Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Την Κυριακή ο ημιμαραθώνιος στη Νυμφαία της ορεινής Ροδόπης

25 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος, κατά μήκος της ιστορικής διαδρομής του Οχυρού

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ



Ένας διαφορετικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, στην περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για τον ημιμαραθώνιο στην ιστορική διαδρομή του Οχυρού Νυμφαίας, στον οποίο όλοι όσοι λάβουν μέρος θα είναι νικητές, ανεξάρτητα, εάν καταφέρουν να τρέξουν τα 25, δύσκολα χιλιόμετρα μέσα στο άλσος Νυμφαίας.

Η διαδρομή που έχουν να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες μπορεί να χαρακτηριστεί έως εξαιρετικά δύσκολη, αφού, πέραν των άλλων δυσκολιών, θα πρέπει να υπερνικήσουν την υψομετρική διαφορά των 1.300 μέτρων. Από το σύνολο της διαδρομής, τα 21.950 μέτρα θα γίνουν σε μονοπάτια, τα 2.950 μ. σε χωματόδρομους και μόλις τα 100 μέτρα σε άσφαλτο. Η διαδρομή έχει χαραχτεί μέσα σε μια εξαιρετικού φυσικού κάλλους περιοχή. Οι δρομείς θα περάσουν δυτικά του βυζαντινού φρουρίου και θα συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στα ιστορικά μονοπάτια του Στρατιωτικού Οχυρού της περιοχής, εκεί όπου το 1941 δόθηκαν μεγάλες μάχες.

Το οχυρό εκτείνεται σε μεγάλο βάθος και αποτελείται από τρεις ορόφους, στους οποίους υπάρχουν οι θέσεις των όπλων, καθώς και όλες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το ανάπτυγμα των καταφυγίων του είναι 910 μέτρα και οι υπόγειες στοές συγκοινωνίας του 1.910 μέτρα.Ο πρώτος όροφος εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, διαθέτει τέσσερις στοές, οι οποίες καταλήγουν σε θέσεις όπλων και έργα επιφανείας, θαλάμους για δύναμη περίπου 500 ανδρών, αποθήκες πυρομαχικών, εφοδίων και νερού, γραφεία, μηχανοστάσιο, ιατρείο, μαγειρεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Ο δεύτερος όροφος, 99 σκαλοπάτια κάτω από τον πρώτο, και ο τρίτος, 66 σκαλοπάτια κάτω από το δεύτερο, διαθέτουν έργα επιφανείας προς βορρά και θαλάμους για το προσωπικό.

Διοργανωτής του 1ου ημιμαραθωνίου δρόμου είναι ο Σπάρτακος Ροδόπης, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην Κομοτηνή. Το σωματείο ενεργοποιείται κυρίως στο χώρο των αθλημάτων αντοχής (τρέξιμο σε δρόμο ή βουνό, ποδηλασία, δίαθλο, χάραξη μονοπατιών, πεζοπορία κλπ), ενώ κύριο μέλημά του είναι να περάσει το "μήνυμα" της αναγκαιότητας του αθλητισμού για καλύτερη ποιότητα ζωής, στους απλούς πολίτες. "Ο Σπάρτακος Ροδόπης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και απευθύνεται σε όλους εκείνους, που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν στην προστασία και προαγωγή του χώρου που μας περιβάλλει. Μέσα από τις δραστηριότητές μας, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε στο 'πληγωμένο' περιβάλλον και να μάθουμε στους νεότερους πώς να το σέβονται και να το διατηρούν καθαρό", αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λαμπρινός Καραγιάννης.

Σε ό,τι δε αφορά το συγκεκριμένο αγώνα, σημειώνει: "Εδώ κι ενάμιση μήνα προετοιμάζουμε τον συγκεκριμένο αγώνα. Μας ενδιαφέρει να πετύχουμε, αφού θέλουμε αυτός ο αγώνας να γίνεται κάθε χρόνο και να γίνει θεσμός. Αυτός ο αγώνας θα γίνει ακόμη κι αν έχει άσχημο καιρό. Μόνο αν βρέχει καταρρακτωδώς δεν θα διεξαχθεί, γιατί θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαδρομή. Εμείς, κάνουμε αυτόν τον αγώνα, επειδή αγαπάμε τη φύση, το τρέξιμο, τις περιηγήσεις στο βουνό. Η περιοχή σ' αυτό το σημείο είναι πανέμορφη και αξίζει σε κάθε επισκέπτη να την επισκεφθεί για να θαυμάσει από κοντά τα κάλλη της". Ο πρόεδρος του Συλλόγου αποκάλυψε ότι, ήδη στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 125 αθλητές, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. "Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, γιατί υπολογίζαμε ότι θα πάρουν μέρος περίπου 70 αθλητές. Αυτός ο αγώνας αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της περιοχής και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί απ' όλους όσοι θέλουν να διαφημίσουν τον νομό μας", επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.