Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το άσυλο

Υπέρ του φράγματος στον Έβρο τάχθηκε τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ




Νόμος του κράτους θεωρείται πλέον το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη Βουλή και θεσπίζει νέο καθεστώς παροχής ασύλου στη χώρα μας.

Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι το πιο αποτρεπτικό μέσο για τη είσοδο σωρείας παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Κατά την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στις μομφές που εξαπολύθηκαν εναντίον του σε σχέση μάλιστα με το δικό του αγωνιστικό παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν δέχεται καμίας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, «μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία».

Ήδη από την Τρίτη πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε διαμηνύσει ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να μείνουν στη χώρα μας μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν είτε με επαναπατρισμό είτε με αναγκαστική απέλαση.

«Ο Έβρος έχει εκτρέψει τη ροή του προς το κέντρο της Αθήνας» υπογράμμισε ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης και έκανε λόγο για θαρραλέες πρωτοβουλίες του Χρήστου Παπουτσή για να περιορίσει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά οφείλει παράλληλα να σέβεται μέχρι κεραίας τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα.

Νωρίτερα η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η ίδια ψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί αν και είναι ένα ατελές βήμα, εντούτοις είναι μια αρχή για να υπάρξει πολιτική ασύλου σε αυτή τη χώρα ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της κατασκευής φράγματος στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο, τονίζοντας ότι θα ενταθούν οι είσοδοι εναλλακτικά από τη θάλασσα.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε η ΝΔ, ωστόσο η εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εκτίμησε ότι θα είναι αναποτελεσματικό, αφού από την άλλη πλευρά είτε προωθούνται νομοσχέδια περί ιθαγενείας που καθιστούν την Ελλάδα «μαγνήτη για τους παράνομους μετανάστες», είτε χαλαρώνουν οι έλεγχοι.

Το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση υποστήριξε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία ενός κατασταλτικού κλοιού και ότι αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που προκαλούν τη μετανάστευση δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

Για αλληλεγγύη συνενόχων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, σχολιάζοντας τη θετική ψήφο της ΝΔ.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα , ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε ότι «ο μεν φράχτης είναι βαρβαρότητα, το δε νομοσχέδιο υποκρισία».


Πηγή:  http://www.skai.gr/