Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ξυνίδης "αδειάζει" Πεταλωτή για το Βατοπέδι

Βασικό θέμα στις περισσότερες αντιπολιτευτικές εφημερίδες μια κατάθεση στον εισαγγελέα για την κυριότητα της Βιστωνίδας που θεωρεί η ΝΔ ότι ανατρέπει τα δεδομένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ήδη μετράει αντίστροφα ο χρόνος δημοσιοποίησης του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος αναμένεται τη Δευτέρα και τα κομματικά επιτελεία κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους.

Στη μάχη αυτή, έναν απρόσμενο «σύμμαχο», στο πρόσωπο του κ. Αθ. Ξυνίδη, προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης την περίοδο 1999 - 2005 και αδελφού του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι βρίσκουν τα, υπό έλεγχο, στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ξυνίδη ενώπιον του αντιεισαγγελέα Εφετών Ηλ. Κολιούση, τον Σεπτέμβριο, «οι αντιδράσεις των φορέων της Ξάνθης έχουν ως αποτέλεσμα, όχι τη μη αναγνώριση των δικαιωμάτων της Μονής στην περιοχή μας, αφού αυτή έχει ήδη συντελεστεί, αλλά την ανταλλαγή της αναγνωρισμένης ιδιοκτησίας της Μονής με ίσης αξίας ακίνητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Η κατάθεση Ξυνίδη, την οποία επικαλέστηκε χθες και ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας, συνιστά –σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ.– πλήρη παραδοχή των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας της λίμνης είχε κριθεί ήδη πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., μέσω των αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη.

Στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λόγο για «προαποφασισμένες διώξεις πρώην υπουργών της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ», επαναλαμβάνοντας ότι ώς σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ζημία του Δημοσίου. Προσθέτουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι η ζημία ισούται με την αξία της λίμνης, εφόσον η πλειοψηφία επιμένει ότι ανήκει στο Δημόσιο, τότε θα πρέπει να παραπεμφθούν οι κ. Δρυς και Φωτιάδης που πρώτοι αναγνώρισαν ιδιοκτησία αλλά και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που αρνήθηκε την αναστροφή των ανταλλαγών.


Τη Δευτέρα, το πόρισμα


Το πόρισμα, μετά τη σύντομη παράταση που αναμένεται να αποφασισθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής, θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου –σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Bουλής– η συζήτησή του να γίνει σε ένα μήνα, δηλαδή αμέσως μετά και τον β΄ γύρο των εκλογών. Μέχρι τη συνεδρίαση εκείνη, ωστόσο, που θα κρίνει μέσω ψηφοφορίας για την παραγραφή και την παραπομπή ή μη στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι προφανές ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας, παραπεμπτικό σύμφωνα με πληροφορίες για τουλάχιστον τρία κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. (Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος) και ενδεχομένως για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη, αλλά και οι εκθέσεις των υπολοίπων κομμάτων - ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσουν αντικείμενο της αντιπαράθεσης. Ο ΛΑΟΣ θα επιμείνει για την «εξάλειψη» λόγω παραγραφής των όποιων αδικημάτων, ζήτημα που θα κριθεί τελεσίδικα από το Δικαστικό Συμβούλιο.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/