Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για τα πλωτά κέντρα παραμονής μεταναστών


ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Το τελευταίο διάστημα τόσο από δημοσιεύματα του τύπου, όσο και από «διαρροές» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Ελληνικός λαός πληροφορείται για τις προθέσεις που αφορούν τη στέγαση των λαθρομεταναστών σε πλωτά κέντρα φιλοξενίας.

Έτσι λοιπόν πέραν των ήδη δρομολογηθέντων(;) παραχωρήσεων στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (που παρεμπιπτόντως ουδείς γνωρίζει ποια είναι αυτά και καμία συνεννόηση δεν έγινε με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών), πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μετά από επαφές της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με ομολόγους της Ολλανδίας, έχει αποφασιστεί η ενοικίαση πλωτών πλατφορμών, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των λαθρομεταναστών.

Η ελλιπής έως ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δημιουργεί πέρα από την παραπληροφόρηση, έντονη ανησυχία για την τοποθεσία παραμονής, ερωτηματικά για το κόστος του εγχειρήματος, προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του και μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το μείζον θέμα της παράνομης εισόδου και παραμονής εντέλει των λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να σημειωθεί, ότι δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου την ίδια ημέρα (6/2/2011) σε διαφορετικές εφημερίδες παρουσίαζαν το θέμα ως περαιωμένο, με εκτιμήσεις διαφορετικές όσον αφορά το κόστος ενοικίασης (300.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, 2.000.000 ευρώ με κάποιο άλλο), καθώς επίσης και το κόστος μεταφοράς. Ακόμη ασαφής παραμένει και ο χώρος στάθμευσης τους.

Ο νομός Έβρου δέχεται ήδη ισχυρό πλήγμα από τη διογκωμένη και μαζική είσοδο. Η οιαδήποτε πρόθεση δημιουργίας χώρων, είτε εντός παραχωρημένων στρατοπέδων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε εντός πλωτών στα όρια του, θα αποτελέσει έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Η απόλυτη ταύτιση του Έβρου με το ζήτημα, πλήττει κάθε προσπάθεια τουριστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και τον καθιστά χώρο αποκλειστικής και μόνο συγκεκριμένης χρήσης.


Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται o κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να προβεί στη χρησιμοποίηση των πλωτών μέσων για την παραμονή των λαθρομεταναστών.

Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, ποιό είναι το κόστος, πότε θα τεθεί σε λειτουργία, που θα σταθμεύσουν και για πόσο διάστημα.

Πριν οριστικοποιηθεί η απόφαση θα υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τους φορείς του τόπου, την Περιφερειακή - Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια κλπ.


Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου

/