Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σε λίγο ξεκινά η συζήτηση αρχηγών στη Βουλή για τα εθνικά θέματα


Την προκαλεί ο Σαμαράς, θα μιλήσει ο Παπανδρέου και όλοι οι αρχηγοί

Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και η Θράκη

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Την ατζέντα των εθνικών θεμάτων στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία ανοίγουν σε λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τη συζήτηση «προκάλεσε» ο Αντ. Σαμαράς με αίτημα που κατέθεσε για προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στο Ερζερούμ, όπου ως γνωστόν ο Ελληνας πρωθυπουργός «αιφνιδίασε» με τη σκληρή ρητορική του κυρίως όσους στο εσωτερικό έκαναν λόγο για «μυστική διπλωματία».

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει τα περί «μυστικής διπλωματίας», θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για την κατ' ιδίαν συνάντηση στο Ερζερούμ, τις εξελίξεις των συνομιλιών στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, καθώς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα μιλήσει για τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση, ενώ θα δώσει έμφαση στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ερζερούμ, αναλύοντας όλες τις πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Εμείς τολμάμε» είναι μία φράση που επαναλαμβάνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και ως φαίνεται αποτέλεσε την «πυξίδα» για τη συγγραφή της σημερινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι η «αδράνεια» δεν ήταν ποτέ σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας και υπονοώντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ουδέποτε ακούστηκαν (και δη εντός της Τουρκίας) σκληρά λόγια από Ελληνα κυβερνητικό για τη στάση της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσης εκτενή αναφορά στην προσπάθεια επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας για την ισχυρή επιστροφή στο διεθνές σκηνικό.

Δεν αποκλείεται πάντως από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως από τους κ.κ. Σαμαρά, Παπαρήγα και Καρατζαφέρη να υπάρξουν αναφορές για υπόγειες συμφωνίες για την Θράκη. Οπότε θα έχουν ενδιαφέρον οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού.

Η συζήτηση θα καλυφθεί από το κανάλι της Βουλής και την Ετ1.

.