Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Προβατίνες γεννοβολούν ασταμάτητα στους Αγ. Θεοδώρους Ροδόπης

Προέρχονται  από διασταύρωση με γερμανικά κριάρια και είναι φαινόμενο που πρώτη φορά στα δέκα χρόνια αντιμετωπίζει ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Χατζησταύρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ



Χαμογέλασαν τα χείλη του όταν είδε ότι τα γεννητούρια στις προβατίνες δεν του έφεραν ένα ή δύο μικρά ως συνήθως αλλά πέντε με έξι σε εποχή μάλιστα δύσκολης οικονομικής κρίσης όπου η κτηνοτροφία δοκιμάζεται. Ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Χατζησταύρου από τους Αγίους Θεοδώρους, μας μιλά περιχαρής, μας ξεναγεί στο μαντρί του που θέλει να το εκσυγχρονίσει, αλλά τα οικονομικά ζόρια δεν το έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής.

Το φαινόμενο οι προβατίνες του να γεννοβολούν πολλά μικρά ακούστηκε στην ευρύτερη περιοχή και αυτός ήταν ο λόγος που πήγαμε να τον γνωρίσουμε. Άνθρωπος της βιοπάλης και της συναίσθησης του καθήκοντος ο κ. Χατζησταύρου είναι καταδικασμένος να περνά όλη την μέρα με τα ζωντανά του, για να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ζωικό κεφάλαιο που θα του αποφέρει έσοδα, αλλά τα πράγματα διαγράφονται άσχημα.

Οι προβατίνες είναι χωρισμένες με τα μικρά τους, στο χώρο του ποιμνιοστασίου, βελάζουν, βυζαίνουν από τις μάνες τους, ενώ έχουν γεμίσει με μικρά το χώρο.

«Δέκα χρόνια κτηνοτρόφος και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Στα 150 ζώα, έχουν κάνει τέσσερα μέχρι και έξι μικρά» θα πει ο ίδιος, εξηγώντας το φαινόμενο ότι οφείλεται στην διασταύρωση με κριάρια γερμανικής ράτσας που αποδείχθηκαν πολύ καρπερά..


Πως είναι η μέρα σας εδώ με τα ζώα;

-Ολημερίς, από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλειά και δίχως κέρδος. Μόνο τώρα με τις γέννες θα έχουμε μια καλή χρονιά.


Ο κτηνοτρόφος τελικά είναι ο πιο αδικημένος;

-Είναι ο πιο αδικημένος. Ενώ σε άλλες παραγωγές έχει κάποιες αποζημιώσεις που βοηθούν τους αγρότες, οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν ούτε μισή δραχμή ως αποζημίωση. Από τα χωράφια παίρνονται αποζημιώσεις, από πλημμύρες, από χαλάζια, από βροχές, γενικά τις καιρικές συνθήκες, εμείς δεν παίρνουμε ούτε δραχμή, είμαστε η τελευταία κατηγορία ανθρώπων, δεν υπάρχει κάτι πιο κάτω από εμάς.

Δουλεύουμε 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο, δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις, τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα» λέει με παράπονο.

Η παρότρυνση του να γράφουμε για τον κλάδο, γιατί η κτηνοτροφία στενάζει αφού δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να συνεχίσουν το δύσκολο αυτό επάγγελμα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/