Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Και ερώτηση Δερμεντζόπουλου για τη κατάργηση σχολείων στον Έβρο

Την κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολοκών μονάδων στην περιοχή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


«Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα ότι συζητείται το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία στον ακριτικό νομό Έβρου. Με πρόσχημα το μικρό αριθμό μαθητών ανά τμήμα και με δικαιολογία την περικοπή δαπανών, δεκάδες μαθητές θα αναγκάζονται να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα κάθε πρωί για να πηγαίνουν σχολείο.

Πριν να παρθεί η οριστική απόφαση για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες:

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα στο Νομό (βροχές, χιόνια, παγετός), σε συνδυασμό με το άθλιο οδικό δίκτυο, καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την οδική μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων για την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των μαθητών».

Σε μια περίοδο που η εθνική μας κυριαρχία μοιάζει εξαιρετικά ευάλωτη, το κλείσιμο σχολείων τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, θα είναι ακόμη μια ένδειξη της εγκατάλειψης του Νομού Έβρου. Και η εικόνα αυτή δυστυχώς ενισχύεται αν αναλογιστεί κανείς ότι στην απέναντι πλευρά των συνόρων, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της γειτονικής μας χώρας με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό φοιτητών.

Η κατάργηση σχολικών μονάδων σίγουρα θα έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες σε έναν Νομό που τα φαινόμενα της εσωτερικής μετανάστευσης και της αστυφιλίας είναι ήδη έντονα. Λογικό επακόλουθο θα είναι αρκετοί κάτοικοι να σκεφτούν να μετακινηθούν προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια την ερήμωση των χωριών τα οποία τα θα κλείσουν.

Τέλος, ακούγεται ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολείων θα γίνουν με «παιδαγωγικά κριτήρια». Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αν οι μαθητές αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να πάνε (και να επιστρέψουν) στο σχολείο τους, αυτό θα σημαίνει ταλαιπωρία και σπατάλη χρόνου για τους μαθητές και σίγουρα καταπατάται η αρχή του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Ενόψει όλων των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε καταργήσεις σχολικών μονάδων στον ακριτικό Νομό Έβρου αδιαφορώντας για τις δυσάρεστες συνέπειες που θα έχει αυτό για τους μαθητές, τη σωστή τους μόρφωση, τους γονείς τους και τις τοπικές κοινωνίες;»


Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

.