Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα για τους βανδαλισμούς σε νεκροταφείο της Ίμβρου


Καταδικάζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

Είχαν συμβεί και προ διετίας στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που κατέστρεψαν 78 τάφους στο κοιμητήριο της Παναγίας στην 'Ιμβρο έχουν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές.

Οι βανδαλισμοί σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία, επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αλλά έγιναν γνωστοί περίπου 24 ώρες αργότερα.

Τους βανδαλισμούς καταδίκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο «ενημερώθηκε με λύπη σχετικά με το γεγονός ότι τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, καταστράφηκαν πολλοί τάφοι σε νεκροταφείο» στην Ίμβρο.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «μετά από καταγγελία του Μητροπολίτη Ίμβρου προς την εισαγγελία, έχει ξεκινήσει αμέσως σχετική έρευνα για την σύλληψη και τιμωρία των δραστών» και ότι «οι αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών».

Σημειώνεται ότι βανδαλισμοί στα νεκροταφεία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία είχαν σημειωθεί και πριν από δύο χρόνια, στο νεκροταφείο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη.