Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Στ. Δήμας: «Θα αγωνιστώ ο αγωγός να είναι ο πιο πράσινος στον κόσμο»

Τι είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος στην ΕΕ κατά την επίσκεψή του το πρωί στην Αλεξανδρούπολη;



Για τον αγώνα που θα δώσει, απ’ όποια θέση κι αν βρίσκεται, ώστε ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, εφόσον κατασκευαστεί, να είναι ο πιο πράσινος αγωγός του κόσμου, μίλησε από την πρωτεύουσα του Έβρου σήμερα το πρωί ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον και νυν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας. Ο ίδιος, μισός Θρακιώτης, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην περιοχή και έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τόπος, τόσο για οικονομική, όσο και για περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Ο κ. Δήμας, που ως επίτροπος της Ε.Ε. για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αγωγό northstream, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, τόνισε πως θα αγωνιστεί, από όποια θέση κι αν βρίσκεται, προκειμένου ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, να είναι ο πιο πράσινος του κόσμου, εξασφαλίζοντας πλήρως μηδενικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Όσο για το έργο του χρυσού στο Πέραμα, ο κ. Δήμας ήταν ξεκάθαρος: «Είμαι εναντίον τέτοιων έργων. Φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας». Όσο για την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι εκφράζω κατά ένα μεγάλο βαθμό και το κόμμα με τη θέση μου».

Ο κ. Δήμας μίλησε και για το πρόβλημα που έχει προκύψει στο φορέα διαχείρισης του δάσους της Δαδιάς, με τους εργαζόμενους να είναι εδώ κι ένα χρόνο απλήρωτοι και την χρηματοδότηση να έχει παγώσει λόγω υπονοιών για οικονομικές ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης. «Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάσταση αυτή. Ευτυχώς που υπάρχουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η WWF, που κάνουν έργο στην περιοχή και δεν έχει διαλυθεί πλήρως. Δυστυχώς, κάποιοι έχουν κάνει την πράσινη ανάπτυξη καραμέλα. Εμείς, όταν μιλούμε για πράσινη ανάπτυξη, μιλούμε για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη. Κι αυτό, αφορά σε πολύ μεγάλο μέρος το δάσος της Δαδιάς και τις δομές του».

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των πλημμυρών, επισήμανε πως θα πρέπει το πρόβλημα να λυθεί σε διακρατική βάση, ενώ υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν ότι το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα δεν θα προκύψει ξανά.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους του κόμματος για την αντιπεριφέρεια Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και για το Δήμο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και από τον βουλευτή Έβρου Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και το μέλος της ΝΟΔΕ Έβρου Φώτη Μάρη, μίλησε και για την παρούσα οικονομική κατάσταση.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. «Έχω μία έντονη ανησυχία για την πορεία της χώρας μας. Ακόμη και χθες, ο κ. Παπανδρέου, από την πόλη σας, έριξε λάδι στη φωτιά με τα λεγόμενά του, αντί να προσπαθήσει να καταλαγιάσει τις ανησυχίες όλων μας. Το ζήτημα για όλους τους Έλληνες είναι πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που βιώνουμε. Σ’ αυτό, όλοι, 100% συναινούν».


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/