ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι για hard core πασόκους. Είναι, βλέπετε, 6.447 λέξεις!!!
ΌΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ...
Σεβασμιότατε, φίλες και φίλοι, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτή τη θερμή υποδοχή, αλλά και για την πίστη, τη δική σας πίστη, στην προσπάθεια που κάνουμε, και την κάνουμε μαζί, για να χτίσουμε μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο δυνατή.
Είμαι σήμερα μαζί σας, είμαστε σήμερα όλοι μαζί, δουλεύοντας σ’ αυτά τα εργαστήρια και διαμορφώνοντας τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής, για την Αλεξανδρούπολη του σήμερα και του αύριο. Στη Θράκη, στον Έβρο, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, διαμορφώνουμε ένα όραμα για τον τόπο και για τις τοπικές δυνάμεις. Για να δώσουμε απάντηση σε αυτή την Εβρίτισσα, που τόσο σωστά εκφράζει την απορία της: γιατί καταντήσαμε έτσι;
Ενώ ξέρουμε, το ξέρουμε καλά, ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ο Έβρος έχει τεράστιες δυνατότητες, η Θράκη έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν μας αξίζει αυτή η μοίρα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε την ελπίδα και τη σιγουριά, προκειμένου να μπορούν οι νέοι να μένουν στον τόπο τους, στην Ελλάδα και, βεβαίως, και σ’ αυτές τις περιοχές.
Το ξέρετε, το βιώνετε κάθε μέρα, είμαστε στο μέσο μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα. Δεν ήρθε ξαφνικά, από μόνη της. Ήταν το αποτέλεσμα σφαλμάτων πολλών ετών, με αποκορύφωμα την περίοδο από το 2004 μέχρι και πέρυσι. Δεν μας άξιζε. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες.
Αναλάβαμε πριν ένα χρόνο τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναδόμηση της χώρας. Βαδίζαμε ολοταχώς τότε, προς την απόλυτη καταστροφή, ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και πολλοί ήταν βέβαιοι ότι θα πέφταμε. Και μερικοί, το ήθελαν κιόλας. Αλλά δεν πέσαμε. Χάρη στις προσπάθειες όλων μας, μάλιστα, σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι. Και συνεχίζουμε.
Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια, για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας ως χώρα, ως λαός, ως οικονομία. Και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν, όσο είμαστε συνεπείς σ’ αυτή την πορεία. Θα έρθουν, και γρήγορα η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεχίσουμε με συνέπεια να δουλεύουμε μαζί, με τις πρωτοβουλίες του καθενός μας, αλλά και με συλλογική δουλειά, για την αλλαγή.
Η συμμετοχή μας, η απόφαση όλων μας, θα φέρει την αλλαγή πιο γρήγορα. Μια καλύτερη Ελλάδα, που θα κληροδοτήσουμε στους νέους και στις επόμενες γενιές.
Η δοκιμασία δεν είναι εύκολη. Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βιώνει τη δυσκολία. Έχω πλήρη επίγνωση της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι οι συμπολίτες μας καθημερινά. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι η πορεία αυτή θα έχει την καλύτερη δυνατή κατάληξη για όλους μας και, μάλιστα, σύντομα.
Ήδη, δείξαμε ότι είμαστε και ώριμοι, και αποφασισμένοι. Δείξαμε σε όσους είχαν προεξοφλήσει το τέλος μας, ότι δεν το βάζουμε κάτω. Ότι σηκώνουμε τα μανίκια, βάζουμε πλάτη και βγάζουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα.
Και αυτές ήταν προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, πιο δημιουργικά - όπως ήταν δημιουργική και η συνάντησή μας σήμερα - δηλαδή, να αλλάξουμε τη χώρα με τρόπο αμετάκλητο.
Κλείνουμε οριστικά την πόρτα στο κακό παρελθόν, αυτό που μας έβαλε σε αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια. Και σήμερα, και με τον «Καλλικράτη», σ’ αυτή τη νέα φάση της αλλαγής, μπαίνουμε σε μια δημιουργική περίοδο, όπου οι δικές σας ιδέες, προτάσεις και καινοτομίες, μπορούν να πάρουν πια σάρκα και οστά.
Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας, σε όλα τα επίπεδα - από την Αυτοδιοίκηση, μέχρι και την Κυβέρνηση.
Στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μην αφήσουμε κανέναν να μας θέτει ψεύτικα διλήμματα, για προφανή μικροκομματικά οφέλη, ή για να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα, που χάνουν προνόμια από τις αλλαγές που εμείς κάνουμε.
Εδώ μιλάμε για τη χώρα και το μέλλον της και είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα. Κάποιοι θέλουν να καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας όμως να εγκλωβίσουν το λαό.
Εμείς επιλέγουμε να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, για να απελευθερώσουμε το λαό και να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της αλήθειας και της διαφάνειας παντού. Και το κάνουμε, με συνεχή και επίπονη προσπάθεια. Γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις του λαού και της χώρας.
Κάποιοι άλλοι, επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να προτείνουν, προτιμούν τα εύκολα και εύπεπτα λόγια. Αντί για ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες, κατεβαίνουν στις εκλογές με ένα και μόνο θέμα: την ευκαιριακή ψηφοθηρία.
Μια πολιτική, που αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Ούτε τον πολίτη στηρίζει, ούτε τον «Καλλικράτη», ούτε την αλλαγή στις δομές του κράτους, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις κοινωνικές υποδομές που πρέπει να χτίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Εμείς κάνουμε και κάναμε το μεγάλο, ιστορικό βήμα με τον «Καλλικράτη», για να ανασάνει η Περιφέρεια. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, φίλες και φίλοι, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, και στην πρόνοια, και στις κοινωνικές υποδομές, και στην ανάπτυξη και, βεβαίως, στην ευρύτερη περιοχή, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τα Βαλκάνια. Ναι, χρειάζεται η συνεργασία με το κέντρο. Αλλά η στήριξη είναι διαφορετική, όταν αποσκοπεί στο να εξαρτήσουμε την Περιφέρεια και τον ψηφοφόρο και, διαφορετική, όταν στοχεύει στην απεξάρτηση και την απελευθέρωση, στο να δώσουμε φτερά στην Περιφέρεια.
Και αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ. Δίνει φτερά, δίνει δυνατότητες, δίνει ελευθερίες, δίνει αρμοδιότητες, δίνει χώρο.
Κάποιοι άλλοι, αποφάσισαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών - ζητούν, όπως λένε, να αποδοκιμαστεί η «κυβερνητική πολιτική». Είναι εκείνοι, που πάντα αρνούνταν κάθε αλλαγή και κάθε βήμα προόδου. Είναι εκείνοι που, στο όνομα του λαού, φρόντιζαν πάντα να βάζουν εμπόδια στις αλλαγές, στις επενδύσεις, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Εμπόδια παντού. Να μην αλλάξει τίποτα, παρότι θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί και αριστεροί.
Πίσω από την ριζοσπαστική ρητορική, κρύβουν την συντηρητική πολιτική. Και είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή που, όχι μόνο λιποτάκτησε, για να σκάσει - έτσι πίστευαν - η βόμβα στα χέρια άλλων, δηλαδή στα δικά μας χέρια, αλλά που κρύβεται και υποκρίνεται.
Οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας, τώρα, τα βάζουν με μας, επειδή σβήνουμε τη φωτιά. Και ενώ σβήνουμε τη φωτιά, που οι ίδιοι έβαλαν, φωνάζουν ότι κοστίζει πολύ το νερό που χρησιμοποιούμε για να σώσουμε τη χώρα!
Εδώ, το θέμα δεν είναι αν δεν ξέρουν ή δεν γνωρίζουν, είναι θέμα διαφοράς στην αντίληψη, στη νοοτροπία, για το πώς ασκείται η πολιτική, για το πώς βλέπουν το μέλλον της πατρίδας.
Θα τους υπενθυμίσω λοιπόν ότι, αυτό που εκείνοι ονομάζουν «κυβερνητική πολιτική», σήμερα, είναι πρωτίστως πατριωτική πολιτική, την οποία εμείς ασκούμε.
Να τους θυμίσω, επίσης, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεγάλη προσπάθεια του λαού μας, όλων των πολιτών, για ένα καλύτερο αύριο, για να μην γκρεμιστούν και αυτά που σώσαμε. Κάθε υπεύθυνη παράταξη θα έβαζε το πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Αυτό κάνουμε εμείς, φίλες και φίλοι.
Και σήμερα, αν δεν πετύχουμε όλοι μαζί, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί, επιστρέφοντας στο παρελθόν, στη χρεοκοπία, στη μιζέρια, σε ένα κράτος που πάντα αδικεί, πελατειακό, σπάταλο και εχθρικό. Σε μια Ελλάδα, εκτεθειμένη στους άγριους ανέμους της διεθνούς αγοράς.
Νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της κομματικής σπατάλης, της αυθαιρεσίας, του βολέματος των «ημετέρων», της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ισχυρών συμφερόντων; Αλήθεια, έχουν καταλάβει ότι, όσο κι αν σήμερα οι πολίτες περνούν δύσκολα, γνωρίζουν ότι πλέον η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας;
Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, αυτό φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί. Το μόνο που τους απασχολεί, είναι να μην αλλάξει στη χώρα ούτε η κατανομή του πλούτου, ούτε η πολιτική της ομηρίας του πολίτη σε ένα άδικο και πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Στέλνουμε λοιπόν σήμερα και από εδώ, από τον Έβρο, από την Αλεξανδρούπολη, το ίδιο σταθερό μήνυμα στους νοσταλγούς του καταστροφικού παρελθόντος: η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Είναι ένα κομβικό σημείο, μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα, για να εξέλθει από μια κρίση οικονομική, θεσμών, κοινωνική, ηθική και πολιτική.
Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου αποφασίζουμε, είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, αφήνοντας τη χώρα να γλιστρήσει ξανά στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας για να ολοκληρώσουμε αυτά που ξεκινήσαμε, ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Σας καλώ να θυμηθείτε από πού ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο, να θυμηθείτε την απαξίωση που βιώσαμε όλοι μας για τη χώρα μας. Σας καλώ να θυμηθείτε τον φόβο και την ανασφάλεια που ζήσαμε πριν από λίγους μήνες, όταν βρισκόμασταν μόνο μερικές μέρες μακριά - μερικές μέρες μακριά, κυριολεκτικά - από την αδυναμία να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, γιατί εκεί είχαμε φτάσει. Και κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το πού είχαμε βρεθεί.
Εγώ δεν θα ξεχάσω, δεν μπορώ να ξεχάσω, την απαξίωση με την οποία αντιμετωπιζόταν η Ελλάδα πέρυσι, τέτοια εποχή, όταν το ζούσα ταξιδεύοντας στο εξωτερικό - τη δυσπιστία, την καχυποψία, την αναξιοπιστία. Αυτά αντιστρέψαμε με τον αγώνα μας. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, όσο είμαι Πρωθυπουργός της χώρας, να επαναληφθεί αυτό ποτέ.
Σας καλώ όλους να θυμηθείτε ότι, προ ολίγων μηνών, οργίαζαν οι φήμες για την κατάρρευση των τραπεζών, οι φήμες ότι θα χαθούν οι όποιες οικονομίες των νοικοκυριών, ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, ότι θα γυρνούσαμε στη δραχμή. Από αυτή τη λαίλαπα ξεφύγαμε.
Έμαθα ότι, χθες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με παρομοίασε με «τον τερματοφύλακα πριν το πέναλτι». Καλά τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι, δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να φανταστεί, πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε, για να σώσουμε την Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι ότι, εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε πριν τα πέναλτι, με ακάλυπτο το τέρμα, χωρίς τερματοφύλακα, όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους, που ακόμα αγνοείται.
Η αλήθεια είναι ότι, δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που περάσαμε εμείς, την αγωνία, την αβεβαιότητα, μέχρι να καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε απάνεμο λιμάνι και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Και κερδίσαμε την πρώτη μάχη, αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε πολλές μάχες και σε πολλά μέτωπα.
Μία μάχη, είναι αυτή απέναντι σε ένα άδικο διεθνές οικονομικό σύστημα, που μας έφερε την κρίση του 2008, στη Wall Street, όπου πούλαγαν απατηλά τοξικά ομόλογα. Και αν δεν ήμασταν εμείς, ως Αντιπολίτευση τότε, να σταματήσουμε την αγορά τοξικών ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία - τα λεφτά του Ελληνικού λαού, δηλαδή - θα είχαν ήδη καταρρεύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας μας. Πολλοί κερδοσκοπούσαν τότε, μέσα από την απάτη και σε πολλές χώρες, δυστυχώς, χάθηκαν συντάξεις και δουλειές, ενώ κάποιοι κέρδιζαν.
Δίνουμε μάχη διεθνώς, απέναντι και στους φορολογικούς παραδείσους, στις λεγόμενες «offshore» εταιρείες. Δίνουμε μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εδραιωθεί ο λεγόμενος φόρος «Tobin Tax», δηλαδή ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, για να εξασφαλίσουμε για τους πολίτες μας, για την Ευρώπη, χρήματα για την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια. Χρήματα που φεύγουν κάπου αλλού, τα οποία ανήκουν όμως στον πολίτη.
Δίνουμε μάχη για τη διαφάνεια και την εποπτεία των αγορών, για να μην μπορούν κάποιοι να ποντάρουν και να κερδίζουν από την αποτυχία μιας χώρας - γιατί αυτό ήθελαν να κάνουν με την Ελλάδα και πόνταραν στην αποτυχία μας. Και αυτή τη μάχη, τη δίνω και εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και στην Ευρώπη, και διεθνώς.
Φίλες και φίλοι, η πρώτη μάχη που δίνω, όμως, η πρώτη μάχη που δίνουμε μαζί, είναι μάχη ελληνική, απέναντι σε κάθε είδους απειλή κατά της χώρας μας, απέναντι σε κάθε λογής κερδοσκοπία, απέναντι στην προκατάληψη και σε κάθε απαράδεκτο χαρακτηρισμό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Και με την πίστη αυτή, με την αυτοπεποίθηση που μας έδωσε και που μας δίνει ο Ελληνικός λαός, αντιμετωπίσαμε κάθε απειλή, κάθε αμφισβήτηση, κάθε υπονόμευση. Προστατέψαμε με ατσάλινα νεύρα το εθνικό μας συμφέρον.
Και τα πρόσφατα, θετικά δημοσιεύματα, οι δηλώσεις αναγνώρισης πια της τιτάνιας προσπάθειας της Ελλάδας, των Ελλήνων, τους τελευταίους 12 μήνες, είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στις αθλιότητες όσων προσπαθούν να πουν ότι, εμείς, με το δικό μας αγώνα, διασύραμε την Ελλάδα.
Εμείς κάνουμε πάλι την πατρίδα μας ισότιμο συνομιλητή των εταίρων μας στο εξωτερικό. Και αν θέλουν να μάθουν ποιος διέσυρε την εικόνα της χώρας μας, ας ρωτήσουν όποιον θέλουν στο εξωτερικό και ας ρωτήσουν και τον πρώην πρωθυπουργό, για να μάθουν τις αλήθειες - να εξηγήσει πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.
Θυμηθείτε τον αγώνα που δώσαμε, για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα απέναντι στην κερδοσκοπία και την χρεοκοπία. Μια ασπίδα, που ήταν βεβαίως αυτός ο μηχανισμός στήριξης, ο οποίος μας εξασφάλισε 110 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν είχαμε - το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία.
Μας επέτρεψε αυτή η ασπίδα να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, να συνεχίσουμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις. Βέβαια, αυτή η ασπίδα κόστισε, αλλά ήταν και είναι ασπίδα και μ’ αυτήν έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη.
Φίλες και φίλοι, οι διεθνείς εξελίξεις, οι χθεσινές, αλλά πιθανώς και οι αυριανές κρίσεις, είναι πολλές φορές απρόβλεπτες. Μπορεί να είναι κρίσεις ενεργειακές για τις τιμές του πετρελαίου, μπορεί να είναι κρίσεις στις τιμές των τροφίμων, μπορεί να είναι νομισματικές κρίσεις.
Σήμερα όμως, εμάς, στην Ελλάδα, μπροστά στις απειλές των αγορών ή τις πιθανές κρίσεις, μας καλύπτει μια ασπίδα, αυτή που διαπραγματευτήκαμε με το μηχανισμό στήριξης.
Όμως, αυτή την ασπίδα, την σηκώνουν δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά, είναι ο ίδιος ο μηχανισμός στήριξης, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Στόχος μας είναι, το γρηγορότερο, να μπορούμε να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις, με τις δικές μας δυνάμεις, και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση.
Στόχος μας είναι ακόμα, να είναι τόσο ισχυρή η χώρα μας, που σπάνια να χρειάζεται να σηκώνει την ασπίδα. Έτσι, να αποκαταστήσουμε πλήρως την έννοια της ανεξαρτησίας μας, για την οποία το ΠΑΣΟΚ πάλεψε αδιάκοπα από το 1974, από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει να μην πέσει αυτή η ασπίδα; Σημαίνει, πρώτα απ' όλα, να μην πέσει αυτή η ασπίδα πρόωρα, πριν είμαστε δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις, την παγκόσμια οικονομία, να σηκώσουμε με τις δικές μας δυνάμεις το βάρος των ευθυνών μας.
Σημαίνει ότι είναι τώρα η ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στη χώρα μας, ότι μας έχει δοθεί λίγος χρόνος, αλλά πολύτιμος, για να αναμορφώσουμε τη χώρα μας, να την οχυρώσουμε και να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική, δυναμική και βιώσιμη.
Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, αν θέλετε, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ο πατριωτισμός δεν είναι μια έννοια γενική και αόριστη, που τη χρησιμοποιούμε σε μια ομιλία και μετά την ξεχνάμε.
Πατριωτισμός δεν είναι η εύκολη καταγγελία ενός αντιπάλου. Σημαίνει να σηκώνεις περήφανα τη σημαία των δικών σου δυνατοτήτων, επιτευγμάτων, δημιουργίας. Πατριωτισμός είναι πάλι πράξεις απ’ όλους μας. Πατριωτισμός σημαίνει ότι, συμμετέχουμε όλοι ισότιμα, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
Δεν μπορεί να μην σηκώνουν το βάρος της χώρας εκείνοι που έχουν, εκείνοι που είναι ισχυρότεροι, εκείνοι που τόσα χρόνια απέφευγαν τις πραγματικές τους ευθύνες.
Σημαίνει δίκαιη κατανομή του πλούτου, σημαίνει διαφορετικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, αυτό το οποίο εμείς έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί.
Σημαίνει σωστή και δίκαιη διαχείριση του πλούτου του Ελληνικού λαού, του δημόσιου πλούτου, με διαφάνεια, με ευαισθησία στις ανάγκες του τόπου και του συλλογικού καλού. Σημαίνει ισονομία, ισοπολιτεία, ευνομία, κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.
Πατριωτισμός σημαίνει να πατάξουμε και την ατιμωρησία. Και πολεμάμε την ατιμωρησία σήμερα στη χώρα. Καταργούμε το δίκαιο του ισχυρού και επαναφέρουμε σε πλήρη λειτουργία την ισχύ του Δικαίου. Δεν μοιράζουμε προνόμια, αλλά προστατεύουμε τα δικαιώματα κάθε πολίτη.
Σημαίνει να είναι όλοι ίσοι μπροστά στο νόμο και σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κωφεύει. Σημαίνει ότι κανείς μας πια δεν ανέχεται τη διαφθορά. Ούτε ο πολιτικός κόσμος, ούτε οι πολίτες.
Και σας καλώ όλους, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη. Η διαφθορά τι είναι; Δίνει προνόμια σε λίγους και στερεί δικαιώματα από τους πολλούς, στερεί από τον πιο αδύναμο την υγεία, την παιδεία, την εργασία.
Στερεί πόρους, ανατρέπει προγραμματισμούς, βοηθά αεριτζήδες και την παρασιτική παραγωγή, μας κάνει ευάλωτους στις διεθνείς ορέξεις των πολυεθνικών, ενώ δεν αναπτύσσει τις δικές μας δυνάμεις, αλλά κλέβει από τις δυνάμεις μας. Διαφθορά σημαίνει, βέβαια, και παύση επενδύσεων από την υγιή επιχειρηματικότητα.
Γυρίζοντας τους τελευταίους μήνες ανά τον κόσμο και μιλώντας και με επενδυτές, σε κάθε γωνιά της γης, πάρα πολλοί μου λένε, «αν δεν χτυπήσετε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, δεν ερχόμαστε στην Ελλάδα, δεν μπλεκόμαστε με την Ελλάδα». Είναι λοιπόν πατριωτικό καθήκον να χτυπηθεί αυτή η ασθένεια, να μπει παντού διαφάνεια, να μπουν κανόνες, να ξέρουν όλοι, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο νέος, ο συνταξιούχος, ότι υπάρχουν κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους.
Πατριωτισμός σημαίνει ότι βοηθάμε τον αδύναμο, αντί να τον περιθωριοποιούμε κι άλλο. Τον χρειαζόμαστε, κάθε πολίτη χρειαζόμαστε σε αυτή την πατρίδα, κάθε πολίτης είναι πολύτιμος για εμάς - το άτομο με αναπηρία, η μονογονεϊκή οικογένεια, ο χαμηλοσυνταξιούχος, η άνεργη γυναίκα, ο μετανάστης.
Γι΄ αυτό, μιλάμε για αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας, υγείας, περίθαλψης. Σημαίνει ότι επενδύουμε στις δικές μας δυνάμεις και στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Επενδύουμε σε όλους. Σημαίνει ότι επενδύουμε και στα πιο δυναμικά στρώματα της χώρας μας, στους νέους, στις δυνάμεις της δημιουργίας, του πολιτισμού.
Και ακριβώς εδώ είναι που χρειαζόμαστε, όπως πολύ σωστά είπε ο σημερινός υποψήφιος και αυριανός Περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης και, βεβαίως, και ο Υπουργός μας, ο κ. Πεταλωτής, τη σύνδεση της παιδείας με την περιφερειακή ανάπτυξη.
Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές - έχω έρθει πολλές φορές εδώ, στην Αλεξανδρούπολη – τώρα, αυτό θα το κάνουμε πράξη, με τις μεγάλες αλλαγές που φέρνουμε στην παιδεία. Και αυτό σημαίνει και μια άλλη ανάπτυξη, που βασίζεται στις παραδόσεις μας, που βασίζεται στο περιβάλλον μας, που φέρνει όμως και νέες τεχνολογίες, την πράσινη, καθαρή ενέργεια, την πράσινη, μεσογειακή και υγιή γεωργία, τον εναλλακτικό τουρισμό.
Γι’ αυτό το λόγο, αλλάζουμε την παιδεία, για να δώσουμε φτερά στο νέο επιχειρηματία, στο νέο επαγγελματία, στη δημιουργία, στην καινοτομία, στις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. Να σπάσουμε τα δεσμά, που κρατούν τον νέο πίσω, στο περιθώριο. Να σπάσουμε τη λογική ότι, μόνο με «δάνειες» δυνάμεις έχουμε μέλλον, ότι μόνη επιδίωξη είναι το μέσον και μόνος τρόπος επιβίωσης είναι το πελατειακό και άδικο σύστημα, που καταπιέζει και ευτελίζει τον νέο.
Θα αναρωτηθούν πολλοί, τι σχέση έχουν όλα αυτά, με τις εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Έχουν και μάλιστα μεγάλη, γιατί οι μεγάλες ανατροπές, αλλά και ο ίδιος ο πατριωτισμός, ξεκινούν από πράγματα μικρά, καθημερινά, αλλά τόσο σημαντικά.
Από την πόλη μας, το χωριό μας, τη γειτονιά μας, τη δουλειά μας, εκεί όπου μπορούμε να συμμετέχουμε, να διαμορφώσουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε, όλοι ανεξαιρέτως. Να κάνουμε ανθρώπινη τη γειτονιά μας, με πολιτισμό, με αθλητισμό, με πράσινο, με πεζοδρόμια, με ράμπα για το άτομο με αναπηρία και για το γονιό με το παιδί, με ζεστασιά, με αισθητική.
Πατριωτισμός σημαίνει, να το λέμε και να το εννοούμε, ότι μας ανήκει η Ελλάδα. Κανείς έξωθεν δεν είναι ούτε σωτήρας, ούτε καταστροφέας. Μην ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους. Ναι, βεβαίως, εξελίξεις υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά εμείς τελικά και μόνον εμείς θα πάμε μπροστά τη χώρα, από τη γειτονιά μέχρι τη δουλειά, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι το κράτος.
Αυτή είναι η φιλοσοφία του «Καλλικράτη». Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή υπέρ του πολίτη. Αυτή είναι η αντίληψη που αντιπροσωπεύουν οι δικοί μας υποψήφιοι. Και εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ο Άρης Γιαννακίδης.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, διότι μας δόθηκε χρόνος για να αλλάξουμε. Όμως, στο χρόνο που έχουμε για να κάνουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, τις ανατροπές για την αναμόρφωσή της, χρειάζεται να είμαστε και συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας διεθνώς.
Και όπως είπα, την ασπίδα αυτή, την κρατάμε δύο - και εμείς, και ο μηχανισμός στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι, είτε ο ένας, είτε ο άλλος, μπορεί πρόωρα να την κατεβάσει και να ξαναβρεθούμε ευάλωτοι στους άγριους ανέμους.
Δείτε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχουν αυτή την ασπίδα. Μπορεί λοιπόν να πέσει από την άλλη πλευρά, από εκείνους που μας έτειναν χείρα βοηθείας, από εκείνους που περιμένουν να φτάσουμε στους στόχους μας, αυτούς που από κοινού βάλαμε.
Γι΄ αυτό, πρέπει να είμαστε και συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, να μη δειλιάσουμε στη μέση του δρόμου, να μην ακούμε τις σειρήνες μιας ανεύθυνης Αντιπολίτευσης. Ο δικός μας δρόμος, αν και είναι δύσκολος, είναι όμως συνεπής, είναι δρόμος που δείχνει το φως στο τέλος του τούνελ. Ο δικός τους δρόμος, είναι ο δρόμος της χρεοκοπίας, του καταστροφικού παρελθόντος.
Και σε όσους παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά ενόψει εκλογών, μιλώντας δήθεν για «νέα επώδυνα μέτρα», σε βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας, μετά τις εκλογές, επαναλαμβάνω: η καλύτερη απάντηση είναι η συνέπειά μας. Κάνουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος, που έχει πετύχει ποτέ χώρα μέσα σε ένα χρόνο - δεν υπήρχε περιθώριο και τρόπος να κάνουμε διαφορετικά.
Πλέον, όμως, έχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο και ήδη, σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό αναγνωρίζεται, ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούνταν από όλους, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ακατόρθωτο. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Και το μέρισμα της επιτυχίας, θα το καρπωθούν όσοι αδικήθηκαν στο παρελθόν, αλλά και όσοι υπερέβαλαν εαυτούς για να πετύχουμε - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, πρώτοι απ’ όλους.
Ήδη, προχθές, ανακοίνωσα ότι θα κάνουμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή. Είναι μόνο μια συμβολική κίνηση ένδειξης εθνικής ευγνωμοσύνης. Και να είστε βέβαιοι ότι όσο δύσκολος και αν είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, εμείς θα είμαστε εδώ για να στηρίζουμε καθημερινά τον αδύναμο, όπως και με τα προγράμματα που συζητήσατε και συζητήσαμε εδώ για τους ανέργους.
Παρά την κρίση, παρά την οικονομική στενότητα, εξασφαλίσαμε 2,6 δις ευρώ για προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επεκτείναμε το πρόγραμμα για την ασφαλιστική κάλυψη στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, για να έχουν περίθαλψη για δύο χρόνια, όσοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Και τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το συνολικό πρόγραμμα για την κάλυψη όλων των ανέργων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εργασία, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι.
Αυτά, φίλες και φίλοι, δεν μας τα επιβάλλει κανένας έξωθεν, μας τα επιβάλλει η συνείδησή μας. Και μπορούμε και τα κάνουμε αυτά, διότι έχουμε κάνει τα πρώτα θετικά βήματα στην ολοκλήρωση του προγράμματός μας.
Είναι όμως και εδώ εντυπωσιακή η υποκρισία ορισμένων. Και αναφέρομαι στους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας, που αφού έβαλαν πυρκαγιά στη χώρα λιποτάκτησαν. Εκείνους που έχουν το θράσος να καταγγέλλουν εμάς. Εκείνους που μας έφτασαν στο σημείο, να χρειάζεται να κόβουμε συντάξεις, για να σώσουμε τελικά τις συντάξεις και το ασφαλιστικό μας σύστημα - εκεί μας έφτασε η δική τους εγκληματική πολιτική των τελευταίων 5,5 ετών.
Όλοι αυτοί, μήνες τώρα, μας κατηγορούν καθημερινά, για τα βάρη, που οι ίδιοι μας ανάγκασαν να αποθέσουμε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σήμερα, όμως, μας κατηγορούν και για το αντίθετο, μας κατηγορούν που ανακοινώσαμε ένα πρώτο, ελάχιστο μέτρο ανακούφισης 500 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων. Μια απόφαση που είχαμε προγραμματίσει, μια απόφαση που είχαμε εξαγγείλει, ένα μέτρο με απόλυτα διασφαλισμένους πόρους. Αυτή είναι η υποκρισία τους.
Αλλά να ξέρουν όλοι τους, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι συνταξιούχοι: όσο πατάει δυνατότερα η οικονομία μας στα πόδια της, τόσο θα στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και, κυρίως, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Όποιο μέτρο και να αναγκαστήκαμε να πάρουμε στο παρελθόν, αυτή είναι η σοσιαλιστική μας συνείδηση - να στηρίξουμε τους αδύναμους. Θα κάνουμε το παν, λοιπόν, για να παίρνει ο συνταξιούχος φθηνότερα τα φάρμακά του, που πραγματικά χρειάζεται. Για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόνοιας, που πραγματικά τον σέβονται. Και για να επενδύουμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού, σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται.
Δεν τα πετάμε από το παράθυρο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ούτε τα χαρίζουμε σε ισχυρούς, σε αυτούς ακριβώς που ξεβολεύονται, διότι αυτοί ξεβολεύονται με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στη χώρα - τη διαφάνεια στο κράτος, ή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Είναι όσοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να συνεχίζουν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα και ότι μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν. Ναι, αυτοί αντιδρούν. Και απέναντι σ’ αυτούς, θα αντιδράσει κάθε Έλληνας πολίτης.
Γιατί για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, στη χώρα μας, φυσά άνεμος αλλαγής. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, για πρώτη φορά, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν σε οποιαδήποτε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αγωνιά και ζητά να πετύχουμε.
Η ψήφος στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, πρέπει να δώσει δύναμη στο λαό, στις δυνάμεις ανατροπής αυτών των κατεστημένων, πρακτικών, αντιλήψεων και πολιτικών. Να απαλλαγούμε από τέτοιες νοοτροπίες, να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση και να πάμε σε μια κοινωνία δικαιοσύνης.
Ακόμα και όσοι πικράναμε, όσοι αντιδρούν για χίλιους λόγους, απαιτούν από εμάς να τα καταφέρουμε. Και εμείς λέμε, ναι, θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε γιατί, πρώτα και κύρια, δεν υπάρχει σήμερα Έλληνας ή Ελληνίδα, που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές, που μας οδήγησαν σε αυτή την αδιανόητη κρίση.
Δεν είναι εύκολη η πορεία, είναι όμως πορεία ανόδου και όχι καθόδου. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, όλοι μας, απαιτείται να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, τις υποχρεώσεις μας. Και με θλίβει ειλικρινά, που δεν βρίσκει το θάρρος να το κάνει η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Έκρυψε και κρύβει αλήθειες, ποντάρει στην αποτυχία των δικών μας προσπαθειών. Για δικούς της, μικροκομματικούς λόγους, αλλοιώνει μέχρι και αυτονόητες, πασιφανείς αλήθειες. Από τη μια, μας λέει, ότι εμείς γνωρίζαμε πόσο μεγάλο ήταν το έλλειμμα της χώρας. Από την άλλη, μας λέει ότι εμείς φουσκώσαμε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού! Θέατρο του παραλόγου.
Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και σήμερα, η Eurostat, που έρχεται και ελέγχει, βρίσκει «γαλάζιους» σκελετούς στη ντουλάπα του ελλείμματος. Αυτά πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Η αλήθεια είναι ότι, όταν εγώ ρωτούσα δημοσίως τον κ. Καραμανλή για το έλλειμμα, αρνιόταν να μας απαντήσει.
Η αλήθεια είναι ότι, πέρυσι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, έστειλαν ψευδή στοιχεία, με τη βούλα του ελληνικού κράτους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι το έλλειμμα του 2009 είχε φτάσει στο 6%, όταν σήμερα ξέρουμε ότι φτάνει κοντά στο 15%.
Η αλήθεια είναι ότι άφησαν 32 δις ευρώ έλλειμμα και πάνω από 320 δις ευρώ χρέος.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε σχεδόν διπλασιασμό του χρέους, μέσα σε 2-3 χρόνια, από τη Νέα Δημοκρατία.
Η αλήθεια είναι ότι κορόιδεψαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον Ελληνικό λαό, και μας έβαλαν για δεύτερη φορά σε επιτήρηση.
Και τώρα, θα έρθουν να κάνουν μαθήματα οικονομίας. Ποιοι; Αυτοί που μας κατάντησαν - όπως είπε η Εβρίτισσα - έτσι; Μας λένε, επίσης, ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο. Συμφωνώ, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, αρκεί να είχαν απαλλάξει την Ελλάδα από την δική τους παρουσία εδώ και κάποια χρόνια, όταν εμείς ζητούσαμε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αρκεί να είχαν αξιοποιήσει τις δυνατότητες που είχαν το 2004, όταν κληρονόμησαν μια εύρωστη οικονομία.
Η αλήθεια είναι ότι, αν μας είχαν ακούσει, θα είχαμε γλιτώσει από το Μνημόνιο. Το είχαμε ζητήσει από το 2008. Την ίδια στιγμή που φωνάζουν ότι είναι εναντίον του Μνημονίου – ακούστε - οι ίδιοι οι σύμβουλοι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λένε ότι θα το ψήφιζαν για πατριωτικούς λόγους, αν είχε τεθεί ζήτημα να το ψηφίσει η Βουλή, όχι με 151, αλλά με 180 Βουλευτές.
Ξεμπροστιάζονται οι ίδιοι. Δηλαδή λένε, «εντάξει, πατριωτικό είναι, αλλά εμείς δεν θέλαμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος». Αυτό λέει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μας λέει την αλήθεια εδώ. Ότι δεν θέλει το πολιτικό κόστος, θέλει να το φορτώσει στο ΠΑΣΟΚ, σ’ εμάς που σήμερα σώζουμε την πατρίδα.
Θα ήταν πατριωτικό όφελος, αν πραγματικά και αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση έδινε το μήνυμα ότι, υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση και ενότητα των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, για να μπορέσουμε να δώσουμε και ένα μήνυμα ισχύος, διεθνώς.
Μας λένε, επίσης, ότι έχουν μια «μαγική συνταγή». Θα μηδενίσουν το έλλειμμα σε ένα χρόνο, χωρίς πόνο, χωρίς κόπο. Και όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: πού την είχαν κρυμμένη αυτή τη μαγική συνταγή 5,5 χρόνια, πού την έκρυβαν; Γιατί δεν την έδωσαν στον πρώην πρωθυπουργό; Γιατί λιποτάκτησαν, αφού είχαν τη μαγική συνταγή για να κόψουν το έλλειμμα μέσα σ’ ένα χρόνο;
Ανακάλυψαν τώρα και μια άλλη «καραμέλα»: ότι εμείς βυθίσαμε την Ελλάδα στην κρίση. Μήπως θυμούνται ποιος παρέδωσε την Ελλάδα το 2004, με 5,5% θετικό ρυθμό ανάπτυξης; Εμείς.
Μήπως θυμούνται ποιος εγκατέλειψε την Ελλάδα το 2009, με -2% ρυθμό ανάπτυξης; Αυτοί.
Μήπως θυμούνται πόσες θέσεις έχασε η Ελλάδα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα; Τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα; Σημαίνει αγοράζω ξένα, δεν πουλάω ελληνικά. Πέσαμε 46 θέσεις, από το 2004 μέχρι το 2009.
Η αλήθεια είναι ότι κόπτονται υποκριτικά για την ανάπτυξη, όταν εμείς βρήκαμε ήδη σβησμένες τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας.
Φίλες και φίλοι, ναι, είμαστε διαφορετικοί. Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σ’ ένα χρόνο, κοροϊδεύοντας και πουλώντας ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες, περιφρονώντας τη μνήμη τους και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους.
Μας ενδιαφέρει μόνο η αντιπαράθεση με το κακό μας παρελθόν και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Και ήδη, πετύχαμε πολλά. Όπως να δώσουμε και πάλι ένα όνομα σεβαστό και μια αξιοπρέπεια στη χώρα μας, που είχε υποβαθμιστεί.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, έχουμε πρόγραμμα. Το 2010, ήταν η χρονιά όπου έπρεπε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία. Το 2011, είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο για τη σωτηρία της χώρας. Γιατί ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Αλλά είναι και η χρονιά, όπου ολοκληρώνουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα απελευθερώσουν την πραγματική οικονομία. Στόχος μας, το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης. Το 2012, είναι η χρονιά όπου η ανάπτυξη θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο. Μια ανάπτυξη, που θα φέρει δουλειές και ευημερία.
Και το 2013, είναι η χρονιά της εξόδου από το Μνημόνιο – η χρονιά της εξόδου από τη στενωπό, η χρονιά στην οποία θα έχουν τεθεί πια τα θεμέλια για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας.
Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται να έχουμε συμμάχους και τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, της νέας Αυτοδιοίκησης, με τις πρώτες νέες διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, που θα προκύψουν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε αυτές τις διοικήσεις, χρειάζονται άτομα που πιστεύουν στην αλλαγή, που μπορούν να κάνουν πράξη αυτή την αλλαγή, που την έχουν βιώσει, ξεκινώντας από τη γειτονιά, το Δήμο, την Περιφέρειά μας.
Γι’ αυτό και κάθε επιλογή μας, ως πολιτών, έχει τη σημασία της. Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Δεν πρέπει να αφήσουμε στη μοίρα την πορεία της χώρας, διότι σήμερα είναι μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα.
Είναι κρίσιμης σημασίας να επιλέξουμε ανθρώπους και δυνάμεις, που θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση μακριά από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τις ρουσφετολογικές σχέσεις, την αναξιοκρατία, μακριά από την υποστήριξη κατεστημένων και κάθε λογής συμφερόντων.
Να αναδείξουμε άτομα-στελέχη, που θα εργάζονται με τους πολίτες σε κάθε Δήμο, πόλη, χωριό, γειτονιά, για να βρουν λύσεις και που ζητούν την ψήφο μας, με βάση το σχέδιό τους, το σχέδιο για την περιοχή όπου ζούμε - όχι τον φθηνό εντυπωσιασμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις.
Το επισημαίνουμε, με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: με βάση τη δική μας στρατηγική και τον «Καλλικράτη», η νέα, αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για ολόκληρη τη χώρα, θα πάψει να είναι μία απόληξη του κεντρικού κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μεταφέρουμε εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα, λοιπόν, θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν, που μπορούν, που είναι κατάλληλοι και έχουν σχέδιο για την Καβάλα, για την Δράμα, για την Ροδόπη, για την Ξάνθη, για τον Έβρο.
Άρη, καλή σου επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την περιοχή σας.
Εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον Άρη Γιαννακίδη, που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση και έχει αποδείξει ότι μπορεί, ότι πρεσβεύει τις αξίες και τις μεταρρυθμίσεις του «Καλλικράτη». Και εδώ, στην Αλέξανδρούπολη, με τον Μιχάλη Κογιομτζή.
Κλείνοντας, θέλω να πω – και ξέρετε πόσες φορές έχω έρθει εδώ, στη Θράκη – ότι ζείτε σε μια περιοχή της χώρας, που έχει πολλά προβλήματα, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα. Πρέπει να λύσουμε, λοιπόν, τα προβλήματα και να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Σήμερα, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της, για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή. Πρέπει να δει κατάματα τις αναπτυξιακές ανισότητες, όπως για παράδειγμα η σημαντική υστέρηση του βόρειου ορεινού τμήματος στην Ροδόπη και στην Ξάνθη.
Χρειάζεται να συνδυάσει τα πλεονεκτήματά της, το σπουδαίο φυσικό περιβάλλον, τις μεγάλες προοπτικές για τουρισμό, με την κτηνοτροφία, την αγροτική παραγωγή, αλλά και το ενεργειακό απόθεμα στην περιοχή, όπως είναι τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία. Μπορεί η Θράκη να πρωτοπορήσει στην πράσινη ανάπτυξη, στην πράσινη και καθαρή ενέργεια, στον τομέα της γεωθερμίας, όπως συζητήσατε σήμερα και όπως ανακοίνωσαν και οι αρμόδιοι Υπουργοί
Μπορεί επίσης να συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, που θα ενισχύσει και τα εισοδήματα. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, με τους συμπολίτες μας της μειονότητας.
Και σ’ αυτή την κατεύθυνση, προωθούμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης των δασκάλων, που χρειάζεται η μειονότητα, μέσα από τα ίδια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και, βεβαίως, την αλλαγή του νόμου περί ιεροδιδασκάλων, που δημιούργησε κοινωνικό προβληματισμό.
Φίλες και φίλοι, ζείτε στο Βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας. Και αυτό, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολλές φορές ανασφαλείς. Κάνω όμως κάθε τι, για να διαμορφώσουμε ένα άλλο περιβάλλον, ασφάλειας και σιγουριάς, με την εξωτερική και βεβαίως με την αμυντική μας πολιτική.
Αισθάνεστε, πολλές φορές, μακριά από το κέντρο των εξελίξεων, κυρίως, θα έλεγα, όχι επειδή δεν είστε εσείς το κέντρο, αλλά επειδή το κέντρο σάς έχει αφαιρέσει δυνατότητες. Γιατί αν σας είχε δώσει δυνατότητες, δεν θα νοιαζόσασταν για το αν το κέντρο ήταν αλλού, διότι θα ήσασταν εσείς το κέντρο των αποφάσεων για την περιοχή σας. Και αυτή είναι η αλλαγή του «Καλλικράτη».
Και το στοίχημα είναι, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, να γίνει από μόνη της κέντρο εξελίξεων για την ευρύτερη περιοχή, για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μέσα από τη δημιουργία στοχευμένων υποδομών, μεταφορών και άλλων, με άμεσο πολλαπλασιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα. Όπως η αξιοποίηση των λιμανιών εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, που συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του εμπορίου προς και από την περιοχή σας, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο των μεταφορών.
Όπως η σύνδεση των πολλών Πανεπιστημίων που υπάρχουν στην περιοχή, με την ανάπτυξη της περιοχής, όπως είπαμε. Όπως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, καθώς και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Η γεωγραφική θέση της περιοχής, αλλά και η πολυμορφία της, από τα βουνά της Ροδόπης και της Ξάνθης, μέχρι τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, είναι ιδανική για την προσέλκυση τουρισμού από τις γειτονικές χώρες.
Και θέλω εδώ να σας μεταφέρω τις συζητήσεις που έχω κάνει με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν.
Είπαμε ότι η οικονομική μας συνεργασία και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, αποτελούν κοινούς μας στόχους. Παρότι η Τουρκία πέρασε παρόμοια περιπέτεια με τη δική μας, πριν από περίπου 8 χρόνια, και μπήκε σε επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σήμερα είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες. Τυχαίνει δε, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πόλη της Τουρκίας να είναι δίπλα σας, η Κωνσταντινούπολη.
Η εξέλιξη αυτή, μαζί και με τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν - Εγνατία και άλλες - ανοίγει διάπλατα τη δυνατότητα δυναμικών εξαγωγών μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και συστηματικής ροής τουρισμού προς την Θράκη.
Και βεβαίως, η μειονότητα - βλέπω ότι είναι εδώ ένας από τους επιχειρηματίες - μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, διότι πρέπει επιτέλους σε όλα τα Βαλκάνια, να ξεφύγουμε από τη λογική, από το φόβο, ότι η μειονότητα αποτελεί είτε δούρειο ίππο, είτε απειλή. Αντίθετα, να γίνει γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών, των εθνών, των λαών της περιοχής. Έτσι βλέπουμε εμείς τη μειονότητα, έτσι επενδύουμε εμείς στη μειονότητα.
Και θα αποδείξουμε εμείς στα Βαλκάνια, τώρα που βλέπουμε φοβία, εσωστρέφεια και φανατισμό, να αναπτύσσονται στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ότι Ευρώπη σημαίνει πολυπολιτισμός, ότι Ευρώπη σημαίνει συνεργασία των λαών .
Και εμείς πονάμε περισσότερο, διότι είναι για μας πιο νωπές οι πληγές από αυτές τις συγκρούσεις. Γι΄ αυτό, για μας, η Ευρώπη είναι τόσο σημαντική. Και θα φέρουμε ξανά αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα, που φαίνεται να χάνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ναι, θα είμαστε πρωτοπόροι εμείς στην Ευρώπη.
Συμφωνήσαμε λοιπόν με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, να δώσουμε τον αγώνα μας, γιατί πρέπει να είναι απόφαση της Ευρώπης, για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για την Τουρκία, δηλαδή να είναι πολύ πιο απλές οι διαδικασίες για να επισκεφθούν τις χώρες Σέγκεν και, άρα, βεβαίως, και την Ελλάδα - που καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο.
Συμφωνήσαμε, παράλληλα, να έχουμε μία στενή συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και των λαθρομεταναστών, που ξέρω ότι ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή τον Έβρο. Και αυτές οι δύο πλευρές είναι συμπληρωματικές. Όσο εμπεδώνουμε τη νομιμότητα και την πραγματική ροή αυτών που μπορούν κανονικά να έρχονται στις περιοχές Σέγκεν, τόσο μπορούμε να αποτρέπουμε και το παράνομο εμπόριο ανθρώπων.
Μιλήσαμε για το περιβάλλον και τη συνεργασία μας, όχι μόνο για τη Μεσόγειο, αλλά και γι΄ αυτή την περιοχή, για το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών, και θα συνεργαστούμε τριμερώς, Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία - και έχω μιλήσει και με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας - για να δώσουμε επιτέλους λύση σε αυτό το πρόβλημα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και για το οποίο, βεβαίως, δεν φταίει η χώρα μας. Είναι θέμα συνεργασίας και μας δείχνει πόσο χρειάζεται αυτή η συνεργασία για θέματα που ξεπερνούν τα σύνορά μας.
Φίλες και φίλοι, ξέρουμε ότι μπορούμε, ξέρετε ότι μπορείτε. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, εγώ θα είμαι δίπλα σας, το γνωρίζετε και από παλιά, και σήμερα, και αύριο. Όμως. οι δικές σας δυνατότητες θα είναι πια πολύ μεγαλύτερες με τις νέες αρμοδιότητες.
Δεν εκλέγουμε Περιφερειάρχες και Δημάρχους, εξαρτημένους από την Κεντρική Διοίκηση, ούτε εκλέγουμε πρόσωπα για την Κυριακή των εκλογών, όπως κάποιοι θέλουν να το περάσουν. Εκλέγουμε πρόσωπα για τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι ένα «reality show», που πατάμε το κουμπί και όποιος βγει. Η ψήφος μας εκλέγει υπεύθυνη τοπική κυβέρνηση, γι΄ αυτό και χρειαζόμαστε τα επόμενα χρόνια ανθρώπους ικανούς, που μπορούν μαζί μας να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Είναι μάχη για το μέλλον κάθε Δήμου, κάθε Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Στις 7 Νοεμβρίου, όλοι οι Έλληνες επιλέγουμε με την ψήφο μας, ανθρώπους που νοιάζονται για τον πολίτη. Καταψηφίζουμε εκείνους που νοιάζονται μόνο και μόνο για την καρέκλα, που δεν είναι ικανοί να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη», που πιστεύουμε ότι είναι ικανοί μόνο για να υπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και την πελατειακή λογική.
Στις 7 Νοεμβρίου, με την ψήφο μας, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, μέσα και έξω από την Ελλάδα: η πορεία σωτηρίας και αναμόρφωσης της Ελλάδας δεν ανακόπτεται, δεν υπονομεύεται, δεν σταματά. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πήραμε πριν από ένα χρόνο την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας και θα κάνουμε τα πάντα, για να τη δούμε ξανά περήφανη, σίγουρη και δίκαιη, μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες.
Είμαστε μαζί, είμαστε δύναμη αλλαγής και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Καλή νίκη στους υποψηφίους μας. Να είστε καλά.