Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ένα όρνιο πίσω στους αιθέρες του Έβρου!

Βρέθηκε τραυματισμένο στο Σιδηροχώρι, εστάλη στην Αθήνα για περίθαλψη, επέστρεψε στον Έβρο και με την βοήθεια του WWF απελευθερώθηκε και πάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα η WWF Ελλάς είχε βρει ένα νεαρό όρνιο, μετά από ειδοποίηση ευαισθητοποιημένου κατοίκου στο χωριό Σιδηροχώρι Έβρου. Φαινόταν να είχε πρόβλημα στις φτερούγες του και δεν μπορούσε να πετάξει.

Κατόπιν συνεννοήσεως με την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) και με την ευγενική υποστήριξη της AEGEAN Airlines το όρνιο στάλθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα. Εκεί διαγνώστηκαν κάποιες μυϊκές θλάσεις στην φτερούγα, ίσως από κάποια πρόσκρουση λόγω απειρίας. Μετά από ένα απαραίτητο διάστημα ανάρρωσης και αποκατάστασης αποφασίστηκε η επιστροφή του και επανένταξή του στη φύση...»

Έτσι λοιπόν, πάλι με τη βοήθεια της AEGEAN Airlines, το όρνιο ταξίδεψε πίσω στον Έβρο. Οι συνεργάτες του WWF Ελλάς μαζί με τον υπάλληλο της διεύθυνσης περιβάλλοντος της νομαρχίας Έβρου προχώρησαν στην απελευθέρωση του πουλιού στο χώρο τροφοδοσίας στη Δαδιά. Προηγήθηκε βέβαια το απαραίτητο «στόλισμα» με δακτυλίδια.

Σαν έτοιμο από καιρό να βρεθεί και πάλι στα παλιά του λημέρια, πετάχτηκε σαν αστραπή, μόλις άνοιξαν το κλουβί, αναζητώντας την ελευθερία που είχε στερηθεί το τελευταίο διάστημα.

* Οι Θρακιώτες αποκαλούν τους γύπες και τους μεγάλους αετούς καρτάλια.
Ετυμολογία από το kartal = αετός, γύπας, όρνιο (τούρκικη λέξη).

 
Πηγή:  http://alexpolisonline.blogspot.com/