Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αντίδραση για τη Φλόγα των Special Οlympics

Συντηρητικοί κύκλοι βάλλουν κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμου για την τελετή της αφής

Πως απαντά ο ίδιος στους επικριτές του; 


Στο στόχαστρο συντηρητικών κύκλων βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος. Αφορμή για τις επικρίσεις που δέχεται στάθηκε το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο ιεράρχης συμμετείχε στην αφή της ολυμπιακής φλόγας μαζί με τα παιδιά των Special Οlympics που έγινε στον Ναό της Παναγίας της Κοσμοσωτήρος στις Φέρες. Οι χιτώνες που φορούσαν οι αθλήτριες, η ολυμπιακή φλόγα και η είσοδος ενός εκ των κοριτσιών στο ιερό μαζί με τον κ. Ανθιμο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πιστών. Ο ίδιος ο μητροπολίτης υπεραμυνόμενος των θέσεών του επεσήμανε ότι, «εφόσον ανέχεται ο Θεός εμένα, δεν θα ανεχόταν αυτό το κοριτσάκι που ήταν αγνό και καθαρό στην ψυχή και στη ζωή του;Βγήκε από το ιερό κλαίγοντας και αφού έλαβε τη Φλόγα φίλησε το χέρι του Επισκόπου».


Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έπειτα από πολλές συζητήσεις τέλεσε την αφή της ολυμπιακής φλόγας σε έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους ναούς του νομού. «Πήρα το φως από την κρύπτη μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, ενώ ο χορός των ιεροψαλτών έψαλλε κομμάτι από το δοξαστικό του Εσπερινού της Κυριακής του Τυφλού.Δεν φορούσα άμφια» εξήγησε χθες στο εκκλησιαστικό πρακτορείο Ρομφαία και προσέθεσε: «Δεν ειπώθηκε καμία απολύτως λέξηπου αναφέρεται σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις,δηλαδή τις ιέρειες.Οταν έδωσα τη Φλόγα, τα παιδιά αυτά έκλαιγανδιότι ζούσαν πολύ έντονα συναισθηματικά το γεγονός. Μου φίλησαν όλα το χέρι και συνόδευσαν όλα τα παιδάκιατο κοριτσάκι που φορούσε το απλό και λινό άσπρο ύφασμα μέχρι έξω».


Η κίνηση του κ. Ανθιμου προκάλεσε έντονη κριτική στο Διαδίκτυο και στη σελίδα «Θρησκευτικά», μία από τις γνωστότερες στον χώρο της Εκκλησίας, της οποίας ο χειριστής διερωτάται: «Τι είδους “φως” μπορεί να παραδίδει ένας ορθόδοξος επίσκοπος σε ιέρειες που εκτελούν έργο παλαιών ειδωλολατρικών εθίμων; Αν το φως που μεταδίδει ο Επίσκοπος είναι από το φως της Πίστεως, φως της Θεοτόκου, “άγιο φως”, τότε αυτό το “φως” δεν μπορεί να παραδίδεται σε ιέρειες. Αν πάλι το “φως” είναι το ίδιο με εκείνο που στέλνει ο θεός Απόλλωνας στην Ολυμπία, τότε πώς βρέθηκε τέτοιο ειδωλολατρικό “φως” στα χέρια του Επισκόπου;». Ζητείται μάλιστα η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου καθώς, όπως τονίζεται, «μετά μεγάλης λύπης καθημερινά ο πιστός κλήρος και λαός παρακολουθεί τα “καμώματα” πολλών επισκόπων που ενώπιον των καλών σχέσεων με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα προχωρούν αδίστακτα σε πράξεις και πρακτικές παντελώς ξένες προς το ορθόδοξο εκκλησιαστικό βίωμα και την παράδοση».


Πηγή: http://www.tovima.gr/