Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Πως η Μουσταφάογλου από το ΠαΣοΚ πήγε στην... Αγκυρα

Το δημοσίευμα του "Βήματος" για την Σιμπέλ που το 2009 ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο και τώρα διεκδικεί τον Δήμο Κομοτηνής με αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό
                ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ...



Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό υποδέχθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η κυβέρνηση την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Κομοτηνής ως «αυτόνομη» επικεφαλής ενός αμιγώς μειονοτικού συνδυασμού. Η κυρία Μουσταφάογλου υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που ενσάρκωσαν το «άνοιγμα» του κ. Γ. Παπανδρέου προς τη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. Τον Μάιο του 2009, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την κυρία Μουσταφάογλου και μεταξύ των άλλων είχε υπογραμμίσει ότι «συνδέει τη μουσουλμανική μειονότητα με τις ευρωπαϊκές δομές και τη σημαντική εργασία που κάνουμε». Η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής εκλεγόταν νομαρχιακή σύμβουλος Ροδόπης από το 2002 με τον συνδυασμό του κ. Α. Γιαννακίδη , ενώ συνεργάστηκε στενά με το ΙΣΤΑΜΕ και εκπροσώπησε το ΠαΣοΚ σε ειδικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο συνδυασμός της κυρίας Μουσταφάογλου έχει το όνομα «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα», ενώ η αντίστοιχη κίνηση στην Ξάνθη, με τίτλο «Ισότητα για τον Δήμο Ξάνθης» ανακοινώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη- αν και έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές διαμάχες της μειονότητας.



Με ευλογίες «ψευδομουφτήδων»

Η εξέλιξη θεωρείται από τοπικούς παράγοντες σημαντική σε ό,τι αφορά τα μειονοτικά, καθώς μαζί με την κυρία Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν , υποψήφια του ΠαΣοΚ το 2006 στην Υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας- Ξάνθης, είναι δύο από τα πολιτικά πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια είχαν ενταχθεί και είχαν συμμετάσχει στις εγχώριες κομματικές δομές (του ΠαΣοΚ, εν προκειμένω) και σήμερα χαράσσουν αυτόνομη πορεία, προβάλλοντας την τουρκική τους καταγωγή και έχοντας τη στήριξη, ειδικώς η κυρία Μουσταφάογλου, παραγόντων όπως οι «ψευδομουφτήδες» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ και Κομοτηνής κ. Ιμπραήμ Σερίφ, ο κ. Μουσταφά Αλή Τσαούς, που δηλώνει επικεφαλής του κόμματος DΕΡ, το οποίο είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ, ο πρόεδρος της «Ενωσης Τούρκων Δασκάλων» κ. Σαμίτ Οραμάν κ.ά.


«Μια γροθιά» η μειονότητα

Σήμερα η υποψηφιότητά της φάνηκε πως κατέλαβε εξαπίνης κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι είχαν θεωρήσει δεδομένο ότι η κυρία Μουσταφάογλου θα ενσάρκωνε στο διηνεκές το πρότυπο αφομοίωσης εκπροσώπων της μειονότητας στις πολιτικές δομές της χώρας και της σταδιακής απομάκρυνσής της από την επιρροή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν και στην ομιλία της κατά την παρουσίαση του συνδυασμού της η κυρία Μουσταφάογλου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους φορείς της μειονότητας, λέγοντας ότι η κίνησή της αποτελεί απόδειξη για το ότι «η μειονότητα όταν χρειαστεί μπορεί να γίνει μια γροθιά».

Την ανησυχία του εξέφρασε για την εξέλιξη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης ο ίδιος, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυκνώσει την παρουσία του στην εκλογική του περιφέρεια, προφανώς έχοντας λάβει γνώση των εξελίξεων, ο οποίες δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν. «Μου κάνει εντύπωση το όνομα του συνδυασμού “Το πρώτο βήμα για την Ισότητα”», ανέφερε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πεταλωτής και προσέθεσε ότι «το να υπάρχουν ψηφοδέλτια χωριστά με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή είναι πισωγύρισμα, ειδικά για τη μειονότητα. Ο καθένας όμως ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι κρίμα, προσπάθειες που γίνονται εδώ και δεκαετίες να τορπιλίζονται. Ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό».


«Ανεξάρτητη» και η κυρία Καραχασάν

Το ζεϊμπέκικο της κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν το 2006 ήταν για τη θέση του υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας. Εφέτος θα... περιοριστεί στον Δήμο Μύκης Εκπληξη προκαλεί και η αλλαγή πλεύσης της κυρίας Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, η οποία έχασε στις εκλογές του 2006 στην υπερνομαρχία Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης και έκτοτε όχι μόνο δεν άσκησε αντιπολιτευτικά καθήκοντα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και στον κύκλο επιρροής του προξενείου. Η νέα της πολιτική ταυτότητα, με την οποία θα παρουσιαστεί στις εκλογές ως αμιγώς μειονοτική υποψήφια, ερμηνεύεται από τοπικούς παράγοντες ως παράμετρος που σχετίζεται με τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου παρατηρείται μεν αποκλιμάκωση, αλλά με την Αγκυρα, ή τουλάχιστον το λεγόμενο βαθύ κράτος της Τουρκίας, να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για τη μειονότητα.

Η κυρία Καραχασάν ως και πριν από μερικούς μήνες αναμενόταν να είναι μεταξύ των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων στον συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικώς, προ ημερών έγινε γνωστό ότι θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Μύκης, με τον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό του κ. Τσουκάλ Μουσταφά .


Φιλόλογος και πρώην αντινομάρχης

Η κυρία Μουσταφάογλου γεννήθηκε στην Κομοτηνή, μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου τελείωσε το Λύκειο.Στη συνέχεια σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο.Το 1999 ίδρυσε φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην Κομοτηνή,το οποίο λειτουργεί ως σήμερα.

Εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό του σημερινού νομάρχη Ροδόπης και υποψήφιου περιφερειάρχη κ.Α. Γιαννακίδη,ενώ από το 2002 ως το 2004 ήταν αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006 άσκησε καθήκοντα αντινομάρχη,αρμόδιας για τα θέματα Παιδείας,Πρόνοιας,Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, και είναι παντρεμένη με τον γιο του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Μεχμέτ Αχμέτ, με τον οποίο έχουν δύο παιδιά.



Κριτική για τους χειρισμούς Ξυνίδη

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα έχουν κάνει πολλά τοπικά στελέχη του ΠαΣοΚ να επιρρίπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που κατείχαν νευραλγικές θέσεις τα τελευταία χρόνια. Πρώτος μεταξύ αυτών βρίσκεται ο κ. Σ. Ξυνίδης, ο οποίος ενώ είχε θεωρηθεί πως χειρίστηκε με επιτυχία τις σχέσεις με τη μειονότητα προτού εκλεγεί βουλευτής το 2009 και εν συνεχεία γραμματέας του ΕΣ του ΠαΣοΚ, στη συνέχεια δέχθηκε κριτική επειδή δεν διέβλεψε εγκαίρως τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την κριτική αυτή, ο κ. Ξυνίδης είχε ταχθεί υπέρ της τοπικής διαχείρισης του ζητήματος της μειονότητας, ενώ άλλες φωνές βουλευτών της περιοχής υποστήριξαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η μειονοτική πολιτική θα πρέπει να σχεδιάζεται κεντρικά και να ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρ΄ όλα αυτά, η υποψηφιότητα της κυρίας Μουσταφάογλου προξένησε έκπληξη, δεδομένου ότι στην περιοχή της μιλούν για μία κατ΄ εξοχήν προοδευτική γυναίκα, που πολύ δύσκολα θα βρισκόταν υπό την επιρροή του προξενείου, όπως αναφέρουν σήμερα τοπικά στελέχη του ΠαΣοΚ. Συμπληρώνουν δε ότι το πλέον ανησυχητικό στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι η εμπλοκή του «νεκραναστημένου» κόμματος του Σαδίκ, διά του κ. Μουσταφά Τσαούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα το 1995 και μετά τη δημιουργία της Υπερνομαρχίας Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης, η τουρκική μειονότητα δεν πολιτικοποιήθηκε μέσω δικών της σχηματισμών, αλλά εξέλεγε τους εκπροσώπους της από τις τάξεις των δύο μεγάλων, κατά κύριο λόγο κομμάτων.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/