Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Χάλκη, αντί της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αυτό ανέφερε ο Νταβούτογλου. Μια μας λένε για την Θράκη, μια για τζαμί στο Μοναστηράκι, τώρα την ανταλλάσουν γενικά με ένταξη στην ΕΕ. Μα τι θέλουν τέλoς πάντων;
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθαρίζει ότι η
επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί αντικείμενο διαπραγματευσης, αρκεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, ζήτησε πάντως νέο Σύνταγμα στη χώρα.

Σε βασικό μοχλό πίεσης για την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. θέτει η Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Σχολή, ο Φούλε είπε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες:

"Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια" είπε ο Α.Νταβούτογλου, θέτοντας το θέμα στα πλαίσια των εργαλείων διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.


Νέο Σύνταγμα για την Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί νέο Σύνταγμα για τη χώρα, που θα εγγυάται τις ατομικές ελευθερίες, όπως συμβαίνει στην Ε.Ε.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην πίεση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διασφαλισμένη, ενώ τόνισε ότι ένα νέο Σύνταγμα θα ενισχύσει το κράτος δικαίου, δημιουργώντας ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό.

Μία σημαντική αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας, από την κυβέρνηση Ερντογάν πέρασε με άνετη πλειοψηφία με δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα.


Πηγή:   http://www.news247.gr/