Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Έβρου με το Γάλλο πρόξενο



Συζήτησαν θέματα κοινής
συνεργασίας, κυρίως στον
τομέα του Πολιτισμού 

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ
ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΗN
ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ;



Θέματα κοινής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού, συζήτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Κριστιάν Τιμονέ στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Στη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Αλεξανδρούπολη κ. Μαρίνα Δουλάμη και ο υπεύθυνος τύπου του Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κ. Ιωάννης Κακτσής, συζητήθηκαν η πορεία εφαρμογής του «Καλλικράτη», η λαθρομετανάστευση και οι προοπτικές ανάπτυξης στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Η κ. Νικολάου αναφερόμενη στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι του Έβρου και της Ελλάδας, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, σαν ευρωπαϊκό θέμα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και ο πολιτισμός, είναι από τα θέματα προτεραιότητας που θα απασχολήσουν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. «Επιδίωξή μας θα είναι να μη γίνουμε σαν περιοχή γνωστή από προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση και οι πλημμύρες, αλλά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ομορφιές που έχει ο Έβρος, την ιστορία του, το περιβάλλον του, τον πολιτισμό του» είπε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάου.

Ιδιαίτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση αποτέλεσε η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και εξετάσθηκε η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων στο Παρίσι και τη Σαμοθράκη με επίκεντρο τη Νίκη της Σαμοθράκης. Ο Γάλλος Πρόξενος κ. Τιμονέ πρότεινε τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στο Μουσείο του Λούβρου όπου θα προβληθεί η Σαμοθράκη και ο Έβρος, ώστε το άγαλμα της Νίκης, όπως είπε, να γίνει η αφορμή να γνωρίσουν οι Γάλλοι την περιοχή μας και να την επισκεφτούν.

Η Αντιπεριφερειάρχης βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Γάλλου Προξένου και ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα της οργάνωσης των κοινών ελληνογαλλικών εκδηλώσεων με τον Δήμαρχο Σαμοθράκης. Πρότεινε δε, στο πλαίσιο αυτό της ελληνογαλλικής συνεργασίας, την κοινή έκδοση ενός λευκώματος με κείμενα και έργα ζωγραφικής ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τη Νίκη της Σαμοθράκης, πρόταση που έγινε δεκτή με χαρά από τον κ. Τιμονέ.

Επίσης η κ. Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το σπίτι της Αντουανέτας», που δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη στους τομείς των πολιτιστικών κι εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και τόνισε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόξενος κ. Τιμονέ εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση που είχε με την κ. Αντιπεριφερειάρχη, για τις απόψεις που αντάλλαξαν και την ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, όταν κ . Νικολάου ως διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη» φιλοξένησε δράσεις του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το σπίτι της Αντουανέτας».

.