρισκόμασταν μαζί τους στα καφενεία, θα συζητούσαμε, θα μας άνοιγαν τα σπίτια τους, θα μας έδειχναν τις αυλές τους και θα βλέπαμε για μια ακόμη φορά όλα εκείνα τα ερείπια όπως έχουν μείνει από τον διωγμό του 1922-1923.


Δεν έχετε ορίσει ημερομηνία για το πότε θα κάνετε την επίσκεψή σας στο μέλλον;

-Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε, θα εξαρτηθεί και από τον καιρό και τις συνθήκες, έχουμε επικοινωνία με τον δήμαρχο, με τον σεβασμιότατο τον δικό μας, υπάρχει επικοινωνία και με το πατριαρχείο, οπότε εν ευθέτω χρόνω, σε μια κατάλληλη στιγμή, εμείς θα το κάνουμε το ταξίδι αυτό. Ήδη έχουμε ετοιμάσει και επισκέψεις και ανταλλαγές μαθητών, μια σειρά εκδηλώσεων σαν σύλλογος, και όλα που θα συσφίξουν τις σχέσεις των δύο λαών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως μας λένε βλέπουμε τα φώτα σας, βλέπουμε την πόλη σας διαρκώς να μεγαλώνει, κάποιοι ακόμη μιλάνε για το Δεδέ Αγάτς που έμεναν και εμείς από εδώ βλέπουμε την Αίνο. Κάθε φορά βλέπουμε τον φάρο που γυρίζει, δηλαδή είμαστε τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά και κάποιοι προσπαθούν αυτή την απόσταση να την μεγαλώσουν, δυστυχώς είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στην εποχή μας.

 
 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/