Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

«Ψαλίδι» στην παραµεθόριο


Μειώνονται δραστικά οι περιοχές που θα χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες και τίθενται λιγότεροι περιορισµοί για αγορές και µισθώσεις ακινήτων σε αυτές από πολίτες εκτός Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τον δραστικό περιορισµό των περιοχών που ορίζονται ως παραµεθόριες και υπόκεινται σε περιορισµούς για τις αγορές και τις µισθώσεις ακινήτων εξετάζουν τα υπουργεία Εθνικής Αµυναςκαι Προστασίας του Πολίτη σε µια προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων από το εξωτερικό. Στις περιοχές αυτές οι υποψήφιοι αγοραστές ή µισθωτές ακινήτων που είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης περνούν – για λόγους εθνικής ασφάλειας – από έλεγχο που διαρκεί µέχρι και οκτώ µήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τώρα τα συναρµόδια υπουργεία συζητούν οι παραµεθόριες περιοχές να µειωθούν από 29, που είναι σήµερα,σε κάτω από 10, ενώ ήδη έχει δροµολογηθεί βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την επίσπευση τηςέγκρισης των εξεταζόµενων αιτήσεων. Από την Κρήτη µέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική µέχρι τον Εβρο και τη ∆ωδεκάνησο, ο επίδοξος αγοραστής πολίτης χώρας εκτός Ε.Ε. πρέπει να περάσει από το κόσκινο των Γενικών Επιτελείων των Ενοπλων ∆υνάµεων, της ∆ιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και της ΕΥΠ. Συνολικά οι ισχύουσες ρυθµίσεις αφορούν όχι µόνο τους νοµούς και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και λόγω της στρατιωτικής οχύρωσης θεωρείται λογικός τέτοιου είδους έλεγχος.

Το στίγµα των αλλαγών έδωσε µε δήλωσή του στα«ΝΕΑ» ο υπουργός Αµυνας Ε. Βενιζέλος, επισηµαίνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων καθώς και για τον αποχαρακτηρισµό παραµεθόριων περιοχών και επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη περαίωση των δικαιοπραξιών». Ο κ. Βενιζέλος επισηµαίνει πως «είναι προφανές ότι στην εποχή µας δεν έχει νόηµα οχαρακτηρισµός των Νοµών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ως παραµεθόριων για λόγους ασφαλείας». Σηµείωσε, δε, ότι σχετική πρόταση θα εισηγηθεί στο συναρµόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για από κοινού αντιµετώπιση του θέµατος. Κατά τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για πάνω από 20 νοµούς θα προταθεί η αφαίρεσή τους, µε εστίαση πλέον κυρίως σε αυτούς των ανατολικών συνόρων.

Πάντως, όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής στον βουλευτή Σάµου Π. Βαρίκο, οι υπηρεσίες του έχουν «βάσιµες επιφυλάξεις» για πλήρη κατάργηση των διατάξεων, ενώ καταγράφει την ανησυχία του από την κατακόρυφη αύξηση των αγορών από αλλοδαπούς σε παραµεθόριες περιοχές καθώς και το ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος. Είναι όµως θετικός για διευκολύνσεις σε σχέση µε το όριο των µισθώσεων – δηλαδή να απαιτείται έγκριση για µισθώσεις ακινήτου που ξεπερνούν τα 12 χρόνια από 6 που προβλέπει σήµερα ο νόµος.


Πηγή:   http://www.tanea.gr/