Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Με «καλό μάτι» βλέπει η γαλλική κυβέρνηση στον φράκτη

Καλεί μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης


ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ;



Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα λαθρομετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου απηύθηνε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο Γάλλος υπουργός, ζητώντας από την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο.

Από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη σημειώνει ο Βοκιέ και προσθέτει: «Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει. Οταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη... αυτό πρέπει να συζητηθεί».

Πάντως, παρά την αδιαμφισβήτητη έγκριση από γαλλικής πλευράς των προσπαθειών της Ελλάδας να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέζ απέφυγε να πάρει θέση για την "τεχνική" λύση που σχεδιάζεται, δηλαδή την κατασκευή συνοριακού φράχτη.

"Δεν είναι δικό μου θέμα να πω ποια είναι η καλή λύση από τεχνικής πλευράς, αλλά είναι σαφές ότι μάς χαροποιούν οι προσπάθειες της Ελλάδας για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, η οποία είναι πολύ ισχυρή στην περιοχή αυτή", τόνισε ο γάλλος υπουργός.

"Αυτό δείχνει τη στρατηγική σημασία που έχουν τα σύνορα για την Ευρώπη την οποία πρέπει να προστατεύσει. Πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα, διατηρώντας την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών", υπογράμμισε ο Λοράν Βοκιέζ.