Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Mια γαστριμαργική περιοδεία στη Ροδόπη από τα βουλγαρικά ΜΜΕ

Διακοπές, με οικολογία
και γαστρονομία στους γείτονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Αν αποφασίσατε να κάνετε τις διακοπές σας στη Βουλγαρία και σας αρέσει το καλό φαΐ, τότε τα βουλγάρικα Μ.Μ.Ε. σας προτείνουν να πραγματοποιήσετε μια γαστριμαργική περιοδεία στη Ροδόπη. Στην περιοχή αυτή της Βουλγαρίας, εκτός από την υπέροχη βουνίσια φύση και τα αρχαία μνημεία, θα μαγευτείτε και από τις υπέροχες μυρωδιές που βγαίνουν από τις κουζίνες των χωριάτικων παραδοσιακών σπιτιών και των μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων.


Οι κάτοικοι της περιοχής προτιμούν την παραδοσιακή κουζίνα, μαγειρεύουν τις συνταγές των γιαγιάδων και φυσικά, χρησιμοποιούν προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι στα σπίτια τους. Απ’ όπου κι αν περάσετε, οι φιλόξενοι κάτοικοι θα σας φιλέψουν με ποιοτικό μέλι, αλλά και με μια τεράστια ποικιλία από σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες και κομπόστες που έχουν κατασκευάσει με οικολογικά καλλιεργημένα φρούτα.

Οι κάτοικοι της Ροδόπης θεωρούν θέμα τιμής να γεμίσουν το τραπέζι με τις τυπικές τοπικές νοστιμιές, που φτιάχνουν με τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν. Στα χωριά, του υπέροχου βουνού, οι κάτοικοι κατασκευάζουν μόνοι τους το τυρί και το γιαούρτι τους, με γάλα που παίρνουν από τις δικές τους αγελάδες και πρόβατα. Τα αυγά τους είναι πάντα φρέσκα και σπιτικά και τα αλλαντικά τους ετοιμασμένα από τα ζώα που φροντίζουν οι ίδιοι. Τα λαχανικά φυτεύονται στην αυλή του σπιτιού και είναι πάντα φρέσκα, νόστιμα και αρωματικά.

Όταν καθίσετε στο τραπέζι για φαΐ, μη ρωτήσετε από πού αγόρασαν το υπέροχο ρακί που βάζουν στο τραπέζι, μια και το φτιάχνουν οι ίδιοι από τα φρούτα ή τα σταφύλια τους και μην αρνηθείτε να δοκιμάσετε το ξακουστό σπιτίσιο «καυτό» ρακί τους γιατί θα χάσετε.

Μια τυπική, για την περιοχή, συνταγή, είναι το ρόφημα "μπαρκανίτσα" που παρασκευάζεται με βάση το υγρό που βγαίνει από το γιαούρτι μετά την αφαίρεση των λιπαρών του. Στα χωριά της Ροδόπης οι κάτοικοι προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους το βούτυρο που καταναλώνουν, υποστηρίζει η κα Μιλκάνα Γιορντανόβα, πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών τυριού του χωριού Σμιλιάν. Τα μέλη του παρασκευάζουν τυριά με παραδοσιακές τοπικές συνταγές, τυριά τα οποία σε τίποτα δεν υστερούν από τα διάσημα ελβετικά, γαλλικά ή ιταλικά. Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσουν όλοι όσοι επισκεφθούν την αίθουσα δοκιμών της. Αν και τα είδη τυριού που παρασκευάζουν είναι πολλά και διάφορα, τα μέλη της Ένωσης περηφανεύονται ιδιαίτερα για το τυρί "Ροδόπη", για το οποίο χρησιμοποιούν παραδοσιακή τεχνολογία.

"Το σκληρό πικάντικο τυρί "Ροδόπη", το οποίο ονομάζουμε "αντρικό τυρί", είναι ίδιο με την παρμεζάνα, την οποία, συχνά, ξεπερνά τόσο σε νοστιμιά όσο και σε ποιότητα", εξηγεί η κα Γιορντανόβα. "Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα με, την χαρακτηριστική για την περιοχή, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τη διαδικασία ωρίμανσής του επηρεάζει το μεγάλο υψόμετρο της περιοχής και η ατμοσφαιρική πίεση. Για το λόγο αυτό το τυρί "Ροδόπη" δεν παρασκευάζεται σε άλλο μέρος της Βουλγαρίας. Οι κάτοικοι της περιοχής φτιάχνουν μόνοι το υπέροχο, γευστικό και υγιεινό γιαούρτι τους, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητά του. Για την παραγωγή του οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν τον ξακουστό βάκιλο Lactobacillus bulgaricus. Η χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της περιοχής Σμίλιαν, αλλά και ολόκληρης της Ροδόπης, είναι τα φασόλια, τα οποία μαγειρεύουν με ποικιλόμορφους τρόπους, χρησιμοποιώντας, φυσικά, τις παλιές παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων τους".


Γιαούρτι από τη Ροδόπη

Αν η υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής για σας, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να πάτε στο χωριό Μπάτσκοβο. Εκεί βρίσκεται το, αποκαλούμενο, "βιοδυναμικό" αγρόκτημα της οικογένειας του Ντιμίταρ Στογιάνοφ (στην κάτω φωτογραφία), το οποίο δέχεται τις συνεχείς επισκέψεις των τουριστών. Οι επισκέπτες μαθαίνουν τις μοναδικές βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, που βασίζονται στις φάσεις της σελήνης. Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος κερνά τους επισκέπτες του με χυμό μήλων, τα οποία καλλιεργεί με τον τρόπο που προαναφέραμε.

"Προσφέρουμε στους τουρίστες, όποια εποχή του χρόνου κι αν έρθουν, τη δυνατότητα να μαγειρέψουν στην κουζίνα μας, ή αν το επιθυμούν, τους ετοιμάζουμε παραδοσιακά φαγητά κατασκευασμένα με οικολογικά προϊόντα", λέει ο κ Στογιάνοφ. "Τους φτιάχνουμε τηγανίτες, ζυμαρικά και το περίφημο γιουβέτσι του Μπάτσκοβο. Το γιουβέτσι αυτό γίνεται μόνο από λαχανικά, οικολογικά καλλιεργημένα".


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/