Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλες οι ελλείψεις στα προγράμματα εφημεριών

Τα συμπεράσματα από περιοδεία του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Βαρνάβα στα νοσοκομεία  Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης



Σε αδυναμία να εκδώσουν πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης βρίσκονται αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας. Το νέο σύστημα εφημεριών, που εφαρμόζεται από τις αρχές του μήνα, οδηγεί σε υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η έλλειψη πόρων υποχρεώνει τις διοικήσεις να περικόπτουν εφημερίες γιατρών.


Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην έκδοση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης και να ζητήσουν -στη συνέχεια- επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν το κόστος.


Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από περιοδεία που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κ. Δ. Βαρνάβας, στα νοσοκομεία Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.


Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, σε καθένα από τα νοσοκομεία αυτά έγινε κοινή σύσκεψη μεταξύ των διοικητών και εκπροσώπων των γιατρών.


Ως κοινό συμπέρασμα -σημειώνει- προέκυψε ότι κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να εκδώσει πλήρη προγράμματα εφημέρευσης. Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου αφήνει πολλά τμήματα χωρίς εφημερεύοντα γιατρό. Κοστίζει μάλιστα 60.000 ευρώ πιο ακριβά σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε τον Αύγουστο, που δεν υπήρχε κανένα κενό!

 
Πηγή:   http://www.ethnos.gr/