Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

«Καταιγίδα» λουκέτων σε βενζινάδικα στον Έβρο

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μείωση της κίνησης στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Πτώση ως 80% στην κατανάλωση, κλείνουν κυρίως όσα είναι κοντά στην Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μείωση της κίνησης στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Στη Βόρεια Ελλάδα περισσότερα από 700 βενζινάδικα έχουν κλείσει, ενώ σε όλη τη χώρα τα πρατήρια που κατέβασαν ρολά ξεπερνούν τα 1.000!


Στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης οι βενζινοπώλες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού η πτώση στην κατανάλωση κυμαίνεται, ανάλογα με την περιοχή, από 40% έως 80%.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές αγοράζουν με το «σταγονόμετρο» καύσιμα λόγω των αυξημένων τιμών τους, που οφείλονται στις απανωτές φορολογικές αυξήσεις τις οποίες επέβαλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οπως λένε οι βενζινοπώλες, στα πρατήρια υγρών καυσίμων εμφανίστηκε και πάλι το βερεσέ, ενώ δίνουν και παίρνουν οι πιστωτικές κάρτες, αφού αρκετοί πολίτες φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους με «πλαστικό» χρήμα, καθώς δεν έχουν ρευστό.

Τα περισσότερα λουκέτα σε βενζινάδικα έχουν μπει στους νομούς που συνορεύουν με τη Βουλγαρία, αφού εκεί οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά πρατήρια και αγοράζουν πολύ φτηνότερα καύσιμα από βενζινάδικα της γειτονικής χώρας.

Εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ανέφεραν στον «Α» ότι προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και προμηνύουν ότι το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι θα μπει «ταφόπλακα» στον κλάδο τους, αν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Μεταφορών στα σούπερ μάρκετ να ιδρύουν και να λειτουργούν δικά τους πρατήρια.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Μέρα με τη μέρα κλείνουν ολοένα και περισσότερα βενζινάδικα εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης, ενώ πολλά υπολειτουργούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, αφού εκτιμάται ότι έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα 600 με 700 πρατήρια υγρών καυσίμων», είπε ο Γιάννης Μαγλουσίδης, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Κιλκίς και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.


Ραγδαία μείωση στην κατανάλωση

Στο νομό Θεσσαλονίκης η «βουτιά» στην κατανάλωση καυσίμων εκτιμάται ότι φτάνει το 40%, αλλά στις ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (π.χ. Φλώρινα, Ορεστιάδα) το ποσοστό εκτοξεύεται ακόμη και στο 80%.

«Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας και της καλοκαιρίας είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ μειωμένη είναι η ζήτηση και στη βενζίνη. Η μείωση στην κατανάλωση καυσίμων φτάνει στο νομό Θεσσαλονίκης έως 40%, αλλά σε άλλους νομούς το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 80%. Αρκετοί είναι οι πρατηριούχοι που δίνουν καύσιμα με βερεσέ, ενώ πολλοί καταναλωτές αγοράζουν βενζίνη με πιστωτική κάρτα», δήλωσε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Γονάτισαν» οι βενζινοπώλες των νομών που συνορεύουν με τη Βουλγαρία, αφού οι κάτοικοι επιλέγουν να αγοράζουν καύσιμα από τη γειτονική χώρα, καθώς τα βρίσκουν περίπου 50 λεπτά φτηνότερα ανά λίτρο. «Στα πρατήρια υγρών καυσίμων της γειτονικής μας Βουλγαρίας καταναλώνονται 150.000 λίτρα βενζίνης κάθε Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα τα βενζινάδικα του νομού μας βάζουν το ένα μετά το άλλο λουκέτο, αφού έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την τεράστια μείωση που παρατηρείται στη ζήτηση», τόνισε από την πλευρά της η Βασιλική Καλαϊτζή, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Βορείου Εβρου.



Πηγή:  http://www.aggelioforos.gr/