Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Αυτός είναι ο νέος υπερπεριφερειάρχης Μακεδονίας και Θράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ,
ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ "ΚΑΠΕΛΟ"
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ...


Ο Ευθύμιος Σώκος γεννήθηκε το 1955 στο Αγρίνιο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, από τους αγρότες Νικόλαο και Ζωή Σώκου, το γένος Σιακαβέλα.


Τελείωσε τη βασική του Εκπαίδευση στο Αγρίνιο. Το 1973 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στο Αγρίνιο, όπου εργάστηκε σε δύο μεγάλες Επιχειρήσεις. Από το 1983 έως το 1987 εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας. Το 1987 διορίστηκε στην Εμπορική Τράπεζα και λίγους μήνες μετά αποσπάστηκε, ως Ειδικός Συνεργάτης, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την Πολιτική ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια: συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη δράση του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Φοιτητών. Εξελέγη μέλος του 1ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής.

Ως μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετείχε στην Επιτροπή που διαμόρφωσε το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2218/94 για τον «Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης και την Ενίσχυση του Α΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1988, όταν τοποθετήθηκε Νομάρχης Ευρυτανίας μέχρι τις εκλογές του 1989, οπότε και παραιτήθηκε. Τον Νοέμβριο του 1993 ορίστηκε Νομάρχης Ευβοίας.

Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Αγρινίου, αξίωμα, στο οποίο επανεξελέγη το 1998 και το 2002.

Την περίοδο 1998–2003 διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετείχε στις αρμόδιες Επιτροπές για τον Αγροτικό Τομέα και τα προβλήματα των πόλεων.

Τον Φεβρουάριο του 2003 επανεξελέγη, για τρίτη συνεχή φορά, Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Από το 1995 είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Το 2006 εξελέγη Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Τον Μάρτιο του 2008 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στις 30 Μαΐου 2008 ορίστηκε Γραμματέας Εσωτερικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τόλη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Νικόλα και την Ζωή-Ελευθερία.
 
.