Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο Νίκος Γκαργκάνας σχολιάζει την οικονομική κρίση και προτείνει λύσεις

"Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα" ζητά ο Θρακιώτης επίτιμος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, γιος πρώην βουλευτή Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"


Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Είναι η χειρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει στη μεταπολεμική περίοδο. Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε χάρη στη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και στο πακέτο δανεισμού των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τώρα η πιο πιεστική προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η οποία οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Από τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά μια συνολική οικονομική στρατηγική για τη σταθεροποίηση της δυναμικής του χρέους μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν μελλοντικά νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα μέσα σε λίγους μήνες έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ήταν αδιανόητες δύο χρόνια πριν.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική της πολιτικής αυτής και να μη διολισθήσουμε πάλι σε κάποιας μορφής επανάπαυση. Θα πρέπει όχι μόνο να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά επίσης να εμμείνει η κυβέρνηση στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.

Παράλληλα με την προσπάθεια οικονομικής προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων πολιτικής σε επίπεδο ευρωζώνης, το οποίο θα αντιμετωπίζει συνολικά τα προβλήματα στις αγορές κρατικών ομολόγων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2010 αποφάσισε κατ΄ αρχήν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013. Οι λεπτομέρειες ως προς το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτού θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την επιμήκυνση της εξόφλησής του.

Τα μέτρα, που θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του Μαρτίου, περιλαμβάνουν επίσης προτάσεις για καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συμφωνήσει με τις προτάσεις αυτές, πολύ περισσότερο καθώς έτσι και αλλιώς είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να προωθήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της μακροχρόνια και να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να εξυγιάνει πλήρως τα δημόσια οικονομικά της προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικές κρίσεις σαν την παρούσα.

Η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής θα πάρει πολλά χρόνια, για τον πρόσθετο λόγο ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η αύξηση των δαπανών για συντάξεις και Υγεία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της.

Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής- πρώτα απ΄ όλα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να κοιτάξει πιο μακριά πέρα από την τρέχουσα κρίση και να ασχοληθεί από τώρα με τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι οι έντονες οικονομικές ανισότητες και η φτώχεια (ο ένας στους πέντε Ελληνες ως το 2008- ίσως σήμερα ο ένας στους τέσσερις- είναι κάτω από το όριο της φτώχειας), η ανεργία των νέων και η διαφθορά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αποτραπεί η μετεξέλιξη της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική κρίση.


Πηγή:    http://www.tovima.gr/