Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

"Το Βατοπαίδι κόστισε εκατομμύρια", λέει και το Βήμα

Η εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα-φωτιά του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης που αποκαλύπτουν υποτιμολογήσεις στον υπολογισμό της αξίας των «ιερών» οικοπέδων που αντάλλαξε η μονή
                        ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...


«ΥΠΑΡΧΕΙ ζημιά εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από τις ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία μπορεί και πρέπει να βρεθεί αρμοδίως και ειδικότερα με τον διορισμό πραγματογνωμόνων που θα εκτιμήσουν το ύψος της». Σε αυτή τη δήλωση-«βόμβα» προβαίνει στο «Βήμα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή την επιστολή Καραμανλή προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που επικαλείται παλιότερη εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΕ) για μη ύπαρξη ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, ο κ. Ρακιντζής προσθέτει επίσης ότι «πρέπει να ερευνηθεί και η αξία της εκμετάλλευσης της λίμνης που φέρεται να προσέφερε η μονή». Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται σε παλαιότερο έγγραφο της δικογραφίας, το οποίο αποδεικνύει ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ ετησίως, ποσόν που εκτιμήθηκε αρκετό για την αντιπαροχή των φιλέτων του Δημοσίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα έγγραφα-«φωτιά» εφοριώναπό την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα (ΔΟΥ Αρναίας)- τα οποία αποδεικνύουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ από την εκχώρηση μόνο τριών δημόσιων εκτάσεων στη μονή. Εγγραφο της αρμόδιας ΔΟΥ, που αφορά μόνο 8,5 χιλιάδες στρέμματα στην Ουρανούπολη, αποδεικνύει ότι η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε 207.480.379 ευρώ! Από την άλλη πλευρά, στη δικογραφία βρίσκονται και άλλα έγγραφα εφοριών που δείχνουν ότι με μεθοδεύσεις δηλώσεων σε άλλες ΔΟΥ ή ψευδείς δηλώσεις για την απόσταση εκτάσεων από τη θάλασσα, υποτιμολογούνταν εκτάσεις-«φιλέτα» που δόθηκαν στη μονή το 2007.
Με τη δήλωση Ρακιντζή όμως τίθεται το θέμα της ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, όπως ήδη την έχουν διαπιστώσει με τα κατηγορητήρια τα οποία συνέταξαν πέντε εισαγγελείς οι οποίοι ερεύνησαν την υπόθεση (Σανιδάς, Σωτηροπούλου, Κολιούσης, Σπυροπούλου και Στραγάλης) αλλά και η ανακρίτρια κυρία ΕιρήνηΚαλού με τις κατηγορίες τις οποίες απηύθυνε σε βάρος των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή , κ. Ι. Αγγέλου.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 και ενώ εξελισσόταν η πρώτη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι (επί κυβέρνησης ΝΔ), ο κ. Ρακιντζής με επείγον έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομίας και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι στο σκάνδαλο «αναδεικνύεται η καθοριστική εμπλοκή του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ)».
Ο κ. Ρακιντζής επεσήμανε ότι οι εκτιμητές του ΣΟΕ υπολόγισαν την αξία της λίμνης Βιστωνίδας στα 63 εκατ. ευρώ, ενώ απαριθμούσε και την εκτίμηση ακινήτων και δασικών εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημείωνε δε ότι «οι γενόμενες εκτιμήσεις των προς ανταλλαγή ακινήτων είναι υποπολλαπλάσιες και της αντικειμενικής τους αξίας». Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις εξής:
Επιφάνεια 3.331 στρεμμάτων στο Κάτω Σούλι της Αττικής, που ακόμη και η Εφορία εκτίμησε την αξία της σε 9.993.264 ευρώ έναντι 1.470.676 ευρώ, που την αποτίμησαν τα μέλη του ΣΟΕ!
Αλλο ακίνητο στην Ουρανούπολη, έκτασης 8.608 στρεμμάτων, εκτιμήθηκε από το ΣΟΕ σε 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 8.470.695 ευρώ!
Το ολυμπιακό ακίνητο στο Μενίδι, αξίας 40 εκατ. ευρώ, που επίσης δόθηκε στη μονή, χωρίς εκτίμηση της πραγματικής του αξίας!

Και όμως, ενώ με το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητούσε από το υπουργείο Οικονομίας να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό οι εκτιμητές έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, η περίφημη αποτίμηση δεν διατάχθηκε ποτέ, παρ΄ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε εδώ και έναν χρόνο! Στο αίτημα Ρακιντζή ανταποκρίθηκαν όμως κάποιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες εκτίμησαν σε εκατομμύρια ευρώ την αξία λίγων μόνο οικοπέδων από τα 230 που δόθηκαν ως αντιπαροχή στη μονή.


Τα ποσά φέρνουν... ζάλη

«Υιοθετούμε πλήρως τα κατηγορητήρια της ανακρίτριας κυρίας ΕιρήνηςΚαλού, για το θέμα της ζημιάς του Δημοσίου»είπε μιλώντας στο «Βήμα» μέλος της Προανακριτικής. «Εφόσον δόθηκε στη μονή περιουσία του Δημοσίου υπάρχει και ζημιά εκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να προκύψει αν υπολογίσουμε την αντικειμενική, έστω, αξία των 230 ακινήτων με την αξία που τελικά αποτιμήθηκαν κατά την ανταλλαγή. Σας διαβεβαιώ ότι το νούμερο που θα προκύψειθα ζαλίσει και τον πλέον ευφάνταστο σεναριογράφο» σημείωσε η ίδια πηγή.
Πρόσθεσε δε για τις εκθέσεις των εκτιμητών του ΣΟΕ,τις οποίες επικαλέστηκε στην επιστολή του και ο πρώην πρωθυπουργός για να θεμελιώσει την άποψη ότι δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου,ότι «αποτελούν απλώς εκθέσεις εκτίμησης και όχι πορίσματα προσδιορισμού ζημιάς».
Εγκυροι δικαστικοί κύκλοι διαπίστωναν επίσης ότι«μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν επίσης στο Δημόσιο, βρίσκεται “στον αέρα” και η έστω μικρότερης αξίας αντιπαροχή στα φιλέτα των εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν» .


ΔΑΣΟΣ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ... ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ

Σε έγγραφο της ΔΟΥ Αρναίας,εκτός από την έκταση αξίας 207 εκατ.ευρώ (το Δάσος Ουρανούπολης,που στα συμβόλαια εμφανίζεται ως οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο!),αναφέρονται και άλλες εκτάσεις παραθαλάσσιες, οι οποίες επίσης αποτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ! Για παράδειγμα,η αντικειμενική αξία δύο εκτάσεων στον κόλπο της Ιερισσού αποτιμάται σε 180.334.149 ευρώ! Οι εφοριακοί στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν και έρευνα αγοράς,χωρίζοντας την έκταση αγρών και παραθαλάσσιων κτημάτων σε δύο τμήματα.Επισημαίνεται έτσι σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων της Αττικής (8232/008) που αποστέλλεται στη ΔΟΥ Αρναίας ότι«υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εκτίμησης του ΣΟΕ και της αξίας που προσδιόρισε η ΔΟΥ».
Από άλλο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας,του 2010,αποδεικνύεται ότι η περιοχή στο Κάτω Σούλι,που δόθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, δεν δηλώθηκε στην Εφορία Αγίου Στεφάνου όπου ανήκει,αλλά στη ΔΟΥ Αμαρουσίου με αποτέλεσμα να μην ελεγχθεί η αξία της. O υπάλληλος της ΔΟΥ Αγ.Στεφάνου μάλιστα,ο οποίος κατηγορήθηκε διότι δεν εκτίμησε την έκταση που είχε υποτιμολογηθεί, απαλλάχθηκε διότι δεν ήλεγξε την αξία της έκτασης. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι αυτή ανερχόταν τελικά στο ποσό των 11.755.965 ευρώ,ενώ τελικά ανταλλάχθηκε με την τιμή που εκτίμησε ο ΣΟΕ,ήτοι 1.111.378 ευρώ! Από το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται και κάτι ακόμη: Οτι από έλεγχο που έγινε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, διαπιστώνεται ότι«ορισμένες εκτάσεις του ανταλλασσομένου ακινήτου πλησιάζουν στον αιγιαλό σε απόσταση μικρότερη από τη δηλωθείσα»κατά τη σύνταξη των συμβολαίων!


Πηγή: http://www.tovima.gr/