Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Παρουσιάστηκε σε σύσκεψη υλικό από το "Evros 2010"

Η άσκηση έγινε από 26 ως 31 Μαΐου με συμμετοχή δυνάμεων από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία

                 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Οπτικοακουστικό υλικό από τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης πολιτικής προστασίας με την επωνυμία «EVROS 2010», που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο από 26 έως 31 Μαΐου 2010, παρουσιάστηκε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Έβρου. Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.


Όπως δήλωσε σχετικά ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης «Πρόκειται για την τελευταία πράξη της άσκησης «EVROS 2010», μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια, μιας ιδέας δικής μας, που την αποτυπώσαμε στο χαρτί, την κάναμε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λάβαμε την έγκριση και την υλοποιήσαμε. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίθηκε για την Ελλάδα και επικεφαλής όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν η Νομαρχία Έβρου. Τη συνολική ευθύνη για την επιτυχία του προγράμματος την είχαμε εμείς. Θα ακολουθήσει στα μέσα Γενάρη η τελική παρουσίαση όλου του προγράμματος, θα παραδοθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., και κλείνει ουσιαστικά μια μεγάλη προσπάθεια της Νομαρχίας Έβρου σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της πολιτικής προστασίας, και πιο συγκεκριμένα στο θέμα των πλημμυρών.»

Ο κ. Ζαμπουνίδης αναφέρθηκε, επίσης, σε μια ακόμη πρόταση της Νομαρχίας Έβρου προς την Ε.Ε. «Με αφορμή την άσκηση αυτή, ζητήσαμε από την Επίτροπό μας, την κα Δαμανάκη, να διαβιβάσει την πρόταση που έχουμε κάνει με το Πολυτεχνείο, με τον κ. Κουτσοβίνο, στον αρμόδιο Επίτροπο για τα θέματα Περιβάλλοντος και πλημμυρών. Ο ίδιος έχει ήδη απαντήσει θετικά και πιστεύω ότι το πρώτο τρίμηνο, ή εξάμηνο, του 2011, αποστολή από τις τρεις Περιφέρειες των χωρών από όπου διέρχεται ο Έβρος ποταμός, της Περιφέρειας δηλαδή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Αδριανούπολης, Τουρκία, και του Χασκόβου, Βουλγαρία, θα βρεθούν πλέον με πρόσκληση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις πλημμύρες και το περιβάλλον, στην Ε.Ε, για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί η Ε.Ε να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος.»

Κλείνοντας ο Νομάρχης Έβρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση «EVROS 2010». «Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Νομαρχίας Έβρου που ασχολήθηκαν από την αρχή με το Πρόγραμμα και το έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον στρατό, το ΕΚΑΒ. Επίσης, να ευχαριστήσω όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, και όλες τις ξένες αποστολές που ήρθαν στον Έβρο. Ευχαριστώ, ακόμη, τους κατοίκους, τόσο στις Φέρες, όσο και στην Ορεστιάδα, και το Τρίγωνο, που συμμετείχαν εθελοντικά κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάνοντας άλλοτε τα θύματα, άλλοτε τους ασθενείς κλπ. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν πολύτιμη αυτή η εμπειρία που αποκτήσαμε, και να ευχηθώ ταυτόχρονα Χρόνια πολλά σε όλον τον κόσμο.»