Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Φράχτης και μειονότητα στο μενού της συνάντησης Παπανδρέου - Ερντογάν


Tι είπαν στην ιστορική μαραθώνια συνάντησή τους στο Ερζερούμ οι δύο πρωθυπουργοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ


Μέσα σε πολύ καλό κλίμα έγινε η μαραθώνια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η διάρκεια της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών, κατά το πρόγευμα εργασίας που είχαν, προβλεπόταν να διαρκέσει μία ώρα, ξεπέρασε τελικά τις τρεις ώρες! Από αυτές «τετ α τετ» ήταν η συνάντηση Ερντογάν και Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και σαρανταπέντε λεπτά, ενώ τα τελευταία 75 λεπτά της συνάντησης συμμετείχαν σε αυτήν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών Αχμέτ Νταβούτογλου και Δημήτρης Δρούτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, όπως επίσης το Κυπριακό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Aνάμεσά τους και το ζήτημα του φράχτη που ανακοίνωσε η Ελλάδα ότι θα τοποθετήσει στον Έβρο. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αποτελεί κοινό πρόβλημα των δύο κρατών η λαθρομετανάστευση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε και το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, οι οποίες «χαλάνε το κλίμα», όπως ανέφερε στον κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όπως ακόμη το ζήτημα του Κυπριακού και των μειονοτήτων.

Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορική» την σημασία της ομιλίας του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο Ερζερούμ με την αφορμή της διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων, στην οποία και μιλήσει, όπως και της έναρξης της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.


Πηγή:  http://www.star.gr/