Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων – ΚΥ Θράκης

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους ιατρικούς φορείς, το οποίο εκτός των άλλων:

1. Παραδίδει τις προμήθειες των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, με σχεδόν φωτογραφικές ρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο αντί να καταργηθούν οι περιβόητες μίζες, δίνεται η δυνατότητα στους γνωστούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους επί δεκαετίες καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με σκανδαλώδεις συμβάσεις, να βγάζουν νόμιμο κέρδος και από και από τις βελόνες. Ενώ δεν προβλέπεται εφαρμογή πόθεν έσχες για όλους τους νοσοκομειακούς ιατρούς, όπως είναι η πρόταση της ΟΕΝΓΕ, έτσι ώστε λογοδοτήσουν και να πληρώσουν οι επίορκοι που συμμετείχαν στο party των προμηθειών.

2. Με τις ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αντί να ληφθούν μέτρα για καθολική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επιβάλλεται η εργολαβία ιατρικής εργασίας με εταιρείες που θα συνάπτουν συμβάσεις με τα ταμεία απασχολώντας γιατρούς σκλάβους των 500 ευρώ τον μήνα.

3. Καταργεί το πολυδιευθυντικό συστήματα στο ΕΣΥ και επαναφέρει το γνωστό αυταρχικό μοντέλο διεύθυνσης των κλινικών και τμημάτων, που ήταν μια από τις βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του ΕΣΥ

4. Δεν λαμβάνει καμία ουσιαστική μέριμνα για την εξασφάλιση προσβάσιμης και ποιοτικής Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες της χωράς.

5. Δεν λαμβάνει καμιά πρόνοια για την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας ανά υγειονομική περιφέρεια και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που παρέχεται στους πολίτες ώστε να είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων για τον σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας και την βελτίωση τους ανάλογα με της ανάγκες των πολιτών. Είναι προφανές ότι οι «σοφοί» που θα πάρουν τις αποφάσεις δεν χρειάζονται τέτοιου είδους δεδομένα, αυτοί ξέρουν!!!

6. H εφαρμογή του περιορισμού προσλήψεων με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές κλινικές Νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας μας.

Για τους παραπάνω λόγους

1. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου , να σταματήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας

2. Συμπαραστεκόμαστε στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας

3. Συμμετέχουμε στην απεργία διαρκείας της ΟΕΝΓΕ με όλους τους ιατρικούς φορείς της χωράς.

ΥΓ. Πολλά μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ειδήμονες δημοσιογράφοι τους, (που έχουν άποψη εμπειρογνώμονα για όλους τους τομείς του επιστητού) λασπολογούν τον ιατρικό κόσμο και τις κινητοποιήσεις του. Είναι αυτοί που δε λεν κουβέντα για το ότι δεν πλήρωσε κανείς πραγματικά υπεύθυνος (Υπουργοί, Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς) για τις υπέρογκες τιμές με τις οποίες χρεώνονται τα υγειονομικά υλικά στους Έλληνες ασφαλισμένους και τα ταμεία τους.



Αλεξανδρούπολη 07/02/2011

Το ΔΣ της Ε.Ι.ΝΟ.ΚΥ.Θ

.