Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οι δηλώσεις των επικεφαλής στην ορκωμοσία της Περίφέρειας ΑΜ-Θ

Τι είπαν ο νέος περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης, ο Χρήστος Τρέλλης του ΚΚΕ, ο Τάκης Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Μακρής των Οικολόγων;
               ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




H ορκωμοσία του πρώτου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Κομοτηνή.

Τη θρησκευτική λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός ενώ η τελετή έγινε με το συνηθισμένο τρόπο για τους συμβούλους που ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο ή το Κοράνι ενώπιον του Περιφερειάρχη. Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι που προέρχονται από την Αριστερά: (Χρήστος Τρέλης και Χρήστος Ποτόλιας της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Χαρίτος της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας και Θανάσης Μακρής της Οικολογικής Αλληλεγγύης) ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο αμέσως μετά τη θρησκευτική τελετή.


Α. Γιαννακίδης: Ελάτε να αλλάξουμε τη ζωή μας

Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, μιλώντας μετά την ορκωμοσία επεσήμανε την ιδιαίτερη φόρτισή του καθώς ορκίστηκε στην αίθουσα της Νομαρχίας Ροδόπης όπου υπηρέτησε επί 16 χρόνια, κάνοντας λόγο για παρακαταθήκη συνέργειας, συναπόφασης και συλλογικότητας που έχει μείνει από αυτή τη διαδρομή. Επεσήμανε ότι το κεντρικό κράτος έχει ταυτοποιηθεί με την παρακμή και τη διαφθορά και τώρα εκχωρεί πόρους και αρμοδιότητες και εμπιστεύεται τις δυνάμεις του τόπου καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

«Ο Καλλικράτης αποτελεί πραγματικότητα» σημείωσε. «Η πατρίδα μας βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της, δημοσιονομική, πολιτική, αξιακή. Η φτώχεια διαχέεται στην κοινωνία, ομάδες περιθωριοποιούνται και οι πολίτες απαξιώνουν όλο το πολιτικό σύστημα. Η Περιφέρειά μας βιώνοντας τη διαχρονική της εγκατάλειψη αναζητεί τον αναπτυξιακό της βηματισμό, το δικό της ρόλο, την ταυτότητά της, τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Δεσμευόμαστε ότι αυτή η Περιφέρεια θα αποτελέσει ένα σύγχρονο διεθνές ανταγωνιστικό διαμετακομιστικό κέντρο. Θα πετύχουμε την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και θα εμπεδώσουμε την περιφερειακή συνείδηση.»

Προσκάλεσε όλους τους πολίτες σε αυτή τη διαδρομή και ζήτησε τη συνεργασία όλων, καταλήγοντας χαρακτηριστικά:» «Ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη ζωή μας. Καλούμε όλες τις δυνάμεις σε συμπόρευση και δεσμεύομαι ως αιρετός Περιφερειάρχης ότι θα είμαι ο Περιφερειάρχης όλων.»


Γ. Παυλίδης: Υπάρχει διάθεση στήριξης του Α. Γιαννακίδη

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης επεσήμανε ότι από την πλευρά του υπάρχει διάθεση στήριξης της ηγεσίας της Περιφέρειας και της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. Έθεσε όμως ως προϋπόθεση «να τηρηθούν οι άξονες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της νομιμότητας. Να κατοχυρωθεί ο διακριτός αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας έναντι του κέντρου, η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των 6 νομών της Περιφέρειας.» Επεσήμανε ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία έχει ως παράταξη είναι «να υπηρετήσουμε τον τόπο με βάση το πρόγραμμά μας, τον άνθρωπο και την ανάπτυξη με ανατροπές και με ρήξεις, την ενίσχυση όλων πυλώνων της περιοχής, τη στήριξη της διαφορετικότητας και την απαλλαγή από τα βάρη που την καθηλώνουν»
Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του καλή πορεία για την επιτυχία του τόπου, μνημονεύοντας, παράλληλα, και όσους τους τελευταίους δύο αιώνες περίπου υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχίας.


Χ. Τρέλλης: Ο «Καλλικράτης» μοχλός της αντιλαϊκής πολιτικής


Ο Επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως ο λαός πρέπει να ορθώσει το ηθικό πολιτικό και κοινωνικό του ανάστημα απέναντι στη λαίλαπα που υπάρχει στη χώρα και πρόσθεσε πως ο «Καλλικράτης αποτελεί βασικό μοχλό για το πέρασμα αυτής ης αντιλαϊκής πολιτικής. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης του λαού μας ώστε πραγματικά να υπάρξει λαϊκό μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή της πολιτικής αυτής.»


Δ. Χαρίτος: «Το συγκεντρωτικό κράτος έχει τον πρώτο λόγο»

Ο επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας» Δημήτρης Χαρίτος έκανε λόγο για μια διαφορετική μέρα που φανταζόταν ως γιορτή της αυτοδιοίκησης «Δυστυχώς, το συγκεντρωτικό κράτος συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν ξέρω αν είναι η δύναμη της συνήθειας αλλά σε διαφορετική περίπτωση δείχνει τα όρια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» ανέφερε αφού διευκρίνισε ότι το σχόλιό του δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα. Επεσήμανε την ανάγκη οι κοινωνικές ανάγκες που διογκώνονται να υπαγορεύσουν την προοπτική λέγοντας πως «θα βρεθούμε μπροστά στο δίλημμα να τις εκφράσουμε ή όχι.» Τάχθηκε υπέρ των αναγκών και των δικαιωμάτων και εξέφρασε την αισιοδοξία του παρά τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς που υπάρχουν και είναι εις βάρος του χώρου που εκπροσωπεί.


Θ. Μακρής: «Η λειτουργία μας κρίνεται στην υπεράσπιση των λίγων»


Ο επικεφαλής της Οικολογικής Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής, τέλος, ανέφερε ότι «Παρότι δειλά, τα βήματα του Καλλιρκάτη είναι σημαντική εξέλιξη για τον τόπο μας, παρόλο που πιστεύουμε ότι οι βαθμίδες της αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είναι τρεις. Υπάρχει όμως εργαλείο για βιώσιμη ευημερία, τοπικές πολιτικές που θα δώσουν διέξοδο στην πολύπλευρη κρίση.» είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς τις τοπικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τον τόπο εκεί που οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να πάνε. «Σε αυτό τον τόπο, τον πολυπολιτισμικό θα πρέπει αν μάθουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών γιατί εκεί που κρίνεται η λειτουργία μας είναι στην υπεράσπιση των λίγων» κατέληξε με νόημα.


Γ. Ντόλιος: Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. παράδειγμα μετάβασης στην αιρετή Περιφέρεια

Χαιρετισμός απεύθυνε αμέσως μετά την τελετή ο Υφπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος έκανε λόγο για μια μεγάλη στιγμή, ιδιαίτερα για τον ίδιο που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση αλλά και την περιοχή και πρόσθεσε πως έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο που θα βιώσει πιο έντονα την εμπειρία τα Α.Μ.Θ. για την οποία πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα μετάβασης στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η ελληνική πολιτεία εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά τις δυνάμεις της Ελληνικής Περιφέρειας. Αλλάζουμε λειτουργία στο πολιτικό σύστημα και τη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων της αναλαμβάνουμε εμείς ενώ αφαιρείται το πλεονέκτημα που είχε το κεντρικό πολιτικό σύστημα να διαχειρίζεται και να διαιωνίζει τη δική του εξουσία στο σύνολο της περιφέρειας» ανέφερε ο Υφυπουργός.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/