Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Και το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" με όσα πιστεύουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για ΑΜ-Θ

Τα επτά «ντέρμπι» των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι εκτιμήσεις των κομμάτων που δεν έχουν σχέση με τις προ διμήνου προβλέψεις

Άλλα αναφέρουν οι πράσινοι και άλλα οι γαλάζιο. ΤΙ;



Και τώρα τρέχουμε... Με λιγότερα από έξι 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης, τα επιτελεία των δύο κομμάτων εξουσίας μπαίνουν στην τελική ευθεία της αυτοδιοικητικής, και όχι μόνον, μάχης. Από τις δημοσκοπήσεις που καταφτάνουν καθημερινά στα κομματικά επιτελεία προκύπτει μια παγιωμένη, μάλλον, τάση αποσυσπείρωσης των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ανεξάρτητων υποψηφίων αλλά και μια σχετική βελτίωση των επιδόσεων των γαλάζιων υποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτελεία και των δύο κομμάτων αναγνωρίζουν πλέον ότι οι αρχικές, προ διμήνου, εκτιμήσεις τους απέχουν σημαντικά από την «εικόνα» που τώρα έχουν.

Η Ιπποκράτους εμφανίζεται πλέον πολύ πιο συγκρατημένη στις προβλέψεις της, μιλώντας για σίγουρη εκλογική νίκη των υποψηφίων της μόνο σε τρεις περιφέρειες, το Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη (για κάποιες εξ αυτών, ακόμη και την πρώτη Κυριακή) και για πιθανή νίκη στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και την Πελοπόννησο.

Αντιστοίχως, οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την εκλογή των υποψηφίων της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο, πολύ πιθανή τη νίκη στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία, ενώ εσχάτως μιλούν για ντέρμπι στην Πελοπόννησο, όπου μέχρι πολύ πρόσφατα ο ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, κ. Π. Τατούλης, εμφανιζόταν ως φαβορί. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διατείνονται ότι η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ανατροπή των μέχρι σήμερα προγνωστικών υπέρ του υποψηφίου από το ΠΑΣΟΚ. Μεγάλη προβλέπεται η μάχη και στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο εκλεκτός της Ν.Δ. Κώστας Αγοραστός έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Απόστολου Παπατόλια.

Η μητέρα των «μαχών» δίνεται φυσικά στην περιφέρεια Αττικής, όπου οι επίσημοι υποψήφιοι εμφανίζονται να δίνουν αγώνα επιβίωσης για την είσοδο στον δεύτερο γύρο, μετά το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό που φαίνεται να διεκδικεί ο πράσινος «αντάρτης» Γ. Δημαράς. Το πρόβλημα για τον κ. Γ. Σγουρό είναι μεγάλο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του με την Ιπποκράτους είναι τεταμένες (σ.σ. ακόμη αναμένεται το τηλεοπτικό σποτ για την υποψηφιότητά του), η πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ και Β΄ Αθηνών εξακολουθεί να μην τον στηρίζει ενεργά, ενώ και πολλοί πράσινοι δήμαρχοι εμφανίζονται να ενθαρρύνουν εμμέσως τους ψηφοφόρους να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στην κυβερνητική πολιτική με την ψήφο τους στην περιφέρεια και όχι στους δήμους.

Από την άλλη πλευρά, το βάρος της ενίσχυσης Κικίλια έχει αναλάβει, επί προσωπικού σχεδόν, ο κ. Σαμαράς, με τα υπόλοιπα στελέχη να υπολειτουργούν. Η Ρηγίλλης κάνει λόγο για δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον κ. Κικίλια να έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση, ενώ επικαλούνται και διαδικτυακές έρευνες που τον φέρουν ακόμη και πρώτο (!). Οι μετριοπαθείς δεν κρύβουν ότι θα θεωρήσουν μεγάλη νίκη αν ο υποψήφιός τους κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κονταροχτυπηθεί με τον κ. Γ. Δημαρά.

Στο Λεκανοπέδιο, η μάχη δεν περιορίζεται στην περιφέρεια, αλλά επεκτείνεται και στους δήμους. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει τον Πειραιά με τον Γ. Μίχα, καθώς ο στόχος της Ν.Δ. περιορίζεται στο να περάσει δεύτερος ο Β. Μιχαλολιάκος (οι ίδιες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις τον φέρουν κι αυτόν πρώτο), ο οποίος πάντως προς το παρόν βρίσκεται πίσω από τον Π. Μαντούβαλο. Στην Αθήνα, αντίθετα, ο Ν. Κακλαμάνης δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να απειλείται από τον Γ. Καμίνη, ο οποίος δεν έχει κατορθώσει να μειώσει τη διαφορά από τον νυν δήμαρχο.

Πράσινο εμφύλιο με τον γαλάζιο υποψήφιο να καραδοκεί έχουμε στα «πράσινα» Ιόνια Νησιά που, πριν από την έναρξη της κούρσας, θεωρούνταν εκ των σίγουρων περιφερειών για το ΠΑΣΟΚ. Ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα κ. Ηλ. Μπεριάτος υπολείπεται σταθερά του πράσινου «αντάρτη» κ. Γ. Καλούδη, με τον Σπ. Σπύρου να παρακολουθεί τον πράσινο εμφύλιο ελπίζοντας πια ακόμη και στη νίκη.

Αν για την περιφέρεια, η νίκη του Παν. Ψωμιάδη μοιάζει δεδομένη, θολό μέχρι πρότινος παρέμενε το τοπίο ως προς την τελική επικράτηση στον δήμο. Ο Κ. Γκιουλέκας, παρά το «κόψιμο» πολλών στελεχών της περιόδου Παπαγεωργόπουλου ή ίσως ακριβώς εξαιτίας αυτού μοιάζει να έχει ανατρέψει το βαρύ για τη γαλάζια παράταξη κλίμα στη συμπρωτεύουσα. Στον αντίποδα, ο Γ. Μπουτάρης ενεπλάκη σε «ιερό πόλεμο» με τον τοπικό μητροπολίτη Ανθιμο, ο οποίος και τον επέπληξε δημοσίως μετά το πέρας της λειτουργίας της 26ης Οκτωβρίου. Αν η σύγκρουση οδηγήσει το χριστεπώνυμο πλήθος να στηρίξει μαζικά τον κ. Γκιουλέκα ή αν αντιθέτως προκαλέσει αντισυσπείρωση υπέρ του κ. Μπουτάρη θα φανεί σε κάτι λιγότερο από επτά 24ωρα.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/