Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι δύο επώνυμοι πολιτικοί που είναι δισέγγονοι των Καραθεοδωρήδων


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και ο Αντώνης Σαμαράς δισέγγονος του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή


Χθες ήταν η επέτειος των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού μετά την αρχαιότητα, του Θρακιώτη μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ο σύνδεσμος φίλων και ο υπεύθυνος του μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή Αθανάσιος Λιπορδέζης, μιλώντας «Χ» τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική επέτειο γιατί θυμίζει την ύπαρξη αυτής της προσωπικότητας, που δόξασε την Ελλάδα ανά την οικουμένη, με τα μαθηματικά του. Ο Κων. Καραθεοδωρή, όπως θα πει ο Σάκης Λιπορδέζης, ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός, αξιοζήλευτος, σαν επιστήμονας, ένας υπέροχος εθνικός θησαυρός, που με λύπη θα το πω αλλά το βλέπω να ταξιδεύει προς το Λονδίνο, αφού η διαθήκη της κόρης του που απεβίωσε πριν ένα χρόνο άνοιξε και η κληρονομιά ανήκει στην εγγονή της κόρης του που ζει στο Λονδίνο. Οι άνθρωποι δηλαδή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ήταν ο πρόγονός τους.


Κάνατε κάποια προσπάθεια να τους προσεγγίσετε;

-Έκανα κάποια προσπάθεια, αλλά φαντάζω τόσο ασήμαντος μπροστά τους. Έχει ένα μουσείο στην Κομοτηνή και εγώ το εκπροσωπώ.. Εκείνοι που έπρεπε να την πλησιάσουν είναι η ελληνική πολιτεία. Αυτό τον εθνικό θησαυρό που τόσο βοήθησε την Ελλάδα, ίδρυσε τα ελληνικά πανεπιστήμια, όχι μόνο της Σμύρνης αλλά Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που 50 χρόνια λειτουργούσαν με τον νόμο Καραθεοδωρή, που ο Βενιζέλος τον φώναξε δύο φορές στην Ελλάδα όταν τον χρειαζόταν να οργανώσει την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα της εποχής και με όλη αυτή την προσφορά την σημαίνουσα στην επιστήμη και στα μαθηματικά, θα έπρεπε να τους πλησιάσουν και να τους πουν εμείς τον θέλουμε αυτό τον εθνικό θησαυρό, τι θέλετε εσείς, πάρτε αυτό, οπότε η παρέμβαση θα ήταν δυναμική και προσήκουσα. Αυτό έπρεπε να γίνει. Τώρα τι θα γίνει, θα πάνε αυτοί οι θησαυροί στο Λονδίνο και θα τρέχουμε μετά να τα τους αγοράζουμε από Βρεττανικούς οίκους; Αυτό θα συμβεί; Γιατί;


Υπάρχουν πρόδρομοι επικοινωνίας η διάθεση για κάτι τέτοιο;

-Σας αποκαλύπτω ότι υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είναι δισέγγονος του μεγάλου μαθηματικού, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Πολύ κοντινός συγγενής. Ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της ΝΔ είναι δισέγγονος του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή, από τον αδερφό του Κωνσταντίνου. Αυτοί είναι που έχουν την άμεση προτεραιότητα να προσεγγίσουν την οικογένεια. Εδώ είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς – μουσείο Καραθεοδωρή. Κατά πόσο το γνωρίζει η πολιτεία δεν το ξέρω, δεν γνωρίζω τι ξέρει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παύλος Γερουλάνος. Θα μου πείτε, έχουμε στην Κομοτηνή δύο αξιόλογους πολιτικούς σε άμεση σχέση με την πρώην και την νυν κυβέρνηση, μήπως θα έπρεπε αυτοί κάτι να κάνουν για αυτό το πράγμα ή θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη εδώ και χρόνια, ότι πολύ αργά – καθυστερημένα, τρέχουμε από δημοπρασίες να περισώσουμε κάτι που έχει διαφύγει; Να λοιπόν η ευκαιρία, πριν φύγουν έξω όλα αυτά τα πράγματα.


Είναι το προσωπικό του αρχείο, τα προσωπικά του αντικείμενα…

-Θα σας πω μόνο τούτο, έχει στο γραφείο του μελέτες από την Πυραμίδα του Χέοπα, δερματόδετες ύψους 70 εκατοστών. Τα μπακαλοτέφτερα που ξέραμε τα παλιά, σε ύψος 70 εκατοστών. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι θα υπάρχει εκεί μέσα και πόσα χρόνια θα περάσουν, αιώνες τελικά, για να ανακαλυφθούν, να διαβαστούν αυτά από κάποιους. Υπάρχουν στην βιβλιοθήκη του, ανέγγιχτα, αδιάβαστα, αμελέτητα.

Εμείς τώρα με τον κ. Λυγερό ξεκινάμε την μελέτη της θεωρίας των somas που έχουμε αυθεντική στο μουσείου. Την ονόμασε έτσι ο Καραθεοδωρής από την ελληνική λέξη σώμα. Είναι μαθηματικά αποκλειστικά του Καραθεοδωρή. Ακούω από μεγάλους μαθηματικούς τους εξωτερικού που τα μελέτησαν ότι θα προκύψουν πάρα πολύ σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές από αυτά. Eμείς ξεκινάμε τώρα, ήδη ο Λυγερός άρχισε να μεταφράζει. Δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί ένας χορηγός, ελαχίστων χιλιάδων ευρώ, ώστε να βγουν στην ελληνική γλώσσα. Είναι στα γερμανικά και εμείς έχουμε και τα χειρόγραφα τα οποία είχε πάρει τότε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έναντι 26.000 ευρώ από Αμερικάνους σε δημοπρασία. Να βγει επιτέλους το έργο στα ελληνικά.

Να τα προωθήσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια; Θα βρεθεί ένας χορηγός επιτέλους να βγει ένα βιβλίο στα ελληνικά μιας άγνωστης πλέον θεωρίας; Αυτά τα ατελείωτα που υπάρχουν στο γραφείο του που 60 χρόνια μετά τον θάνατο του είναι θέλω να πιστεύω, ίσως και να μην είναι σήμερα, στα ράφια των βιβλιοθηκών του, θα τα δούμε κάποτε; Θα μελετηθούν;


Εσείς είχατε πάει στο σπίτι της κόρης του, στην Αθήνα.

-Βεβαίως και έχουμε φωτογραφήσεις και από την φωτογραφία και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει τι υπάρχει εκεί πέρα». Η σχέση πάντως των δύο επωνύμων πολιτικών με την οικογένεια Καραθεοδωρή μπορεί να ενεργοποιήσει πολλούς δεσμούς να κινητοποιήσει κρατικούς μηχανισμούς αλλά και συναισθηματικούς οικογενειακούς δεσμούς ώστε να μην φύγει το πολύτιμο αυτό αρχείο στο εξωτερικό.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/