Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα ζήτησε παράταση παραμονής της Frontex


Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο κύματος μεταναστών από τη Β. Αφρική λόγω εξελίξεων στην Αίγυπτο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, βρίσκονται οι διωκτικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για παράταση της παρουσίας της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι ο οργανισμός έχει απαντήσει (προς το παρόν ανεπίσημα) θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών και αποκαλύπτουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε η Ελλάδα να εξαιρεθεί και από τη διαδικασία περικοπής κονδυλίων που δρομολογεί η Frontex.

Για το θέμα της παράτασης της παρουσίας της Frontex, η αρχική συμφωνία με τον οργανισμό προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο. Η παράταση της παρουσίας των αξιωματούχων του οργανισμού, εάν επικυρωθεί, είναι πιθανό να τελεί υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδών», που μέχρι πρότινος αφορούσε την επιτήρηση μόνο των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Στο θέμα της Αιγύπτου, ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει μεγάλος κίνδυνος, αλλά έχουμε υποχρέωση η χώρα μας να προετοιμασθεί». Στελέχη του υπουργείου και αξιωματούχοι του Λιμενικού επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις ότι οι ταραχές θα προκαλέσουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις τους, ενδεχόμενη ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι πιθανό να ανακόψει και όχι να πολλαπλασιάσει τη ροή Αιγυπτίων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε ακόμη λόγο για «αμφισβήτηση από πλευράς Ε. Ε. σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί τη συνθήκη του Σένγκεν» και υποστήριξε ότι η προσπάθεια ενεργοποίησης των μεταναστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χώρα δημιουργεί κινδύνους. «Αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, γιατί θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν καταστάσεις οι οποίες να είναι ανεξέλεγκτες» τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Το θέμα συζητήθηκε και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλη έξοδος μεταναστών και αυξηθεί η πίεση στα ελληνικά σύνορα.


Δέσμευση

Ζήτησε επίσης από την Κομισιόν να παρουσιάσει σχέδιο και ο επίτροπος κ. Φούλε δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει. Επιπλέον υποστήριξε την ανάγκη επανεξέτασης της γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση (αλλαγή Δουβλίνου ΙΙ) ώστε στο μέλλον τα βάρη από τη μετανάστευση να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η εξέταση αιτημάτων πολιτικού ασύλου από τις επιτροπές που συστάθηκαν στο πλαίσιο του μεταβατικού Π.Δ. για την εξέταση των αιτημάτων που έχουν συσσωρευθεί από χρόνια. Χθες συναντήθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα μέλη των πέντε επιτροπών που θα συνεδριάζουν καθημερινά και θα είναι πλήρους απασχόλησης. Κάθε επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της διοίκησης. Δύο επιτροπές θα ασχολούνται με τις 7.000 νέες προσφυγές και τρεις επιτροπές θα ασχολούνται με τις 46.000 παλαιές προσφυγές. Καθώς, όμως, κάθε επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει περισσότερες από 3-4 υποθέσεις καθημερινά, θα χρειασθούν χρόνια για να διεκπεραιωθούν οι συσσωρευμένες υποθέσεις.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/