Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Παράnομη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ το Σαββατοκύριακο

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Κανονικά θα μπορούν να παίρνουν διαιολογητικά για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους οι υποψήφιοι στις εκλογές της αυτοδιοίκησης

            ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η προγραμματισμένη για τις 16 και 17 Οκτωβρίου 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτοί οι δήμοι το επίμαχο διήμερο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι των συνδυασμών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.




Σύμφωνα με τον Νόμο, όλοι οι συνδυασμοί των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας μέχρι την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Γι’ αυτό το λόγο, οι δήμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί το επίμαχο σαββατοκύριακο, ώστε εάν χρειαστεί κάποιο έγγραφο (πχ μεταδημότευσης) σε υποψήφιο, να μπορεί να το παραλάβει από την δημοτική αρχή.



Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση για τις 16 και 17 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι για την υπερωριακή τους εργασία δεν θα λάβουν εκλογική αποζημίωση, η οποία εξάλλου έχει συμπεριληφθεί στο επίδομα κίνησης, που έχει περικοπεί κατά 20% με τα νέα μέτρα.



Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, υποστήριξαν ακόμη η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη από το συνέδριο τους και πως το Δημόσιο είχε ενημερωθεί 4 ημέρες νωρίτερα, όπως ορίζει ο νόμος.


Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι με την 48ωρη απεργία εμποδίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη να έχει την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές, αφού δεν μπορεί να πάρει αναγκαία έγγραφα.


Πηγή: http://www.capital.gr/