Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Και σε Θρακιώτες τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2010

Η δασκάλα του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου και ο καθηγητής του ΔΠΘ Μανώλης Βαρβούνης τιμήθηκαν για το έργο τους σε ειδική τελετή, μαζί με πολλές ακόμα προσωπικότητες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τα βραβεία της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη ετήσια τελετή της στο τέλος του έτους. Για το σύνολο του έργου τους βραβεύθηκαν από το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη η μυθιστοριογράφος Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης και ο διηγηματογράφος Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ενώ από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αλκη Ζέη.

Στους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών», ο κλασικός φιλόλογος Αντώνης Ρεγκάκος για τη μελέτη του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα», ο λαογράφος Μανώλης Βαρβούνης για το βιβλίο του «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη» και ο καθηγητής Κώστας Μπέης για το σύνολο του συγγραφικού του έργου που πραγματεύεται τη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

Βραβεύθηκαν επίσης ο Ιωάννης Κωστάκης, ο πρώτος αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, «για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού», το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης και η Ευαγγελία Ξενοπούλου «για την προσφορά της στη διατήρηση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλορίζου».


Τιμή αλλά και ευθύνη για το μέλλον

Αναγνώριση, τιμή που φέρνει πολλή χαρά αλλά δημιουργεί και αίσθημα ευθύνης για το μέλλον χαρακτήρισαν τη βράβευσή τους από την Ακαδημία Αθηνών στο «Βήμα» ορισμένοι από τους βραβευθέντες

«Το συγκεκριμένο βραβείο σημαίνει έναν σταθμό μέσα σε μια πορεία καθαρώς ποιητική», σχολίασε στο «Βήμα» ο Γιάννης Βαρβέρης. «Είναι όπως ένα τρένο, το οποίο σταματά σε έναν σταθμό όπου οι άνθρωποι το καλωσορίζουν, αλλά μετά πρέπει να συνεχίσει την πορεία του με τον ίδιο ρυθμό, και κάπως επιβαρημένη από την επιδοκιμασία των άλλων, οι οποίοι άλλοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί διότι είναι όλοι κορυφαίοι στο είδος τους».

«Οπωσδήποτε ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική αυτή διάκριση», μας δήλωσε η Ζυράννα Ζατέλη. «Προσωπικά θα συνεχίσω τη δουλειά που κάνω τόσα χρόνια είτε με βραβεύουν κατά καιρούς γι’ αυτό είτε όχι».

«Με ευχαριστεί πολύ το βραβείο της Ακαδημίας», υπογράμμισε και η Αλκη Ζέη, συμπληρώνοντας: «Πόσω μάλλον αφού δεν έχω πάρει για κανένα μυθιστόρημά μου Κρατικό Βραβείο. Και έτσι το δέχομαι με ιδιαίτερη χαρά».

«Καθώς είχε γράψει και ο υπέροχος Μάρκος Αυρήλιος, “ούτε χειρότερο ούτε καλύτερο γίνεται κάτι όταν το επαινείς”», ήταν το πρώτο σχόλιο του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, «Ετσι λοιπόν, μια διάκριση, όσο σημαντική και αν είναι, όπως πράγματι είναι το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας για το σύνολο μιας πολυετούς ποιητικής διαδρομής, εκείνο που κυρίως πετυχαίνει είναι να μας θυμίζει ότι η ποίηση εξακολουθεί να θάλλει στον τόπο και στη γλώσσα μας, με το νεανικό σφρίγος των 3000 χρόνων της».

Ενα βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών έχει αφ’ εαυτού μεγάλη αξία, χωρίς να υποτιμόνται τα άλλα βραβεία. «Ολα τα βραβεία έχουν την αξία τους», ήταν η λιτή δήλωση που μας έκανε ο πολυβραβευμένος με λογοτεχνικά βραβεία Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος.

«Το βραβείο είναι η κατάληξη μιας μακροχρόνιας ενασχόλησης με την αρχαία ελληνική ιστοριογραφία (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης), η οποία, αν διαβαστεί με τις μεθόδους της σύγχρονης ιστοριογραφικής επιστήμης, είναι εξαιρετικά επίκαιρη», μας δήλωσε ο κ. Ρεγκάκος. Θέτοντάς του, με την αφορμή, το «υπαρξιακό» ερώτημα για το μέλλον των αρχαιοελληνικών σπουδών, μας απάντησε ότι «Θα πρέπει οι αρχαιοελληνικές σπουδές στην Ελλάδα να εξευρωπαϊστούν, κάτι που έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό με την είσοδο στον χώρο λαμπρών επιστημόνων με σπουδές στο εξωτερικό και θα πρέπει να ανήκουμε στην Ενιαία Ευρώπη και από την άποψη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς μας, να βλέπουμε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό από την ευρύτερη ματιά του Ευρωπαίου και όχι από τη στενή ματιά του Νεοέλληνα».

Ενας άλλος μελετητής του ελληνικού πολιτισμού, ο λαογράφος Μανώλης Βαρβούνης δέχτηκε επίσης με πολλή χαρά «την πάρα πολύ σημαντική διάκριση, διότι η Ακαδημία Αθηνών είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και ένα βραβείο από την Ακαδημία δηλώνει αναγνώριση μιας δουλειάς από τους πιο έγκυρους κριτικούς, όπως είναι οι ακαδημαϊκοί, και πολύ αυστηρούς». Αν έχουμε κάτι για να διατηρήσουμε ως έθνος τα δύσκολα χρόνια που ζούμε και τα δυσκολότερα που έρχονται είναι ο λαϊκός μας πολιτισμός, απάντησε σε ερώτησή μας. Πώς θα γίνει αυτό; «Γνωρίζοντάς τον και μελετώντας τον μέσα από την επιστήμη της λαογραφίας αφενός και με το να τελούμε και να επαναλαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή τα έθιμά μας και να τα περάσουμε στα παιδιά μας αφετέρου».

Γραφίστρια, απόφοιτος της Σχολής Δοξιάδη, με εμμονή στην αισθητική ποιότητα του βιβλίου και αγάπη για την ελληνική τέχνη και το ελληνικό τοπίο, η Λαρισαία εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, των ομώνυμων εκδόσεων, δηλώνει: «Είμαι πραγματικά περήφανη που μου δίνει τέτοια χαρά η Ακαδημία Αθηνών». Το βραβείο την τιμά και την ενθαρρύνει να συνεχίσει τη μακρόχρονη εκδοτική πορεία της με στόχο την προβολή του ποιοτικού ελληνόθεμου βιβλίου και στο εξωτερικό.

Aναλυτικά τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών που απονεμήθηκαν απόψε είναι τα ακόλουθα:


ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, στον κ. Αθανάσιο Κατερινόπουλο για την εργασία του «Neoproterozoic and Variscan SHRIMP ages for zircons from the Baba Mountain granitic complex, basement of the Hellenides Alpine orogenic belt».

2. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2008-2009, κ. Ιωάννη Κωστάκη.

3. Τρία (3) βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους για το μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2008-2009 στους α) Παγάνη Λεωνίδα, πτυχιούχο του Πολυτεχνείου Κρήτης β) Μπαριάμη Γεώργιο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Πατρών και γ) Χατζόπουλο Χρήστο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Θράκης.

4. Βραβείο της Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία ιατρικού περιεχομένου, στην κυρία Ειρήνη Μπουρνάζου για την εργασία της «Apoptotic human cells inhibit migration of granulocytes via release of lactoferrin».

5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Αμυνας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριότητας.

6. Επαινος, οίκοθεν, στον κ. Σταμάτη Περδίο, για την σημαντική συμβολή του σε ενεργειακά θέματα, κυρίως δια της συγγραφής μελετών περί εξοικονόμησης ενέργειας στον ελλαδικό χώρο.


ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

1. Βραβείο εις μνήμην Ολγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, στην κυρία Δήμητρα Ανδριανού για το βιβλίο της «The Furniture and Furnishing of Ancient Greek Houses and Tombs» (Cambridge University Press, 2009).

2. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδιδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, οίκοθεν, στην κυρία Γιώτα Αργυροπούλου για την ποιητική της συλλογή «Διηγήματα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2010).

3. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Ελληνα λυρικού ποιητή, στην κυρία Ζέφη Δαράκη για την ποιητική της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2008).

4. Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ι. Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στην βράβευση της καλύτερης έκδοσης λυρικών ποιημάτων, στην κυρία Ολυμπία Καράγιωργα για την ποιητική της συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο» (Εκδόσεις Μελάνι 2009).

5. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον κ. Βασίλειο Ρακιντζή.

6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για νέο διαπρέποντα ζωγράφο ηλικίας μέχρι 40 ετών, στον κ. Αντώνη Στάβερη.

7. Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Ελληνος συγγραφέως, οίκοθεν, στον κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών» (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2007-2009).

8. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτο για το βιβλίο που υπέβαλε με τίτλο: «Η Ελληνοϊταλική κρίση του 1923. Το επεισόδιο Tellini/Κέρκυρας» (Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, 2009).

9. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ιδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη – της τελευταίας τριετίας – επί θέματος από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή αρχαιολογία, τέχνη, αρχιτεκτονική στον κ. Αναστάσιο Αντωνάρα για το βιβλίο του: «Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Υαλουργία, 1ος αι. π.Χ. - 6ος αι. μ.Χ. Παραγωγή και προϊόντα. Τα αγγεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2009).

10. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας, στον κ. Αντώνη Β. Ρεγκάκο για το βιβλίο του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα» (Εκδόσεις Gutenberg, 2009).

11. Δύο (2) Βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ το καθένα, στους κ.κ. Ξενοφώντα Τζαβάρα για την ανέκδοτη συλλογή «Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Ιμβρο» και Ανδρέα Λενακάκη για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Πυργιώτισσα, Ονομάτων επίσκεψις».

12. Βραβείο του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας, εις μνήμην Αγγελου Κίτσου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον κ. Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το βιβλίο του: «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι» (Ριζάρειο Ιδρυμα, Αθήνα, 2009).

13. Βραβείο Θεοδώρου Σινανιώτη, εις μνήμην της μητέρας του Ζωής Φώτου Τζαβέλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στις ναυτικές παραδόσεις του έθνους και ιδιαίτερα σε αυτές του Πολεμικού Ναυτικού, στον Αντιναύαρχο ε.α. κ. Ιωάννη Παλούμπη για το βιβλίο του «Από τα πελάγη στους αιθέρες - Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας» (Ναυτικόν Μουσείον Ελλάδος, Πειραιάς 2009).

14. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από την λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. - 500 μ.Χ. στην κυρία Βασιλική Βλάχου για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της: «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμική και οι φάσεις της εγκατάστασης».

15. Βραβείο του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997», με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, και θέμα την Λογοτεχνία της Μακεδονίας τον 19ο και τον 20ό αιώνα, οίκοθεν, στους κ.κ. Γιάννη Τζανή και Πέτρο Μπέσπαρη για το βιβλίο τους «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας, 1875-2007) (Εκδόσεις Μπίμπης, Μικρή Φιλολογική, Θεσσαλονίκη 2007).

16. Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο σε θέμα από την ιστορία, την λαογραφία, και εν γένει τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στον κ. Μανώλη Γ. Βαρβούνη για το βιβλίο του με τίτλο: «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη» (Εκδόσεις Πορεία, Αθήνα, 20010).

17. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Κωνσταντίνο Ζάχο, Διευθυντή της ΙΒ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, για το σημαντικότατο έργο συντήρησης, μελέτης και αποκατάστασης των μνημείων της Νικοπόλεως.

18. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Ραχήλ Καπόν για το σύνολο του υπερτεσσαρακονταετούς καλλιτεχνικού έργου της στον τομέα των εκδόσεων, με το οποίο ερμηνεύονται με ιδανικό τρόπο τα μνημεία και οι τόποι της Ελλάδος.


ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

1. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Ζυράννα Ζατέλη για το σύνολο του έργου της.

2. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Γιάννη Βαρβέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Ηλία Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.


ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Αντώνη Φωστιέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Νίκο Δαββέτα για το βιβλίο του «Η εβραία νύφη».

3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Κουγιουμτζή για το βιβλίο της «Αγριο Βελούδο».

4. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην κυρία Αλκη Ζέη για το σύνολο του έργου της.


ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Αργυρό Μετάλλιο στην κυρία Χαρά Νικοπούλου για την προσήλωσή της στον καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά την διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Εβρου τα έτη 2004-2008.

2. Βραβείο Αλεξάνδρου Διομήδους, εις μνήμην του πάππου του Βασιλείου Τ. Οικονομίδου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Οι ανεξάρτητες αρχές στην ελληνική έννομη Τάξη», οίκοθεν, στον κ. Θεόδωρο Χ. Τζώνο για το βιβλίο του «Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2010).

3. Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μαυρ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Ελληνα ή Ελληνίδας που διακρίθηκε για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, εξ ημισείας στους κ.κ. Ηλία Αργυριάδη και Δημήτριο Μηλόπουλο, οι οποίοι την 9.8.2010 με γενναιότητα, αυταπάρνηση και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απεμάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από φλεγόμενο όχημα.

4. Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και θέμα «Η σύγχρονη λογική του Δικαίου», στον κ. Κωνσταντίνο Π. Τσίνα για τη μελέτη του «Νομική Επιστήμη και Λογική: Μια συμβολή στη θεωρία του Δικαίου – με αναφορά στο παράδειγμα της Ποινικής Δογματικής».

5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920), σε αναγνώριση της ενενηντάχρονης προσφοράς του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης (1974) για την συνολική του προσφορά στη διάσωση, ανάδειξη και προβολή του κρητικού πολιτισμού.

7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή κ. Κώστα Μπέη για το σύνολο του συγγραφικού του έργου το οποίο αναφέρεται στη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

8. Επαινος, οίκοθεν, στην κυρία Ευαγγελία Ξενοπούλου για την πολυετή προσφορά της στην διατήρηση ζωντανής της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλορίζου.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/