Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

474 νέα λουκέτα στην αγορά της Κομοτηνής

Θλιβερός ο απολογισμός του 2010, καταγράφηκε μειωμένος τζίρος ως 40%

Τη χειρότερη χρονιά πέρασαν οι κλάδοι της ένδυσης, υπόδησης, εστίασης, επίπλου και οικοδομής

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Με μειωμένο τον τζίρο στην αγορά της Κομοτηνής κατά 40% και 474 νέα λουκέτα, έκλεισε το δύσκολο έτος 2010 για τους επαγγελματίες της Κομοτηνής. Κατά γενική ομολογία το περασμένο έτος υπήρξε μία από τις δυσκολότερες οικονομικά χρονιές, γεγονός που αποτυπώθηκε σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως ένδυση – υπόδηση, εστίαση, έπιπλα, τουρισμός και η οικοδομή. Είναι ενδεικτικό ότι ξεπέρασε και το 50% η πτώση του τζίρου σε πραγματικούς όρους στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης το 2010, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστησαν και οι κλάδοι καλλυντικών, φαρμάκων, καυσίμων, ακόμη και τροφίμων. Συνολικά στο διάστημα 2008 - 2010 οι εισπράξεις των καταστημάτων πανελλαδικά μειώθηκαν κατά 5,1 δις. ευρώ, με το ρυθμό της πτώσης να περιορίζεται πάντως από 7,1% το 2009 σε 2,2% το 2010, που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην αγορά. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία της αγοράς, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το 2010 η μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους (δηλ. σε όγκο) ήταν 52% στην ένδυση-υπόδηση, 28% στα καύσιμα, 27% στα φάρμακα - καλλυντικά, 15% σε έπιπλα - ηλεκτρικά είδη, 14% στα ποτά - καπνό και 11% στα τρόφιμα.


Η χειρότερη χρονιά για τους επαγγελματίες της Ροδόπης

«Είναι η χειρότερη χρονιά για τη γενιά μας, δεν υπήρξε άλλη προηγούμενη χρονιά με τόσο μεγάλη πτώση τζίρου», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αργύρης Αργυρόπουλος κάνοντας το θλιβερό απολογισμό του 2010. Οι πληγές που αφήνει το 2010 στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πορεία της αγοράς αλλά κυρίως στο ελληνικό εμπόριο δύσκολα θα επουλωθούν καθώς το εμπόριο κατέγραψε μείωση του τζίρου του και βίωσε την αποχώρηση χιλιάδων επιχειρηματιών από το επάγγελμα. "Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, οι μειώσεις κατά 20% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η μείωση της ρευστότητας, η αύξηση της ανεργίας καθώς και η αναπαραγωγή της αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά είχαν δραματικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, η δαμόκλειος σπάθη για λήψη νέων μέτρων απονευρώνει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες", τονίζει η Συνομοσπονδία.


Διπλάσια τα λουκέτα το 2010 σε σχέση με το 2009

Στο νομό Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, διακοπή εργασιών πραγματοποίησαν 474 επιχειρήσεις, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2009, όποτε έκλεισαν 250 επιχειρήσεις. Ο αριθμός αυτός, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αργύρης Αργυρόπουλος, είναι μεγαλύτερος καθώς αρκετοί επαγγελματίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαγραφή λόγω ανοιχτών οικονομικών εκκρεμοτήτων. Την ίδια χρονιά δηλαδή το 2010, στο Επιμελητήριο εγράφησαν 402 νέοι επιχειρηματίες. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει είναι με προγράμματα του ΟΑΕΔ και κάποιοι άλλοι που πήραν επιχειρήσεις των πατεράδων τους. Όμως πρέπει να συγκρίνουμε το 2009 με το 2010. Το 2009 έκλεισαν μόλις 250 επιχειρήσεις, ενώ το 2010 ο αριθμός διπλασιάστηκε», είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει η ΕΣΕΕ στις ανακοινώσεις, με βάση τα στοιχεία των επιμελητηρίων, σύμφωνα με τις οποίες το 2010 άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν, «το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων μπορεί να είναι θετικό, δεν ανταποκρίνεται όμως ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε δείχνει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Και τούτο διότι αφενός μεν τα μητρώα των επιμελητηρίων δεν έχουν εκκαθαριστεί αφετέρου δε η οποιαδήποτε τροποποίηση της νομικής μορφής μιας επιχείρησης καταγράφεται ως νέα εγγραφή". Η ΕΣΕΕ εκτιμά, ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ έδωσε και μία άλλη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη Ροδόπη, αναφερόμενος σε πρόσφατη επίσκεψη στον ΟΑΕΕ, το ταμείο ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Από στοιχεία που του προσκόμισαν έγινε φανερό ότι από 4500 εγγεγραμμένα μέλη, οι 2200 αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν καθυστερήσει και οι 700 από αυτούς χρωστούν περισσότερες από 5000 ευρώ.

Σε μια μικρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ελπίζει ο Αργύρης Αργυρόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα το μήνυμα σε όλους τους καταναλωτές να προτιμούν για τις αγορές τους την τοπική αγορά, «ψωνίζω απ’ τον τόπο μου γιατί το ένα ευρώ μένει στον τόπο μου».


Πηγή:   http://www.xronos.gr/