Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Κοντού στην Ξάνθη


Όλο το παρασκήνιο της εκδήλωσης, οι αναφορές των ομιλητών και τα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Το βιβλίο του «Η άλλη Γεωργία» παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός. Στην εκδήλωση ήταν ομιλήτες ο πρώην Υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος και ο γεωπόνος Κώστας Κετύπης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας, αποτελεί ένα δρόμο για το νέο αγρότη, που δεν βασίζεται στις επιδοτήσεις, ένα δρόμο που ανοίγει προκειμένου να ασχοληθεί με κάτι πιο δυναμικό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το βιβλίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «Άλλη Γεωργία» είναι ένας όρος που εισήγαγε ο ίδιος στο Υπουργείο Γεωργίας και αφορά όλες τις νέες καλλιέργειες εκτός από τις γνωστές βαμβάκι, ελιά, καπνό κλπ

«Περιλαμβάνει μικρές καλλιέργειες σε έκταση, μεγάλες σε δυναμισμό κυρίως από νέους ανθρώπους. Πρόκειται για καλλιέργειες που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική όσον αφορά τη διείσδυση στην αγορά και ποιοτικά προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κρόκος στην Κοζάνη, η μαστίχα στη Χίο αλλά και το ρόδια στην Ξάνθη, ή τα σπαράγγια και τα ακτινίδια. Είναι μια Γεωργία που απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, που έχουν αποφασίσει να δέσουν τη ζωή τους με την αγροτική δραστηριότητα, θέλει βέβαια μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με την παραδοσιακή Γεωργία αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα από άποψη απόδοσης.» σημείωσε

Χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα το είδος αυτός της αγροτικής ανάτπυξης καθώς τα παραδοσιακά προϊόντα έχουν πάψει να είναι ανταγωνιστικά και παράγονται από όλους τους γείτονες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.


Αγριοαγκινάρες από το Νοέμβριο στην Ξάνθη

Παράλληλα ο Αλ. Κοντός γνωστοποίησε ότι από το Νοέμβριο ξεκινά στην Ξάνθη, μετά από συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, η πιλοτική καλλιέργεια ΑΓΡΙΟΑΓΚΙΝΑΡΑΣ, «Είναι ένα προϊόν δεκαετές που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο στην παραγωγή ενέργειας, να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν με μικρότερο κόστος ενώ τα προϊόντα και υποπροϊόντα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακή και βιομηχανική χρήση.


Π. Σγουρίδης.: «Το μέλλον στους συνεταιρισμούς, αλλά τους έχουμε κλείσει»

Ο τέως Βουλευτής Π. Σγουρίδης ανάφερε ότι το βιβλίο είναι χρήσιμο καθώς παρουσιάζει την άλλη πλευρά της Γεωργίας, μια πλευρά που μπορεί να δώσει εισόδημα στους αγρότες και αυτό νομίζω ότι κάνει καλό σε όλο τον κόσμο.

«Η γεωργία έχει μέλλον στην Ξάνθη, εφόσον γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι βιολογική και σε συνεταιριστική βάση. Δυστυχώς όμως τους συνεταιρισμούς και τα εργοστάσια που είχαμε τα κλείσαμε.» είπε χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό και αιτιολόγησε: «Οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας διαχρονικά. Όταν ο συνεταιρισμός δεν βλέπεται από την πλευρά της επιχείρησης αλλά από την πλευρά του βολέματος, τότε είναι λογικό να κλείσει. Γι’ αυτό λοιπόν η άλλη Γεωργία λέει ναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά μέσα από τους συνεταιρισμούς.» κατέληξε ο Παναγιώτης


Παρελειπόμενα

Δεν έλειψαν οι αβρότητες με τον Αλέξανδρο Κοντό να αναφέρει ότι ο Π. Σγουρίδης είναι ένας παραγωγός της «Άλλης Γεωργίας» ενώ παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής σημειώνοντας ότι επί 20 χρόνια έδωσε αγώνες και έτυχες της εμπιστοσύνης του κόσμου, ασχέτως των πολιτικών τους διαφορών.

Για τη σχέση με τον Αλέξανδρο Κοντό ο Παναγιώτης Σγουρίδης , αφού ανέφερε ότι και εκείνος είχε παραβρεθεί στην παρουσίαση του δικού του πονήματος, υπάρχει αλληλοσεβασμός. «Όταν κάνεις αγώνα για τον τόπο σου δεν κάνεις εχθρούς, κάνεις συμπαραστάτες και φίλους. Για το καλό της Ξάνθης και της Θράκης οι αγώνες είναι κοινοί. Εκεί που έχουμε άλλες απόψεις οφείλουμε να τις διαχωρίσουμε» σημείωσε.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρώην Υπουργός σημείωσε ότι μετά τη διαδρομή και τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου αυτή πλέον δεν αποτελεί σκάνδαλο, ενώ άφησε αιχμές για τη σύζυγο του Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη και την κατάθεσή της αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να καλείται στην επιτροπή ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

 
Πηγή:  http://www.xanthinews.gr/