Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία συνεργασίας Κογιομτζή και Λασκαράκη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ για την συμφωνία των δύο παρατάξεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στις οποίες ηγούνται,  ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου




Σε συμφωνία συνεργασίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές για την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής με υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης το Μιχάλη Κογιομτζή, προχώρησαν οι δημοτικές παρατάξεις του Μιχάλη Κογιομτζή, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, και η «Πορεία στο Μέλλον» του Γιάννη Λασκαράκη.

Ο υποψήφιος Δήμάρχος Αλεξανδρούπολης Μιχάλης Κογιομτζής και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης, εξέδωσαν κείμενο προγραμματικών δεσμεύσεων, στο οποίο αποτυπώνονται οι συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, κατευθύνσεις και στόχοι που πρέπει να διέπουν μια δημοτική αρχή, στο νέο περιβάλλον του «Καλλικρατικού» Δήμου Αλεξανδρούπολης.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ...»



Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όλοι όσοι ζούμε και αγαπούμε αυτόν τον τόπο, είμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία, να δώσουμε στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αλεξανδρούπολης την πραγματική του αξία. Να ανοίξουμε την αυλαία σε ένα δημιουργικό μέλλον και μια καλύτερη ζωή. Να δημιουργήσουμε ένα Δήμο όπου οι πολίτες να χαίρονται να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να ερωτεύονται, να επενδύουν, να διασκεδάζουν, να κάνουν τουρισμό.



Μέσα στα πλαίσια αυτά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Μιχάλης Κογιομτζής και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης, συμφωνούν να συνεργασθούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές για την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής με υποψήφιο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης το Μιχάλη Κογιομτζή.

Η συγκεκριμένη συμφωνία και στήριξη συνοδεύεται από ένα κείμενο προγραμματικών δεσμεύσεων, στο οποίο αποτυπώνονται οι συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις, κατευθύνσεις και στόχοι που πρέπει να διέπουν μια δημοτική αρχή, στο νέο περιβάλλον του «Καλλικρατικού» Δήμου Αλεξανδρούπολης.



Αρχή 1η

Συλλογικότητα – Συμμετοχή – Διαβούλευση

(ανοικτή δημοτική παράταξη)



Έχοντας σαν βασική αρχή τη συλλογικότητα και την συμμετοχή του δημότη μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου, θα αξιοποιούνται όλες οι ζωντανές δυνάμεις του τόπου και θα υλοποιείται ο δημοκρατικός προγραμματισμός.



Στόχος. Το Δημοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό όργανο παραγωγής πολιτικής και επίτευξης συναινέσεων για το σύνολο των ζητημάτων της πόλης. Η συμμετοχή στα κοινά της πόλης να είναι εθελοντική προσφορά.



Αρχή 2η

Δήμος - φορέας αειφόρου ανάπτυξης για τους πολίτες

(Μια πόλη της καινοτομίας και του πολιτισμού)



Ο νέος Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να μετατραπεί σε καινοτόμο φορέα παραγωγής ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενος τις πρόνοιες και τις σημαντικές αρμοδιότητες του Καλλικράτη και κυρίως να αναδείξει και να αξιοποιήσει τη νέα γεωγραφία της περιοχής, ως χώρο πολλαπλών δυνατοτήτων. Απαιτείται η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων παραγωγικών πόρων (π.χ. ενεργειακοί πόροι, μεταφορές, δασικός πλούτος, αλιεία, υδάτινοι πόροι, ενεργειακοί πόροι, τουρισμός, αρχαιολογικοί χώροι, δυναμικές καλλιέργειες κλπ) με σεβασμό στο περιβάλλον.



Στόχος. Μέσω γενναίων αστικών και περιφερειακών παρεμβάσεων, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα έργα υποδομής που θα εναρμονίσουν τον νέο χαρακτήρα του Δήμου με την αναβάθμιση του επίπεδου ζωής των κατοίκων στα πλαίσια του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Ο Δήμος θα πρέπει να μετατραπεί από όργανο σπατάλης πόρων σε φορέα παραγωγής πλούτου, εισοδήματος και θέσεων εργασίας για τους δημότες.



Αρχή 3η

Διαφάνεια - Λογοδοσία

(Όλα στο φως)



Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να στηρίζεται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και να διαχειρίζεται σωστά το δημόσιο χρήμα.



Στόχος. Μέσω της διαφάνειας και της λογοδοσίας θα πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, καθώς και με τον έλεγχο των διαδικασιών που επέφεραν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το ήθος, η αξιοκρατία, η εργατικότητα και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των δημοτών, είναι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι μας.



Αρχή 4η

Ισότιμη αντιμετώπιση ΤραΪανούπολης και Φερών

(Ηγεμονική θέση στο διεθνοποιημένο σκηνικό)



Ο νέος Δήμος Αλεξανδρούπολης που συγκροτείται από τους σημερινούς Δήμους Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά , τους πόρους, τις δυνατότητες, τα στελέχη, τους πολίτες, για να κατακτήσει ηγεμονική θέση στο σύγχρονο διεθνοποιημένο σκηνικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δήμοι Τραϊανούπολης και Φερών θα αποτελέσουν βασικούς αναπτυξιακούς βραχίονες του νέου Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η ισότιμη αντιμετώπιση και συμμετοχή τους στην νέα αναπτυξιακή προσπάθεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και δέσμευσή μας.



ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ



Για να γίνουν εφικτά τα ανωτέρω, συμφωνούνται τα παρακάτω ειδικά ζητήματα, ως ελάχιστες δυνατές διασφαλίσεις για την επιτυχία της συγκεκριμένης συνεργασίας. Αυτά είναι:



1. Οι βασικές κατευθύνσεις που προκύπτουν από το πρόγραμμα της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» διατηρούνται και ενσωματώνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού που θα διεκδικήσει τη ψήφο των πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το οποίο θα επεξεργασθεί η Επιτροπή Προγράμματος του συνδυασμού. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους στόχους δεκαετίας, στόχους τετραετίας και άμεσες δράσεις των πρώτων έξι μηνών στο πλαίσιο των ανωτέρω γενικών αρχών. Θα εγκριθεί από το σύνολο των μελών της διευρυμένης δημοτικής ομάδας (υποψηφίων συμβούλων) και θα αποτελέσει ένα «συμβόλαιο» με τους πολίτες. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα θα αναθεωρείται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (ετήσια επιχειρησιακά προγράμματα) και θα εγκρίνεται από τη δημοτική ομάδα και το δημοτικό συμβούλιο.



2. Άμεσης προτεραιότητας (σχέδιο έξι πρώτων μηνών) θα είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου (νέος οργανισμός), ο πολιτισμός (νέα φιλοσοφία εκδηλώσεων και κυρίως χρηματοδοτήσεων τους), η παραλιακή ζώνη (άμεση έναρξη μελετών ανάπλασής της – νέα προγραμματική σχέση με ΟΛΑ και ΟΣΕ), ο περιφερειακός δρόμος (προώθησή του στη Περιφέρεια σαν έργο πρώτης προτεραιότητας), το κυκλοφοριακό (αναθεώρηση κυκλοφοριακής μελέτης και ειδικές μελέτες διαχείρισης), οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης, οι υποβαθμισμένες συνοικίες και οι οικισμοί, η διαχείριση των υδάτων της κοιλάδας των Φερών, το Δέλτα του Έβρου, το ενεργειακό πεδίο της Τραϊανούπολης.



3. Άμεση και πλήρης εφαρμογή των θεσμοθετημένων πολεοδομικών και ρυμοτομικών σχεδίων (σύνταξη νέου Γενικού Πολεοδομικού ή Ρυθμιστικού Σχεδίου), απόκτηση ελεύθερων χώρων για κοινωνικές υποδομές όπως σχολεία, κοινόχρηστοι χώροι – αύξηση του ισοζυγίου κοινόχρηστων χώρων για το συνεκτικό τμήμα της πόλης, εφαρμογή επιθετικής πολιτικής χρήσεων γης μέσω απαλλοτριώσεων, τράπεζας γης, ανταλλαγών, αλλαγή χρήσης στρατοπέδων κλπ). Ειδικά η χρήση γης των στρατηγικών χώρων για την ανάπτυξη του Δήμου, θα οριστικοποιηθεί με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα συνταχθεί και με βάση τις νέες ανάγκες της πόλης. (π.χ. Δημοτική και λαϊκή αγορά - ψαραγορά, χώρος στάθμευσης, σύνθετος τερματικός σταθμός κλπ.).



4. Θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η δημοσίευση όλων των πράξεων του Δήμου στο διαδίκτυο και η συμμετοχή των δημοτών στις σημαντικές αποφάσεις.



5. Διαχωρισμός αποφασιστικής και εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με το Νόμο. Θα συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και θα διασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση της άποψης. Θα θεσπιστεί διαδικασία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.



Μιχάλης Κογιομτζής - Γιάννης Λασκαράκης